Bron: http://www.brabantsdagblad.nl/regios/tilburg/6074842/Overvallers-verplichten-tot-afkicken.ece

 

“Overvallers verplichten tot afkicken!”

 

politie

 

 

TILBURG - De regio Midden- en West-Brabant scoort nog steeds zeer hoog als het gaat om het aantal overvallen. Het gaat in tweederde van de gevallen om jonge daders die al meerdere overvallen hebben gepleegd. Daarom pleit korpschef Frans Heeres van de regio Midden- en West-Brabant voor een persoonsgerichte aanpak van overvallers, net zoals dat nu al het geval is bij verslaafde veelplegers.

 

“Bij overvallers gebeurt dat nu alleen op vrijwillige basis. Dat moet verplicht worden. Daarnaast wil ik gaan werken met een strafrechtelijke opvang voor overvallers. En ik wil dat deze twee vormen van aanpak landelijk worden ingevoerd,” aldus Heeres. Verslaafde veelplegers worden nu verplicht maximaal twee jaar opgenomen om af te kicken en weer op het rechte pad te geraken. Als het aan Heeres ligt, komen ook hardleerse overvallers binnenkort in aanmerking voor deze aanpak. Omdat het vaak om jonge daders gaat, verwacht de korpschef dat dit effectief kan zijn. Heeres is binnen het reguliere overleg van de landelijke politietop portefeuillehouder “overvallen.” De korpschef bespreekt zijn voorstellen volgende week met burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, die tevens voorzitter is van Taskforce overvallen, in het leven geroepen om overvallen landelijk aan te pakken.

 

Midden- en West-Brabant vormt met de regio’s Rotterdam en Amsterdam de landelijke Top 3 als het gaat om overvallen. Samen nemen ze 51 procent van het landelijke aantal woningovervallen in 2009 voor hun rekening. Op korte termijn worden in deze drie regio’s middelen ingezet als quick-responseteams om de kans op heterdaad te vergroten en een early-warning system, een soort landelijke buienradar, maar dan om overvallen in kaart te brengen. De regio’s gaan dan gebruik maken van deze informatie. “Ondanks onze inspanningen tijdens de donkere maanden is het aantal overvallen minimaal gedaald, van 214 naar 201,” aldus de korpschef over de resultaten van 2009. De korpschef benadrukt dat alleen met de hulp van burgers en ondernemers het aantal overvallen omlaag gaat. “Middenstanders moeten zelf een veel grotere rol gaan spelen in het voorkomen en oplossen van overvallen.”

 

 

 

13 januari 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count