Bron: www.bndestem.nl

 

Overval in scène schudt winkeliers wakker

 

 

overval

 

Gewapende overval

(illustratiefoto)

 

 

BREDA – Met een klap gaat de deur van de zaal open en stormt de overvaller op de presentator af. Hij schreeuwt om geld en roept dat het slachtoffer het hoofd van hem moet afwenden. De presentator gehoorzaamt. Achterwaarts overhandigt hij zijn portefeuille aan de overvaller. Het is de enige juiste reactie, zo luidt de boodschap van veiligheidstrainer Fred Stuij. De zaal in het stadiongebouw van de Bredase voetbalclub NAC zit maandagavond nog na te trillen van de overtuigende overvalscène. Zo’n honderd bezorgde ondernemers zijn er. Allemaal gekomen voor deze speciale overvalavond van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC), want de schrik zit er goed in. Recente cijfers mogen dan misschien uitwijzen dat het aantal overvallen licht daalt, het is nog geen garantie voor de toekomst. Over de langere termijn gezien is er immers sprake van een structurele stijging.

 

Het zijn de filmpjes aan het begin van de avond die meteen de toon zetten. Slachtoffers van overvallers vertellen hun vaak schokkende verhalen. Zo is er de juwelier die volledig tot moes werd geslagen. De overvallers braken de rug van zijn vrouw. Het is een tijd geleden gebeurd, maar de man draagt het incident nog altijd met zich mee. En dan is er het verhaal van de Oosterhoutse brood- en banketbakker Paul van der Westen die in juni 2007 het slachtoffer werd van een overval. De minderjarige jongen stond notabene op een vijf jaar oude foto die in de winkel hing. “Als 12-jarige scholier heeft hij nog eens, samen met enkele medescholieren, een middag brood gebakken in mijn zaak. Toen hij zijn excuus voor de overval maakte, gaf hij als reden dat hij dacht ‘bij die aardige vent’ gemakkelijk aan geld te kunnen komen.”

 

In aanwezigheid van burgemeester Peter van der Velden van Breda worden de camerabeelden van een overval op een Bredaas tankstation vertoond. Maarten van Poppel, projectleider Overvallen van de politie Midden- en West-Brabant, laat daarna het verhoor van de verdachte zien. Het zijn voor de aanwezigen confronterende beelden. Het besef dat iedereen dit kan overkomen, is voelbaar. De acteur, die eerder voor overvaller speelde, komt nog eens uitleggen hoe het werkt. Hij wil als overvaller maar één ding: zo snel mogelijk met de buit wegwezen. “Ik wil niet schieten. Daar ben ik niet voor gekomen. Maar als iemand niet meewerkt, word ik zenuwachtig. Dan kunnen er gekke dingen gebeuren.” Het publiek hoeft niet langer overtuigd te worden.

 

 

 

1 juni 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN