Oudere vrouwen waren nog

nooit zo ongelukkig als nu

 

 

oudere vrouw

 

 

Steeds meer vrouwen van middelbare leeftijd kampen met mentale problemen

als depressies of angsten, dat blijkt uit recent Brits onderzoek.

Hun mannelijke leeftijdsgenoten hebben hier veel minder last van.

 

 

Vrouwen vs mannen

Een Britse enquête toonde aan dat een kwart van de vrouwen van 45 tot 54 jaar met een ‘normale mentale stoornis’ kampt. We spreken hiervan als je de afgelopen week last had van angsten, paniekaanvallen, fobieën, depressies of dwangstoornissen. Slechts 15 procent van de mannelijke leeftijdsgenoten kampt met dezelfde problemen, een cijfer dat al jaren stabiel is. Ook lopen gepensioneerde vrouwen twee keer zoveel kans op een mentale stoornis dan hun mannelijke lotgenoten. Verder hebben ze drie keer zoveel kans op een fobie, het aantal zelfmoordgedachten bij deze groep vrouwen steeg van 4,2 procent in 2000 tot 5,5 procent in 2007.

 

Jongeren

Maar ook 20 procent van de jongere vrouwen tussen 16 en 24 jaar kampt met depressies of angsten. Als je getrouwd bent, heb je veel minder kans op een depressie of stress dan een single. Onderzoeker Andrew McCulloch: “Veel mensen krijgen te maken met mentale problemen, maar slechts een kwart van hen wordt behandeld.”

 

Problemen

Vrouwen die opgroeiden in de jaren ‘60 zijn meer geneigd dan vorige generaties om te vrezen dat ze niet genoeg verwezenlijkt hebben of om ongelukkig te zijn over hun uiterlijk. Professor Andrew McCulloch: “Deze vrouwen vinden het steeds moeilijker om het evenwicht te vinden tussen werk en gezin. Ze hebben ook veel stress omdat ze vaak voor hun zieke ouders moeten zorgen. Dit is ook een eenzame generatie, ze voelen zich alleen wanneer hun kinderen het huis verlaten.”

 

Crisis

“Oudere vrouwen voelen zich steeds vaker lelijk, dit komt door het huidige schoonheidsideaal. De verwachtingen voor vrouwen zijn nog nooit zo hoog geweest, daarom zijn ze ongelukkiger dan hun vorige generaties. Het is geen hopeloze situatie, maar we zitten zeker met een crisis,” besluit McCulloch.

 

 

 

 

29 januari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN