BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN

 

De Luchthaven

 

 

In wezen is een luchthaven (vliegveld) eigenlijk niets meer of minder dan een gewoon station. Net zoals in of bij een redelijk groot station kunt u er koffie drinken, een hapje eten, een krantje, tijdschrift of boekje kopen om de reis te veraangenamen en/of de wachttijd te doden en net zoals bij of in vele grotere stations vindt u er allerhande winkeltjes waar u nog wat laatste aankopen kunt doen voor u op reis gaat.

 

 

 

 

Maar waar zit ‘m dan nou echt het verschil in, afgezien dat de vliegtuigen wat meer plaats innemen dan een (snel)-trein? Antwoord: in principe zit er dus geen verschil in! Want het is een plaats van vertrekkende en aankomende reizigers, net als bij een treinstation. Maar toch zijn er grote verschillen en ‘op het waarom’ die verschillen er zijn moet ik u het antwoord schuldig blijven. Feit is dat bijvoorbeeld de koffie bijna dubbel zo duur is dan elders en zeker vergeleken met een stationsrestauratie! U eventueel te gebruiken maaltijden, maar ook snacks en broodjes, zijn eveneens dubbel zo duur dan in een groot stationscomplex! Uw parkeerplaats buiten de luchthaven is vele en vele malen duurder dan in een parkeergarage bij om het eender welk treinstation! Bij een drogisterij op een vliegveld treft u nimmer eens een leuk voordeeltje aan. Alles is tot het uiterste geprijsd! Dit in tegenstelling tot dergelijke zaken in of bij een stationscomplex. Het: “waarom” is mij volledig onduidelijk. Temeer daar 80 procent van het reizigersaanbod bestaat uit hele doodgewone normale mensen, met een normaal inkomen, met een normaal reisdoel, meestal: vakantie of familiebezoek.

 

 

 

Schiphol

 

 

Conclusie: er wordt dus grof misbruik gemaakt van u als reiziger, want u kunt niet meer kiezen als u een kopje koffie wilt gaan drinken en u bevindt zich nu eenmaal op een luchthaven. Dankzij de lange wachttijden zijn de exploitanten verzekerd van uw klandizie. Of zouden de luchtvaartmaatschappijen u dáárom min of meer verplichten twee uren voor dat de vlucht vertrekt aanwezig te moeten zijn? Zou het een ‘complotje’ zijn van de luchthaven(directie), verhuurders en luchtvaartmaatschappijen? Tip: neem gerust een thermosfles koffie mee. U bent tientallen euro’s voordeliger uit. Zelfs als u de fles na gebruik zou weggooien, wat zonde is, maar toch, dan nog! Broodjes van huis uit meegenomen. Bijvoorbeeld: Man, vrouw en twee kinderen gaan op reis. De wachttijden met vertraging bedraagt: drie uren (héél normaal, en niks bijzonders!). U luncht gewoon met uw eigen meegebrachte lekkere broodjes, beleg ze maar eens extra met rosbief, ham of iets anders en neem een paar blikjes cola of sinas mee plus de reeds genoemde thermosfles met koffie of thee. Wedden dat u meer dan 50 euro uitspaart? Ja, meer dan vijftig euro! en doet u het op de terugweg evenzo … wel, 100 euro in de knip gehouden! Goede reis!

 

 

Silvia Videler.

 

September 2006

 

Home

 

 

 

 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN