Bron: www.bndestem.nl

 

Oud café in Willemstad

mag niet gesloopt worden

 

 

image080

 

Café “Ons Genoegen” – Willemstad

(Foto: Kees Wittenbols – 17 augustus 2009)

 

 

DEN HAAG/WILLEMSTAD - Eigenaar Venstuco B.V. van eetcafé Ons Genoegen aan de Benedenkade in Willemstad probeert met een rechtszaak bij de Raad van State toestemming te krijgen voor volledige sloop van dit rijksmonument.

 

De gemeente Moerdijk ligt dwars en weigert de benodigde monumentenvergunning. Het Zaltbommelse Venstuco wil het pand herbouwen om het daarna weer een horecabestemming te geven. Maar dan wel aangepast aan de moderne eisen. “Alles wat aan het bestaande pand gebeurt, betekent gewichtstoename en dat kan de fundering niet hebben,” zei architect Jack Ophorst woensdag bij de Raad van State. Technisch en financieel kan er alleen een modern horecapand van worden gemaakt als het wordt gesloopt en opnieuw wordt opgebouwd, meent de architect. Een woordvoerster van de gemeente Moerdijk zei in Den Haag dat een rijksmonument alleen mag worden gesloopt als het pand onbewoonbaar is. Dat is niet het geval. Eigenaar Venstuco moet het monument maar opknappen, vindt de gemeente. Uitspraak hierover van de Raad van State volgt binnen enkele weken.

 

 

Zie ook:

 

Willemstad in beeld

 

 

14 januari 2010

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel:

 

26 februari 2010

 

Slopershamer mag niet in café Ons Genoegen

 

DEN HAAG/WILLEMSTAD - Het Rijksmonument aan de Benedenkade in Willemstad waarin eetcafé Ons Genoegen is gevestigd, mag niet worden gesloopt. Dit heeft de Raad van State in hoger beroep uitgemaakt. Eigenaar van het pand Venstuco uit Zaltbommel vroeg de Raad van State vorige maand om toestemming voor sloop omdat de gemeente Moerdijk daar geen vergunning voor wil geven. De Raad van State vindt dit terecht. Het gemeentebestuur heeft aangetoond dat het gebouw in redelijke staat is en kan worden opgeknapt. Moerdijk is daarbij afgegaan op een advies van de Rijksdienst voor Monumenten.

 

Venstuco wil het pand herbouwen en het daarna weer een horecabestemming geven. Zo kan er op goedkopere wijze een aan de moderne eisen aangepast horecagebouw worden neergezet. Volgens de architect van Venstuco deugt de fundering van het huidige pand niet. Venstuco wil niet op de uitspraak reageren.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count