BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN

 

Die spotgoedkope aanbiedingen van

touroperators

 

 

U kent ze vast wel, die regelmatig terugkerende advertenties van diverse touroperators die u 3-, 4-, 5- en meerdaagse verblijven aanbieden in super-de-luxe vier- en vijfsterrenhotels in de wat minder bekende plaatsen van Europa. Bijvoorbeeld: 8 dagen Jena (D.) voor nog geen € 110,- per persoon. Dat betekent dus: zeven overnachtingen (op basis van twee personen per kamer), dikwijls met ontbijt. Soms nog met een welkomstdrankje op de koop toe. De vraag is dan dikwijls: “hoe kan dit?” en: “klopt het allemaal?”

 

 

 

Marktplatz – Jena

 

 

Ja, ik kan uit eigen ervaring en niet alleen van Jena, maar bijvoorbeeld ook van Luxemburg en diverse andere steden voluit beamen dat het inderdaad klopt. Dat hier überhaupt voor de touroperator winst is uit te halen, dat is mijns inziens ook iets wat tot de grote geheimen behoort van de reisindustrie en hoe de hotels hier winst uit weten te maken is mij helemaal een raadsel. Wat dat laatste betreft denk ik zelf dat het puur om opvulling gaat en dat er inderdaad amper winst gemaakt zal worden. Als voorbeeld geef ik u een uiteenzetting van een achtdaagse reis naar het al eerder aangekondigde Jena, in het oosten van Duitsland. Nu is Jena op zich geen toeristisch hoogstandje, maar de omgeving is zeer aantrekkelijk en er zijn alleraardigste plaatsjes in de omgeving te bezoeken. Neem bijvoorbeeld: Weimar, wie van cultuur houdt en Bach en Goethe kan waarderen zal zich er zelfs aardig thuis voelen en zeker niet miskocht.

 

Het zijn natuurlijk wel reizen waarbij er vanuit wordt gegaan dat u met eigen vervoer komt. Deze kosten van brandstof en dergelijke moet u natuurlijk wel even bij de totale reissom tellen. Ook de administratie- en boekingskosten van enkele tientjes, wellicht zit daar een stukje winst, moet u er ook bijtellen. Wij logeerden in Jena in het Holiday Inn Hotel, een viersterren hotel met alle voorzieningen die je van een viersterrenhotel mag verwachten. Maar de ligging van dit soort hotels is natuurlijk nooit ofte nimmer in het centrum van een stad of elders in een schitterend gelegen gebied. U moet dan meer denken aan de randen van steden of zelfs aan industriegebieden en die zijn echt nergens leuk! Dat leuke kroegje om de hoek kunt u dus wel vergeten. Of u moet écht de auto nemen! Met de auto naar de kroeg? Nee, dus!  Geen probleem, dan met het openbaar vervoer zult u zeggen. Eh ja, dat is zo en dat is dikwijls zeker een mogelijkheid. Maar die laatste tram of bus terug naar de omgeving van uw hotel? Wel die rijdt voor het laatst wanneer het juist leuk begint te worden in de stad. Of al eens nagerekend wat een taxi rond dat uur van de dag (of nacht) dan kost? Die vier- en vijfsterren (zaken) hotels dat zijn kolossen die uitmunten in ongezelligheid. Net zo als de eigen bar die ze ongetwijfeld ook allemaal hebben, wel die hanteren prijzen van een dergelijke hoogte dat u na een avondje doorzakken eigenlijk alweer de volledige reissom kwijt bent voor een tweede reis. Dus dat is ook al geen optie.

 

 

 

 

Raadhuis – Weimar

 

 

De kamers van dergelijke hotels zijn ruim, schoon en van alle gemakken voorzien en in Tokio, Jena, Kaapstad en Eindhoven zo ongeveer allemaal hetzelfde qua inrichting. Ben je met tweeën, dan is de gezelligheid in dit soort kamers nou ook niet bepaald je van het. Met je binnengesmokkelde flessen voel je jezelf toch ook wel een beetje opgelaten en je hoopt dat ze je niet in de ‘smiezen’ hebben. Nou, dat hebben ze heus wel. De prijzen voor dergelijke kamers zijn al gauw € 135,- tot € 200,- per nacht en u betaalt: juist ja:  € 109,- gedeeld door zeven = nog geen € 18,- per nacht. U dacht toch niet dat het personeel helemaal gek is? Die begrijpen heus wel hoe het zit. Maar laten niets merken en zijn net zo kil, koud en beleefd tegen u als tegen al die andere zakelijke gasten die er noodgedwongen moeten verblijven voor hun werk. Dat een en ander de sfeer en de gezelligheid nou niet bepaald ten goede komt zal duidelijk zijn en geen nadere toelichting nodig hebben. Gasten die een dergelijke ‘uitgeknepen’ trip boeken zijn ook niet bepaald de grootste ‘tippers’ (geven van fooien) én dat weet het personeel dus ook … uit ervaring namelijk!

 

 

 

 

Slot – Weimar

 

 

Wilt u echt een beetje genieten van dergelijke reizen neem dan een vaste ‘Bob’ mee op reis, want gezellige avondjes zijn anders wel heel erg duur en ver van uw bed. Letterlijk gesproken dan in deze context. In Luxemburg stad had ik ooit een dergelijke ervaring in een vijfsterren hotel. Een schitterend gebouw. Wel midden tussen allerlei kantoren die na vijf uur al de lichten uit hadden en de dichtstbijzijnde kroeg was een goed uur flink doorstappen. Trouwens als toerist en dus ook als toerist gekleed, voelde je soms erg opgelaten tussen al het driedelig zakelijk grijs of blauw, hetgeen dergelijke hotels normaliter bevolken. Ook je ‘middenklassertje’ stak wel erg af op de parkeerplaats naast de bolides van merken zoals Mercedes (boven de 300-klasse natuurlijk) en BMW’s en andere € 100.000 plus karretjes. Ondanks de super-de-luxe van dergelijke hotels is gezelligheid er vrijwel onbekend en de drankjes zijn echt onbetaalbaar. Roomservice is natúúrlijk ook aanwezig maar de prijzen doen je de ‘haren ten berge’ rijzen. Een ‘watertje’ van € 3,75 vind ik toch echt een beetje te! Om maar niet te spreken van een klein flesje (prik)-wijn (inhoud twee kleine glaasjes) voor net nog geen tientje. Dat zijn nou niet bepaald prijzen om eens vanuit je dak te gaan.

 

Wat wel leuk is in dergelijke onderkomens is: dat je voor de komende weken je geen zorgen meer behoeft te maken voor zeep, shampoo en andere leuke hebbedingetjes. Want daar smijten ze je mee dood. Net zoals met handdoeken. Ik ben echt geen viespeuk, maar zes handdoeken per dag? Die gebruik ik nog niet bij 35 graden Celsius en dan ga ik toch wel eens meer dan een keer per dag onder de douche. Overigens lekkere reukjes, zakdoekjes en andere snuisterijen zijn er eveneens volop aanwezig én gratis ook. Waarom die overdadige luxe? Misschien ervan uitgaande dat die driedelige pakken anders teveel rieken? Kortom, als u voor een leuke gezellige vakantie er eens een weekje tussenuit wilt en ook nog eens een glaasje wilt consumeren zonder dure taxi’s of de veiligheid van het verkeer in gevaar te brengen dan raad ik u deze uitstapjes dus pertinent af. Wilt u een en ander combineren met familiebezoek of zelfs zakenbezoek? Ideaal! en spotgoedkoop maar of u dan de kosten af kunt trekken van de belasting?

 

 

Silvia Videler.

 

Oktober 2006

 

Home

 

 

 

 

 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN