Bron: www.bndestem.nl

 

Het loopt geen storm bij

“open huizen route”

 

 

 

BREDA - Reinier Höngens zit op de open trap in zijn helemaal

lege woonkamer wat verweesd een boekje te lezen.

 

De “open huizen route” in Breda is al anderhalf uur aan de gang, maar nog geen enkele potentiële koper heeft de moeite genomen zijn huis te bekijken. “Ik verwachtte al dat het niet storm zou lopen. Daarom heb ik maar wat te lezen meegenomen, tegen de verveling,” zegt hij. Aan Reiniers perfect onderhouden ‘arbeidershuisje’ kan het niet liggen. Aan de omgeving ook niet: de Tweede Markstraat ligt in een van de gewildste buurten van Breda. En met de vraagprijs – 269.000 euro – lijkt ook weinig mis. De woning staat sinds april te koop. Reinier, zijn vrouw en zoontje wonen intussen al in hun nieuwe, grotere huis in Tilburg. Kijkers zijn er de afgelopen maanden wel geweest, maar kopers, ho maar. “Het heeft honderd procent te maken met de slechtere economie en de kredietcrisis,” vermoedt Höngens. “Kijk eens hoeveel huizen er alleen al in deze straat te koop staan. Een jaar geleden had je dat niet. Woningen waren meteen weg, vaak zelfs zonder makelaar. “Inderdaad: overal in Breda zie je bordjes “te koop” aan de ramen en in de tuinen. Mensen zijn bang voor een recessie en stijgende hypotheekrente en blijven zitten waar ze zitten. En dus loopt de gemiddelde periode dat woningen te koop staan op, ook in Breda.

 

Mede om dit tij te keren, heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) deze zaterdag een “open huizen route” georganiseerd. Individuele bemiddelaars doen dat wel vaker voor ‘hun’ woningen, maar het is voor het eerst dat alle NVM-makelaars tegelijkertijd hun klanten aansporen om de deur open te zetten voor kandidaat-kopers. Landelijk waren 30.000 huizen op deze manier te bezichtigen. In heel West-Brabant waren het er 1095 en alleen al in Breda deden 324 huiseigenaren mee. Misschien maakt dat grote aantal de spoeling dun. Bij de jaren 30-woning (vraagprijs 419.000 euro) van Odette van de Velde en Bram de Wit in de Dr. Van Mierlostraat wordt de deur evenmin platgelopen. Maar één stel hebben ze vanmorgen ontvangen. Ook volgens Odette heeft het alles te maken met het onheilspellende nieuws over omvallende banken en instortende economieën. “De mensen zijn voorzichtig geworden. Ze zijn bang voor dubbele lasten: eerst moet het oude huis verkocht zijn, pas dan durven ze te denken aan een nieuw.” En dan gebeurt het wonder toch: een echtpaar stapt binnen. Klaas Bakker en zijn vrouw wonen in Antwerpen vanwege zijn baan. Maar zijn werkgever verkast naar Breda en de Bakkers denken erover om mee te verhuizen; dan zit Klaas ook dichter bij zijn geliefde NAC. Het huis in de Dr. Van Mierlostraat, aan de rand van de binnenstad, bevalt de twee wel. Over de open huizen route zijn ze in elk geval zeer te spreken. Bakker: “Als je van verder weg moet komen, is dit ideaal. Geen afspraken met makelaars, je kunt op ieder adres binnenstappen en je krijg je op een dag een hoop te zien.”

 

De royale villa van Frans Schuurbiers in een lommerrijk deel van het Ginneken behoort overduidelijk tot het hogere marktsegment. Eén en een kwart miljoen vraagt hij ervoor en nee, kapitaalkrachtige belangstellenden heeft de belastingadviseur vandaag nog niet over de parketvloer gehad. “Dat lag ook in de lijn der verwachtingen,” zegt Schuurbiers. “Mensen weten niet waar ze aan toe zijn met alles wat ze horen over Fortis en ABN Amro. De malaise maakt ze kopschuw, zeker wanneer het over zo'n bedrag gaat. En bovendien is het lastiger geworden om bij de bank geld los te krijgen.” Drie maanden staat het pand nu te koop en de belangstelling is minimaal. Maar Schuurbiers maakt zich nog geen zorgen. “Het wordt heus wel verkocht, hoor. En we hebben nog tijd.” Nog een jaar, om precies te zijn. Dan is zijn nieuwe, nog riantere villa op een perceel grond elders in Breda klaar. Wim Vink heeft bescheidener aspiraties. Vanwege zijn werk wil de part time dansleraar verhuizen naar een aardig huisje met tuintje ergens in de buurt van Gorkum. Maar daar begint hij pas aan wanneer hij zijn nederige rijtjesstulpje in de Lodewijk Roelandtstraat (Geeren-Noord) kwijt is. “Ik ga geen risico lopen,” zegt Wim Vink. “Anders zit je met dubbele lasten en hoe lang kan dat wel niet duren in deze tijd?” Vandaag gaat het zeker niet lukken. Bij gebrek aan kijkers was Vink al op de bank in slaap gevallen. Hij is weinig te spreken over de open huizen route. “Het valt me zwaar tegen, ik had er meer van verwacht. Maar geen nood, de makelaar verzekert me dat hij het wel verkocht krijgt. Leuk huis voor starters, zegt hij.”

 

 

 

 

6 oktober 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN