Bron: BN-DeStem

 

Overvallers met de dag brutaler en sneller

 

 

overvallers

 

Er vindt een verharding plaats volgens de politie.

Vroeger pleegden daders een straatroof, tegenwoordig zijn het gewapende overvallen.

 

 

Een overval beramen en vervolgens goed voorbereiden,

lijkt steeds minder vanzelfsprekend te worden.

 

De overvaller van nu speelt handig en snel in op de mogelijkheden die zich voordoen. Hit and run-tactiek noemt korpschef Frans Heeres van de politie Midden- en West-Brabant dat. Doelwitten zijn supermarkten en kleine winkels, maar ook woningen. Overvallers weerhouden zich er niet van om oudere mensen thuis het mes op de keel te zetten. De veelheid aan winkels die worden overvallen, is reden voor brancheorganisatie MKB Brabant om de leden te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheden. “De overvalcijfers zijn al jaren aan het stijgen. Wij kaarten dat geregeld aan bij onze leden. MKB organiseert veiligheidstrainingen voor winkelpersoneel en geeft adviezen over de beveiliging en inrichting van winkelruimtes,” zegt regiomanager Henny Bekkema.

 

Bekkema wijt de toename van overvallen op kleine winkels en woningen vooral aan de veelal verbeterde beveiliging van bijvoorbeeld tankstations. “De kassa van een tankstation is tegenwoordig vanaf 22.00 uur helemaal afgeschermd. Wat je ziet, is dat de overvallers zoeken naar alternatieven. Je moet daar als winkelier op inspelen. Je moet voorbereid zijn. Om dat te bevorderen, hebben we het Keurmerk Veilig Ondernemen ingevoerd.” In Tilburg verstuurde het MKB onlangs vierduizend brieven met tips aan de lokale ondernemers. Korpschef Frans Heeres is er blij mee. “Ik was deze week bij de kapper en vroeg de man of hij de hoogte wist van de spiegel die voor onze neus stond. Hij reageerde verbaasd. Ik heb hem vervolgens uitgelegd dat als hij de hoogte weet, hij ook kan inschatten hoe groot de overvaller is die hem van achteren verrast. Dat kan heel nuttige informatie zijn voor de opsporing.” Opvallend is dat de overvaller van weleer, getooid met bivakmuts en met een riotgun geklemd tussen arm en zij, overvleugeld wordt door steeds jeugdiger overvallers die niet eens meer de moeite nemen om desnoods een nylonkous over het hoofd te trekken. Hooguit zetten ze een petje op en gaat de kraag van het jack omhoog. Niet zelden wordt een overval in een ‘opwelling’ gepleegd. Bijna achteloos. “Aan de andere kant vindt er een verharding plaats,” zegt Heeres. “Waar daders vroeger een straatroof pleegden, plegen ze nu gewapende overvallen. Ze weten precies waar ze moeten zijn. Waarom zijn de Lidl en Aldi zo geliefd? Kan zomaar zijn dat die supermarkten te veel kasgeld in huis hebben. Ik kan alleen maar zeggen: laat de klant altijd pinnen. Ook voor kleine bedragen.”

 

Heeres benadrukt dat de impact van een overval op de slachtoffers altijd groot is. Met name overvallen op woningen, zoals onlangs in Dongen waar een heel gezin korte tijd werd opgesloten, komen bij de slachtoffers hard aan. Slachtofferhulp Nederland bevestigt dat het aantal slachtoffers van woningovervallen toeneemt. De instantie behandelt ze echter niet als een specifieke groep. Volgens een woordvoerster worden de slachtoffers meestal doorverwezen naar een psycholoog die gespecialiseerd is in de behandeling van mensen die zijn overvallen.

 

 

 

15 januari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN