Bron: BN-DeStem

 

Op huizenjacht met de rem erop

 

 

woonbeurs

 

Tijdens de woonbeurs maakt ex-wielrenster Leontien van Moorsel de winnaar van een fiets bekend.

 

 

“Zeker niet,” bezweert makelaar Edmond van der Sande. “De woningmarkt is niet tot stilstand gekomen. Er worden nog steeds nieuwbouwprojecten ontwikkeld en ja, ook verkocht. Ik heb alleen vandaag al 700 belangstellenden bij mijn stand gehad.” Van der Sande is een van de bijna twintig makelaars, woningcorporaties en projectontwikkelaars op de “West-Brabant LiVin,” een grote woonbeurs in de voormalige machinefabriek van Backer en Rueb in Breda. Waar ooit stoomtramlocomotieven van de band rolden, sieren nu glossy folders en maquettes van nieuwbouwprojecten in West-Brabant de fabrieksloods. Het leek van te voren een onmogelijke opgave. Een woonbeurs, uitgerekend in deze tijd van economische neergang en onzekerheid. Wie komt daar nog op af? Maar die vrees blijkt ongegrond. De beurs trekt bijna vijfduizend bezoekers.

 

Zaterdag komt de belangstelling nog wat aarzelend op gang, maar zondag puilt de fabriek uit. Organisator Peter Kuipers van Holland LiViN, dat soortgelijke beurzen eerder al in Rotterdam, Den Haag en Eindhoven organiseerde, is in zijn nopjes. “Als je weet dat we in Eindhoven dat anderhalf keer zo groot is 6500 bezoekers trokken, dan doen we in Breda heel, héél, goed.” Maar wie op beide dagen zijn ogen en oren op de beurs goed de kost geeft, voelt dat de nakende recessie als een schaduw boven de woningmarkt hangt. De bezoekers blijken bijna zonder uitzondering voorzichtig. “Ik ben hier om me te oriënteren,” zegt een jonge vrouw, “kopen doe ik voorlopig niet. Daar is het mij op dit moment allemaal iets te onzeker voor.” Ook standhoudster Miranda van Beek van projectontwikkelaar Bouwfonds merkt dat de consument meer dan ooit de kat uit de boom kijkt. “De interesse voor nieuwe woningen is er nog steeds. Maar de mensen zijn kritischer geworden. Ze willen eerst zeker weten dat ze hun huis kunnen verkopen, voordat ze aan iets nieuws beginnen.” De aarzeling bij de consument heeft er nog niet toe geleid dat het Bouwfonds nieuwbouwprojecten heeft moeten schrappen. Van Beek: “Niet een. Zo lang je maar plannen maakt op goede locaties, worden de huizen uiteindelijk echt wel verkocht.” Behalve marktpartijen is ook de gemeente Bergen op Zoom met een stand op de beurs vertegenwoordigd. “Natuurlijk,” reageert topambtenaar Kees Verstappen. “Wij als gemeente zijn er ook bij gebaat dat de nieuwbouwprojecten in onze stad succesvol zijn. Als er niet bijgebouwd wordt, komt je voorzieningenniveau onder druk te staan.”

 

De overheidssteun aan de huizenmarkt in het meest westelijk deel van West-Brabant is, afgaande op de woorden van de Bredase makelaar Edmond van der Sande, geen overbodige luxe. “Je ziet dat de huizenmarkt in plaatsen als Bergen op Zoom en Roosendaal minder sterk is. Er staat veel meer in de verkoop dan in Breda of Etten-Leur, waar het gemiddelde inkomen ook wat hoger ligt.” Volgens de makelaar hebben steeds meer huizenkopers moeite om de financiering rond te krijgen. “De banken verstrekken niet meer zo makkelijk een hypotheek. Ik zie in mijn eigen zaak dat zo'n tien procent van de klanten om die reden uitvalt. Dat is een veel hoger percentage dan een tijdje geleden.” Hij verwacht dat de consument ook in 2009 voorzichtig zal blijven bij de aankoop van een nieuwe woning. “En dat betekent,” besluit de makelaar, “dat de markt nog kritischer moet kijken wat ze ontwikkelt. Sluit de nieuwbouw wel aan bij de vraag van de consument. Vroeger werd er maar raak ontwikkeld, want het werd toch wel verkocht. Die tijd is niet meer.”

 

 

 

17 november 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN