Bron: www.bndestem.nl

 

Orgelman Jules durft niet meer in z’n eentje

naar Bergen op Zoom

 

 

BERGEN OP ZOOM - Al meer dan veertig jaar loopt Jules van Gehlen

met zijn draaiorgel door Bergen op Zoom.

 

 

 

Maar de vrolijke muziekklanken zijn verstomd. De orgelman is bedreigd door straatmuzikanten uit Oost-Europa. “Laatst werd ik bij de Dikke Boom omsingeld door vier van die jonge muzikanten. Ik had volgens hen niets te zoeken in de binnenstad. Ik werd uitgescholden en moest me uit de voeten maken. Ze dulden geen concurrentie meer. In al die jaren heb ik dit niet eerder meegemaakt,” vertelt een aangedane Gehlen. De intimidatie heeft ervoor gezorgd dat de in Rotterdam woonachtige orgelman niet meer in z’n eentje naar Bergen op Zoom durft te komen.

 

“Normaal was ik altijd op donderdag, zaterdag en zondag in de stad te vinden. Nu ga ik alleen nog als ik een assistent kan regelen en dat is meestal alleen op zondag.” De politie is op de hoogte van de bedreigingen. Het is moeilijk de muzikanten aan te pakken. Volgens politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk hebben de Oost-Europeanen (voornamelijk Roemenen) de stad verdeeld. “Dat verklaart de agressie tegen de orgelmeneer, die daar niets mee te maken heeft. Maar aangezien ze in Bergen geen vergunning nodig hebben, is het voor ons heel moeilijk om hen aan te pakken.” 

 

Ondernemers in het centrum zijn de muzikanten beu. “Ze zijn er elke dag, behalve als het regent. Ze kennen maar één deuntje en het is nog vals ook. Hopelijk kan de gemeente ingrijpen,” aldus een medewerkster van kledingwinkel Bandolera. Wethouder Ton Linssen vindt de bedreigingen aan het adres van Van Gehlen onaanvaardbaar. “Het mag niet gebeuren dat onze orgelman uit het straatbeeld verdwijnt. Dan moeten we het beleid maar aanpassen, zodat deze muzikanten niet meer kunnen spelen en Van Gehlen terug kan keren.”

 

 

 

20 februari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN