Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/economie/5427095/Krant--lezen-op-plakjes-van-omas-antieke-leunstoel.ece

 

Oormerk aan de Prinsenhil

 

Krant lezen op plakjes van oma’s antieke leunstoel

 

 

oormerk

 

Foto: www.oormerk.com

 

 

 

BREDA - Buiten de loods staan vier enorme zakken zaagsel, binnen ligt een gros oude stoelpoten. De ‘gelaagde’ poot is een onverbrekelijk onderdeel van het tafelontwerp van Ruud van Hemert en Stijn van Oorschot en hun bedrijf Oormerk aan de Prinsenhil in Breda. Er staan ook twee grote, nieuwe tafels. Het proces in een notendop. Want St. Joost-alumni Ruud van Hemert (26, geboren te Raamsdonksveer) en Stijn van Oorschot (24, uit Lith) lijken een vliegende start te maken met hun bedrijf Oormerk. Ze ontwerpen meubels, tafels in het bijzonder, waarvan het blad wordt ingelegd met in flinterdunne plakjes gezaagde onderdelen van oude meubels.

 

Ze ontwerpen met z’n tweeën. Ruud is de regelneef en administrateur, Stijn is de ambachtsman. Hij zegt: “Ik kan alles maken.” Ruud grapt: “Ik kan alles kapot maken.” Oma’s kasten, tantes leunstoel, de winkeldochters van de kringloop, zowat alles is geschikt om nagenoeg tweedimensionaal aan een nieuw leven te beginnen. Ruud: “Ambacht is schaars geworden. Hier zie je meubels die als het ware nog ruiken naar de oorspronkelijke gebruikers.” Ook binnenhuisarchitecten in Amsterdam zijn onder de indruk. Een grote Amsterdamse woningbouwvereniging, IJmere, heeft al twaalf tafels besteld voor haar nieuwe hoofdkantoor. Marianne Geers van bureau Claessens Erdman in de hoofdstad: “Ik was op een beurs in Keulen. Ik dacht meteen: dát is ‘m. Die is echt origineel. Een combinatie van oud, van déja vu en ook van noeste arbeid.” De tafel, de ontmoetingsplek, was bij IJmere uitgangspunt van het interieurplan. Het werd de tafel van Oormerk.

 

De twee mannen knutselden er op de academie samen al een klein tijdje op los, ze hadden een stage in New York achter de rug (“om de samenwerking te testen,” zegt Stijn) toen ze in beeld kwamen bij Starterslift. Deze makelaar tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid helpt startende ondernemers op weg met professionele steun. Oormerk kreeg een zachte lening en een ondernemerscoach: Coos Salamons. Mariëlle van Bijsterveld van Starterslift: “Starten is nu bijna onmogelijk. We kijken niet zozeer naar zekerheid, wel naar interessante ideeën. Nu kijken we naar twee creatieve jongens met drive.” Starterslift wil in een speciaal project voor creatieve ondernemers de komende paar jaar driehonderd “solide, enthousiaste, creatieve” onderneminkjes van de grond helpen tillen.

 

Een van de topstukken is de Noir Desir, een hedendaagse secretaire met kunstig ingebouwde en soms verstopte laden en een laptop werkhoek die als een mini-vleugel in de tafel is geïntegreerd. Oormerk begint te draaien. Grondstof wordt belangrijk. Ruud: “Ik ben net nog een stel kringloopwinkels langs geweest om afspraken te maken over levering van oude meubels.” Het is hard werken en nog geen vetpot. ‘IJmere’ is toch een doorbraak. Stijn: “Binnenkort kunnen we voor het eerst in twee jaar veertien dagen op vakantie.”

 

 

 

26 augustus 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN