Bron: www.bndestem.nl

 

Opa en oma bij je in huis nemen?

 

 

huis

 

 

Het pleidooi van het CDA om meer familiewoningen te gaan bouwen, is niet nieuw. Een paar jaar geleden werd ook al de ‘rugzakwoning’ geïntroduceerd. In feite hetzelfde idee, bedoeld om opa’s, oma’s en gezinnen samen onder één dak te brengen en werk en zorg te delen. Maar tot nu toe is er van de initiatieven nog maar weinig terechtgekomen. Als het aan het CDA ligt bouwen we in de toekomst massaal generatiewoningen waar we met de hele familie onder één dak wonen: het gezin samen met opa en oma. Een ideale combinatie voor het combineren van werk en zorg, vinden de christendemocraten. Maar de woningcorporaties zijn sceptisch.

 

“Ik zit liever hier dan in het bejaardenhuis. Hier kan ik tenminste doen en laten wat ik zelf wil.” De bejaarde, maar nog altijd kwieke Cor de Regt (85) uit Sprundel lacht van oor tot oor. Precies vijfentwintig jaar geleden trok ze met haar inmiddels overleden man in bij dochter Dina en haar gezin. Sindsdien bewoont Cor een deel van de begane grond in de ruime woning aan de Bredasebaan, haar dochter, man en hun vier jongens van 19, 16, 15 en 11 jaar wonen in de rest van het huis. Natuurlijk levert die combinatie soms spanningen op, beaamt Cor. “De jongens maken wel eens herrie en dat hoor je wel als je zo dicht op elkaar woont. Maar over het algemeen gaat het erg goed.” Sleutelwoord voor het succes lijkt privacy. Ze wonen dan wel in hetzelfde huis, maar alles is gescheiden. “Eigen kamer, keuken, douche, eigen voordeur,” somt Cor op. “Zo kunnen we allebei toch ons leven leiden.” “Natuurlijk helpen we elkaar. ‘s Middags komt de jongste bij mij een boterham eten. Nee, ik eet niet iedere avond met ze mee, wil ik ook niet. Hooguit een keer met kerst.”

 

Ook Lian Konings wier moeder Joke van tachtig ruim een jaar geleden bij haar gezin introk, staat nog steeds honderd procent achter haar besluit. “Absoluut,” reageert de Sprundelse, “maar mijn moeder is dan ook heel makkelijk.” In huize Konings bewoont oma de ene kant van het huis en het gezin Konings de andere. Slechts gescheiden door een tussendeur, maar voldoende om ieders privacy te garanderen. Het huis werd bewust zo gebouwd toen Lian en haar man besloten haar moeder in te laten trekken. De combinatie biedt volop voordelen, vindt Lian. “Voor mijn moeder, maar ook voor ons. Wij zijn allebei heel druk zodat de zorg die mijn moeder aan de kinderen geeft, heel goed uitkomt. Maar het is ook gewoon heel gezellig.” De tijden van weleer keren weer terug, zou je denken. Toch verwachten de woningcorporaties niet dat het de komende jaren storm zal gaan lopen met de bouw van generatiewoningen zoals het CDA bepleit. “Wij gaan ze niet op grote schaal bouwen,” zegt directeur Tonny van der Ven van Aramis AlleeWonen, met bijna twintigduizend huurwoningen één van grootste corporaties in West-Brabant. “Er is gewoon niet genoeg vraag naar. En zolang die er niet is, zullen wij niet van dergelijke grote complexen gaan bouwen. Daar is het risico gewoon te groot voor.”

 

Hoogleraar verpleeghuisgeneeskunde Jos Schols snapt wel dat het publiek niet staat te trappelen. “Vroeger was het in huis nemen van je ouders heel gewoon. Tegenwoordig willen we ons ontplooien en daar past de zorg voor je ouders niet in. Als zo’n plan voor generatiewoningen kans van slagen wil hebben, zul je dus eerst voor een attitudeverandering moeten zorgen. Daar kan de overheid overigens wel een rol in spelen. Bijvoorbeeld door met stimuleringsmaatregelen te komen. Betaald zorgverlof bijvoorbeeld als je ouders die je in huis hebt genomen, meer zorg gaan nodig hebben.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Veel haken en ogen aan inwonen bij kinderen

 

 

BREDA - Oudereninstellingen reageren terughoudend op het plan voor familiehuizen. “Wij zullen inwonen nooit afraden,” zegt Ingrid Gerretse, dementieconsulent bij het Steunpunt Informele Zorg Breda (STIB), “maar er zitten heel veel consequenties aan het inwonen bij de kinderen. Het heeft een grote invloed op je leven en kan erg intensief zijn. De valkuil is dat je op een gegeven moment alleen nog maar met zorg bezig bent. De meeste mantelzorgers hebben - in tegenstelling tot vroeger - zelf ook een baan en dan blijft er weinig tijd voor eigen bezigheden over.” Of inwonen slaagt, is afhankelijk van de zorgsituatie en persoonlijke verhoudingen, zegt Gerretse. “Het is zeker niet voor iedereen geschikt. Je moet er in ieder geval goed over nadenken voordat je eraan begint.” Inwonen komt STIB ‘wel eens’ tegen, maar niet vaak. Op een aantal van 560 ingeschreven mantelzorgers in de gemeente Breda, minder dan tien procent.

 

Directeur Frank Staal van zorgcentrum De Riethorst Stromenland in Geertruidenberg ziet ook nogal wat haken en ogen. “Ik geloof niet dat inwonen nog past bij de Nederlandse mentaliteit. Ouderen vinden het wel leuk om de kleinkinderen vaker te zien, maar afhankelijkheid van kinderen zien de meeste ouderen toch echt niet meer zitten.” Maar, zegt hij tegelijkertijd, familiehuizen zouden wel eens nodig kunnen worden, als er in de toekomst onvoldoende zorgpersoneel blijkt te zijn. “Het is dan ook de moeite waard om het om kleine schaal uit te proberen, vind ik. En als je als overheid kiest voor het model van de generatiehuizen, moet je het ook faciliteren.” En goed kijken naar wat de behoefte is, vindt Jan Brinkers, beleidsadviseur van ouderenbond UnieKBO. “Jarenlang werden er lukraak appartementen gebouwd, omdat alle ouderen daarin zouden willen wonen. Die staan nu dus voor een deel leeg omdat veel mensen toch graag een tuintje hebben.” Volgens Brinkers is er best behoefte aan inwonen, met name op het platteland en onder allochtonen.

 

Zolang mensen zelf kiezen voor een familiehuis en de overheid gaat voor kwaliteit en niet voor kwantiteit, ziet UnieKBO wel iets in het plan. Een probleem is leegstand wanneer opa en oma wegvallen, zegt hij. “Dan is zo’n huis te groot. Je zou daarom ook aan mobiele woningen kunnen denken, aan caravanachtige units die je tijdelijk in de tuin zet. Dat is een nieuwe trend waarvoor de belangstelling aan het groeien is. De regels daarvoor zijn nu nog erg ingewikkeld en moeten wat ons betreft flink versoepeld worden.”

 

 

10 maart 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN