Bron: www.bndestem.nl

 

Paardenartsen bereiden zich voor

op komst van gevaarlijk West-Nijlvirus

 

 

Bestand:NIAID-west-Nile.jpg

 

 

BERGEN OP ZOOM - Dierenartsen in de regio Bergen op Zoom maken zich op voor de inenting van duizenden paarden. Het gaat om een preventieve vaccinatie tegen het West-Nijlvirus dat vanuit Afrika naar het noorden oprukt. Het virus wordt overgebracht door muggen en kan bij paarden een gevaarlijke ziekte veroorzaken. Ook de mens kan door een muggensteek besmet worden, maar die houdt daar alleen griepachtige verschijnselen aan over.

 

Bij paarden tast het virus in tien procent van de gevallen de hersenen en het zenuwstelstel aan. Dat kan, naast lusteloosheid en koorts leiden tot verlammingsverschijnselen, coma en hersenvliesontsteking. Van de tien procent met deze neurologische variant sterft zestig procent. Behalve koortsremmers en pijnstillers, bestaat er geen behandeling. Het virus komt sinds de jaren zestig voor in Afrika, maar breidde zich later ook uit naar Australië en Amerika. Sinds kort is het virus ook opgedoken in Italië en in mindere mate in Zuid-Frankrijk, Roemenië en Oostenrijk. Het ministerie van Landbouw en Visserij sluit niet uit dat het ook Nederland zal bereiken. Woordvoerder Coen Gelinck: “Wij voeren geen actieve campagne, want er is geen acuut gevaar. Maar inenten is niet onverstandig, Italië is hier niet ver vandaan. Je kunt niet uitsluiten dat het virus hier ook opduikt.”

 

Dat is ook het standpunt van de landelijke Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Dat onderzoekt momenteel op verzoek van het ministerie van VWS bloedmonsters om erachter te komen of het virus al in Nederland wordt aangetroffen. Dat is niet het geval. “We verwachten dat dit jaar ook niet meer omdat er geen muggen meer zijn,” zegt Kees van Maanen, viroloog bij de GD. “Wie niet wil afwachten totdat het virus er is en het zekere voor het onzekere wil nemen, kan zijn paard alvast laten inenten. Dringend noodzakelijk is dat niet.” Volgens paardenarts Lonneke de Graaf uit Bergen op Zoom is het een kwestie van tijd totdat het virus hier komt. “Wij vinden de sterftecijfers zo verontrustend dat we preventief gaan inenten. De vaccins zijn er al.”

 

Jaarlijks is er een injectie (van zo’n veertig euro per stuk) nodig, in het eerste jaar twee. Inenten is niet verplicht omdat het virus niet van paard op paard of van mens op mens overgaat. Het zijn volgens de paardendokter trekvogels en muggen die het virus verplaatsen. Dinsdag 3 november is er om 19.30 uur een lezing in de Wouwse Tol door dierenartsenpraktijk De Zuidwesthoek uit Bergen op Zoom.

 

 

Lees ook:

 

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1180

 

 

 

31 oktober 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN