Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/6345134/Paardenliefhebbers-willen-van-hekken-af.ece

 

Paardenliefhebbers willen van hekken af

 

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Gallop_animated.gif

 

 

PRINSENBEEK - Ruiters en menners willen meer ruimte in de naaste omgeving van Prinsenbeek. Het dorp biedt veel te weinig mogelijkheden om buiten te rijden, vindt de Werkgroep Prinsenbeekse Polderpad. De groep wil dat er ruiter- en menpaden komen in de Haagse Beemden, Weimeren en Zwartenberg, om zo aansluiting te krijgen met bijvoorbeeld het Liesbos of via Leur naar de Ettense en Hoevense polder.

 

“Als je op de ruiterroutekaart kijkt, is Prinsenbeek één groot zwart gat,” verduidelijkt Sjan Schalk, die samen met Corrie van Haperen en Henk Timmers de werkgroep vormt. “Liefhebbers van buitenritten met de kar of te paard komen tijdens hun ritten steeds meer afsluitingen tegen.” Schalk wijst op het Angels Wiegeske, dat door Staatsbosbeheer werd afgesloten. Maar ook op de route langs de Mark die waterschap Brabantse Delta heeft afgegrendeld. “Er is zelfs geen ontsluiting van de Hooiberg naar het Liesbos.” Door de toename van het landbouwverkeer wordt het bovendien steeds gevaarlijker om met een paard door het buitengebied te rijden. Dit alles is volgens de werkgroep bepaald niet in overeenstemming met het bovengemiddelde aantal paardensporters dat in Prinsenbeek thuis is. In het dorp zijn diverse fok- en pensionstallen, er is een ponyclub, rijvereniging, de club Vrije Tijd Ruiters, een manege en er zijn veel individuele ruiters en menners.

 

 

image008

 

Manege Overbos – Prinsenbeek

(Foto: Kees Wittenbols – 5 oktober 2009)

 

 

Nu het poldergebied onder handen wordt genomen voor natuurontwikkeling, is dit het juiste moment om actie te ondernemen, stelt Schalk. “Er worden recreatiegebieden gecreëerd, zoals de Vierde Bergboezem, De Berk, de Weimerse Polder, Halle en Rooskensdonk. Allemaal om zoveel mogelijk Bredanaars te laten genieten van de natuur in de omgeving. Maar er wordt nu nog alleen melding gemaakt van de aanleg van wandel- en fietspaden. Wij vinden dat er ook meteen voor de ruiters en menners recreatieve voorzieningen moeten worden getroffen.” Het gaat volgens de werkgroep veelal om kleine aanpassingen, waardoor gebieden al toegankelijk worden. Bijvoorbeeld het verwijderen van oude veeroosters. “Zoals bij de strook langs de Mark. Maar ook carterbrekers, paaltjes van zo’n twintig centimeter hoog, zijn een oplossing. Auto’s kunnen er dan niet langs, maar paardenkarren kunnen er wel overheen.”

 

De groepsleden hebben er vertrouwen in dat ze er wel uit komen met de betrokken partijen. De eerste contacten met Staatsbosbeheer zijn al gelegd. Ondertussen proberen ze via een website in kaart te brengen om hoeveel paardenliefhebbers het daadwerkelijk gaat. http://ruiterenmenpadenprinsenbeek.come2me.nl/. 

 

 

Zie ook:

 

Prinsenbeek in beeld

 

 

4 maart 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN