Neem een goede calculator mee

als u een reisbureau binnenstapt

 

 

 

Ja, dat klinkt cynisch nietwaar? Prima, zo is het ook bedoeld! Komt dát tenminste goed over. Want wat zijn het een stelletje regelrechte ‘ladelichters’ die jongens van het reiswezen en nogmaals de enkele goeden niet te na gesproken. Onder andere met Krasreizen heb ik al een paar keer goede en prettige ervaringen gehad, juist op dat punt waar ik zo’n grote kritiek heb op het reisbureauwezen. Dat is met name de prijssamenstelling van een reis en hier dan tegenover gesteld de aanbiedingsprijs die je als eerste te zien krijgt. Niets meer dan een lokkertje! Als achteloze burger loopt u gezellig met man en kroost door de stad te ‘banjeren’ en zomaar ineens stuit u op een prachtige aanlokkelijke aanbieding van een reisbureau. Doorgaans zo’n poster met zonovergoten strand, met daarbij op loopafstand (wat je met fotografie al niet kunt ‘flikken’) een hotel met zoveel sterren dat de ‘Grote Beer’ erbij verbleekt. Op de poster is te zien dat zeker tot driehonderd meter in zee de kinderen nog aan het pootje baden zijn ( ja ja, die fotografie nietwaar, da’s een hele kunst!) en dan die leuke restaurantjes onder die palmenbomenrij en u bent haast al verkocht. Staat me daar een prijs onder te lezen met in driepuntslettertjes weliswaar ‘vanaf,’ maar och, u hebt uw leesbril toch niet op dus dat komt later wel. Kortom, u rekent een en ander gauw zonder calculator uit wat het gaat kosten met uw hele gezin, dit jaar naar dat zonnige oord en je gaat jezelf realiseren dat het leven toch ook nog wel aantrekkelijke kanten heeft.

 

Kom je na een lekkere ijscoupe, ja, want dat kon nu wel nietwaar met zo’n prijsknaller, thuis aangezakt en u gaat met z’n allen heerlijk met een lekker flesje wijn de vakantie bespreken. Een oude Bosatlas wordt van zolder gehaald en er wordt nog eens goed bekeken waar dat zonnige en tropische oord nou wel niet helemaal op de kaart te vinden is. ‘Verrek,’ denk je dan, Mien van de overkant was daar toch ook geweest, twee jaar terug nietwaar? en die pochte zich een ongeluk hoe goedkoop daar alles wel niet was. Ze loopt tenslotte nog elke week met een ander T-shirt uit dat verre palmenland. Ergens flitst het door uw gedachten dat Mien en Piet er toch wel een aardige stuiver voor hadden neer geteld. Maar die gedachte verstopt u maar weer gauw. Want het is nu twee jaar later dus … wie weet? De kinderen zijn al razend enthousiast en samen met uw wederhelft gaat u de volgende week naar het desbetreffende reisbureau.

 

Leuk, de poster hangt nog steeds voor de ramen, doch voor dat u de juffrouw die alles regelt te spreken krijgt leest u nu wél dat die 399 Euro een vanaf-prijs is. Goed je bent eenmaal binnen en er was al besloten niet met de bouwvak te gaan dus dat zal wel meevallen. Ha ha, denkt u! De ‘doorgewinterde’ juffrouw van het reisbureau begint u gelijk maar eens te vertellen dat uw keuze de allerbeste is die u maar kunt maken, zeker mét een paar kinderen. Kijk, zo word je ingepakt en als ze al bijna uw hele doopceel weten dan komt de eerste ‘aap uit de mouw.’ Jawel, dat mooie verre land heeft een prachtige flora én fauna waar ook de apen geenszins ontbreken en daar gaat u nu langzaam maar zeker mee kennismaken. Kijk, die 399 Euro is natuurlijk voor 8 dagen. Hotel met vlucht, zeer zeker. Maar die acht dagen dienen dan te vallen in februari of november. Enfin, u wilde 15 dagen dus dat kost een beetje meer nietwaar? en in juni, tja, dan is het nog wel geen hoogseizoen, maar het zit er wel haast tegenaan! Kijk dat zijn dus al twee ‘apen’ in één klap waar u niet op gerekend had! Eén blik op het scherm van de computer leert u inmiddels, aldus de juffrouw van het reisbureau, dat er nog vijf plaatsen over zijn op de dagen die u in gedachten had. Met de schrik om het hart realiseert u zich dat we in het digitale tijdperk leven. Dat bijvoorbeeld zomaar ineens ergens anders in Nederland een koppeltje in een reisbureau ook die reis zit te boeken en uw kans op die vakantie is verkeken. Kleine Jan-Paul thuislaten is immers ook geen optie. Je schoonouders zien je aankomen! ‘Verdikke:’ 827 Euro is toch iets anders dan 399 Euro. Dat het meer dan het dubbele is heb je zonder calculator in deze omgeving niet meteen door. Ach, met het vakantiegeld dat toch in mei komt moet het best te doen zijn. Voor u erzelf al erg in hebt heeft u in wezen de koop gesloten. Want let wel op, juridisch is het een koopovereenkomst! Nu komt het: een hele ‘apenheul’ hebben ze nog voor u in petto. Onze regering probeert er nu wel wat aan te doen, maar na de verkiezingen zal dat ook wel niet meer zo’n hoge prioriteit hebben.

 

‘Aapje’ nummer 3 komt nu uit de mouw. De Boekingskosten, ach, maar 25 Euro per boeking dus dat valt best mee zegt de juffrouw vanachter haar P.C. Er zijn er die het per persoon rekenen! Het gerelateerde ‘aapje’ nummer 4 van de administratiekosten heeft u amper in de gaten, zo’n klein ‘aapje’ is het, maar die gaat wél maal vier! ‘Aap’ nummer 5 mag er best wezen, die is dan ook gerelateerd aan de belastingen en die heet: luchthavenbelasting en die ‘aap’ zorgt ook voor z’n verre verwant in dat mooie tropische paradijsje waar u heen wilt. Want ook daar kennen ze de grap van luchthavenbelasting (hebben wij ze geleerd, dus niet zeuren). ‘Potverdorie,’ dat mooie land heeft toch niks met olie te maken. Nee, maar die kerosine waarop dat vliegtuig vliegt wel en dat ‘aapje’ heet dan brandstoftoeslag. Die geven we nr. 6. Dat kleine ‘krengetje’ dat dan ‘aap’ nummer 7 heet staat voor het ‘vertrek op zaterdag’ en ook dat ‘aapje’ eigent zich een extra betaling toe. ‘Aapje’ nummer 8 is best lief want die geeft u korting op de treinreis heen en terug van en naar Schiphol. Tja, niet op gerekend hé? Echter, niet zeuren, de ‘kids’ krijgen immers ook al korting dus dat valt wel mee. Als je het maar niet gaat optellen allemaal. Want dan moet je echt aan de beademing nog voor je op reis bent. Nu zijn er nog veel meer soorten ‘apen,’ maar we laten het hier maar even bij, want het zijn de meest voorkomende ‘apensoorten.’ Pas op het allerlaatste moment wordt u nog even fijntjes gewezen op de noodzakelijkheid van een reis- en ongevallenverzekering. Die kost slechts enkele euro’s per dag én per persoon. Tot overmaat van ramp leest u onder aan de polis dan nog over een paar ‘miniaapjes’ zoals de assurantiebelasting en de bijbehorende administratiekosten van deze polis.

 

Maar dan is het ook echt wel bekeken. De reis staat op papier en er kan niks meer fout gaan (denkt u). Pas ’s avonds gaat u samen calculeren en wordt er de krant nog eens op nageslagen, want daar stond toch iets in over een bijbaantje of zo? Eh, o ja, de krant, die zeggen we ook maar een poosje af. Jammer dat de oudste nog geen vijftien is anders kon hij er een krantenwijkje bijnemen. Verdraaid waar heeft Mien van de overkant het toch allemaal van gedaan? Is ze er wat bij gaan verdienen? Gut, die Mien toch!

 

 

Silvia Videler.

 

September 2006

 

Home