Bron: www.bndestem.nl

 

Over het gebruik van alarmnummer 112

bestaat grote onduidelijkheid.

 

 

hulpdiensten_440

 

 

Bij het ene politiekorps wordt geadviseerd in bepaalde gevallen het noodnummer te bellen, andere korpsen prefereren het nummer 0900-8844, “geen spoed, wel politie.” Dit wekt verwarring bij burgers, beaamt de politie. In 2008 werd de slogan “112, daar red je levens mee” vervangen door “112 als elke seconde telt.” Met de nieuwe leus benadrukt de overheid om bij álle spoedeisende zaken, dus niet alleen bij levensbedreigende situaties, het alarmnummer te bellen. Dit is lang niet bij alle inwoners en korpsen doorgedrongen, blijkt uit een rondgang langs de politiekorpsen.

 

Uit cijfers van de Politieacademie uit 2007 blijkt dat slechts één op de negen mensen die getuige zijn van een misdrijf, direct het noodnummer belt. Of mensen na de campagne vaker 112 zijn gaan bellen bij een misdrijf, is niet bekend. De politie heeft daarover op dit moment geen cijfers beschikbaar. Enkele korpsen, waaronder Friesland, Drenthe en Flevoland, zien wel een toename van het aantal aanhoudingen op heterdaad die zij toeschrijven aan de nieuwe campagne. “Dan spreken we over tientallen opgeloste straatroven, mishandelingen en vernielingen,” zegt een woordvoerder van de politie Flevoland. “Het gaat dus beter, maar het is een voortdurend proces. Het is noodzakelijk om jaarlijks aandacht aan het spoednummer te besteden, want het levert echt wat op. We komen liever twee keer voor niks, dan één keer te laat.” Uit onderzoek blijkt dat de rol van de bevolking bij het oplossen van misdrijven van groot belang is; 60 procent van de aanhoudingen op heterdaad vindt plaats na een tip van een burger.

 

 

u_mobieltje

 

 

In Utrecht is om die reden een nieuwe campagne gestart waarbij inwoners worden opgeroepen een vermoeden van een autokraak meteen via 112 te melden. “Het is belangrijk om samen met de burger criminaliteit op te lossen,” zegt een woordvoerder. “Hoe eerder de politie wordt gewaarschuwd, hoe groter de pakkans. Burgers hebben zicht op de buurt. Ze weten als er iets niet klopt.” Ook wil de politie Utrecht bijvoorbeeld dat mensen 112 bellen als er drie verdacht-ogende-jongens rondhangen in de brandgang. Van de politie Hollands Midden mag dit pas als zij de schijn wekken meer van plan te zijn, bijvoorbeeld als een van hen op wacht gaat staan of een schroevendraaier bij zich draagt.

 

Ook is er een groot grijs gebied: een dier in de sloot is aanleiding om 112 te bellen, maar een gesnapte winkeldief kan afgehandeld worden via 0900-8844. Als die wild om zich heen gaat slaan, is 112 wél weer het aangewezen nummer. “Het werkt inderdaad nogal verwarrend. Na gespreksavonden met bewoners bleek dat mensen dachten iets heel fouts te doen als ze bij een niet-levensbedreigende situatie zouden bellen,” zegt districtschef Jaco van Hoorn van de Politie Hollands Midden. “Wat mij betreft is het logisch: in spoedsituaties altijd bellen.”

 

 

 

13 november 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN