Bron: www.bndestem.nl

 

Over dieren in de literatuur

 

Hoe spin Charlotte voor eeuwig in de herinnering blijft

 

 

 

BREDA – “Een boek met een dier?”

 

Achter zijn toonbank van dierenspeciaalzaak ’t Gupke

krabt Piet Smeekens zich eens goed achter de oren.

 

“Winnetou,” zegt hij dan. “En Lassie en Bessy.”

 

 

“Ehm, Rintintin, dat was zo’n herdershond.” Vandaag begint de boekenweek. Tjielp, tjielp is het motto, de literaire zoo. Over dieren in de literatuur. Boeken die, zo blijkt, niet zo heel bekend zijn bij een groot publiek. Ook niet bij hen die beroepshalve dag in dag uit met dieren werken. “Goh, een boek met een dier,” peinst bijvoorbeeld Maria Taks van Paardenpension De Hoge Brug. “Ik moet zeggen dat ik niet veel verder kom dan Heidi en Peter. Dat las ik als kind. Peter was herder, ik denk dus dat er schapen in voorkwamen.” Weer een kinderboek. “Ja gek hè,” beaamt boswachter Sonja Vrijenhoek. “Maar ook bij mij schiet als eerste iets in mijn hoofd uit mijn kindertijd. De spin Charlotte. Over een spin die een biggetje redt. Heel mooi.”

 

Het is inderdaad misschien wel zo dat dieren vaker een hoofdrol spelen in kinderboeken, denkt boekenhandelaar Hein van Kemenade. Dieren met menselijke eigenschappen. Of ‘geschifte dieren als krokodillen die rokjes dragen en ijsberen met een das om,’ zoals de bekende schrijvende bioloog Middas Dekkers onlangs in het radioprogramma Vroege Vogels constateerde. In die zin is het wellicht niet zo raar dat ook professionals zich voornamelijk kinderboeken herinneren. Neem dierenarts Frank Schellekens. “Ik moet denken aan Roberta en Billlekoek. Een prachtig prentenboek dat ik net aan mijn kinderen heb voorgelezen.” Moby Dick, Animal Farm? “Dat waren boeken die je vroeger voor je lijst las.”

 

Dierentolk Gina Biermans uit Chaam komt aan met Dirkje, het kinderboek dat ze zelf maakte. “Het toont heel mooi aan hoe dieren mensen ondersteunen in hun ontwikkeling en leven.” En Matje Dubois van het gelijknamige hondenpension? “Ik heb er over nagedacht en moet denken aan Alleen op de Wereld. Dieren spelen niet de hoofdrol, maar zijn wel belangrijk. Ik las het lang geleden, maar het heeft diepe indruk gemaakt.” Dat geldt ook voor Jack Pronk van het asiel. Hij lacht: “Tien jaar geleden las ik Straaljager’s Zang. Een boek geschreven door de ogen van een poes. Heel realistisch, heel leuk.” Verder? “Toch vooral non-fictie over dieren,” zegt Mariëlle Uytendaal van de manege aan de Overakkerstraat. Vakliteratuur, zeggen ook de anderen. “En tijdschriften,” voegt hondentrimmer Peter Rijswijk toe. “Ik raad Dier aan. Een leuk blad met veel weetjes.” En - terwijl hij de tondeuse aanzet - weet de boekenwurm: voor tips over volwassen dierenliteratuur hoef je niet bij de vakman te zijn.

 

 

 

 

 

11 maart 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN