Bron: BN-DeStem

 

Studie moet duidelijkheid geven over

oorzaak stank in Dongen

 

 

neus dicht

 

 

DONGEN - Wie is er verantwoordelijk voor de stank in Dongen? Lijmfabriek Trobas of leerlooierij Ecco?

 

Op die vraag moet de gezamenlijke studie van de gemeente Dongen

en de provincie Noord-Brabant voor eens en voor altijd duidelijkheid geven.

 

 

De kosten van het onderzoek liggen overigens volgens de provincie aanzienlijk hoger dan de 30.000 euro die de gemeente tot dusver naar buiten heeft gebracht. Voor de studie is minimaal 60.000 euro nodig. Dongen kondigde eerder de bewuste studie al aan. Aanleiding was het feit dat Ecco in januari op het laatste moment de aanvraag voor een nieuwe milieuvergunning introk. Het bedrijf gaf als reden dat de geplande modernisering van de waterzuivering dit jaar niet te realiseren was. De modernisering laat nog minimaal een jaar op zich wachten, terwijl deze de grootste bron van de stank zou zijn. Ecco had echter eerder bij de gemeente te kennen gegeven dat ze twijfels heeft over de haalbaarheid van de reductie van geurbelasting.

 

Inmiddels ziet de provincie ook brood in een nieuw onderzoek. Deze organisatie participeert in de studie, omdat zij bevoegd gezag is van Trobas. Ecco valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. “In 2003 is er ook al een onderzoek geweest, maar de klachten blijven aanhouden,” zegt Jan Speelman, woordvoerder van de provincie. “Op dit moment is niet duidelijk in hoeverre welk bedrijf voor deze klachten verantwoordelijk is. Beide bedrijven zitten naast elkaar en ook de geur die ze verspreiden is vergelijkbaar. We gaan daarom in één meetproject kijken naar onder andere de geur-emissie en de spreiding van geur. Hieruit moet vooral duidelijk worden in hoeverre welk bedrijf de klachten veroorzaakt.”

 

De studie kost minimaal 60.000 euro. “De provincie neemt de arbeidskosten van het onderzoek voor haar rekening. Daarnaast zijn de analysekosten van de gegevens van Ecco voor de gemeente en de analysekosten van Trobas voor de provincie. Per bedrijf komt dit neer op 30.000 euro.” Speelman verwacht dat er binnen enkele maanden al duidelijkheid is. “Binnen enkele maanden starten we met het onderzoek. Direct daarna worden de resultaten bekend.”

 

 

 

 

Zie ook:

 

Dongen in beeld

 

 

 

24 februari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN