BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN

 

Een negatief reisadvies voor

strandgangers

 

 

Kopenhagen – Denemarken

 

 

Vakantielanden en/of vakantiebestemmingen zijn net zo verschillend als de mensen zelf zijn. Daarom is het zeker verstandig eens een paar vakantielanden ‘onder de loupe’ te nemen die absoluut niet geschikt zijn voor iedereen. Zo ken ik mensen die beweren zowat al overal geweest te zijn en dan meestal op een feestje wordt de rij genoemd van landen en streken waar ze zoal wel geweest zijn. Velen zullen het fenomeen van bijvoorbeeld verjaardagspartijtjes herkennen. Nemen we als voorbeeld een denkbeeldige oom Wim en tante Ria, die al jaren ‘uit’ de kinderen zijn en niet (meer) op een paar eurootjes behoeven te kijken. Toen ze nog de twee kinderen thuis hadden trokken ze elk jaar met de caravan naar allerlei leuke campings, voornamelijk in Frankrijk, maar ook Italië en Spanje hadden zich in hun belangstelling mogen verheugen. Als er maar voldoende zon, zee en strand aanwezig was en de nodige entertainment voor de kinderen, dan kwam het wel goed. Maar na een jaar of vijftien gingen de kinderen met leeftijdsgenootjes op stap en Wim en Ria gingen eens wat verder kijken dan hun neus lang was. Diverse stedentrips werden geboekt. Ook wat langere en luxere reizen kwamen als reële en betaalbare mogelijkheden binnen hun bereik te liggen Nu beiden de vijftig dik gepasseerd, hebben ze zowat heel Europa letterlijk ‘gedaan en bekeken’ en zelfs een tweetal luxe en dure cruises met dito cruiseschepen hebben zij mogen ervaren, alsmede een reis naar Thailand en China, hebben ze ook al achter de rug. Nu kwam toch wel het probleem waar veel van dit soort mensen zich in zullen herkennen: “Waar gaan we dit jaar heen?”

 

Kijk, op de leeftijd van Oom Wim en Tante Ria wordt men toch geconfronteerd met een aantal beperkingen. Dan wel niet financieel, maar praktisch. Neem die safari in Kenia, die ook nog altijd op ’t verlanglijstje stond, is eigenlijk niet meer haalbaar. Zelfs in Nederland heeft tante Ria al zo’n last van die opvliegers en in de brochure over Kenia had ze gelezen dat 35 graden celsius daar eerder regel dan uitzondering was. Dat viel dus al af. Die overlevingstochten, best interessant allemaal, maar oom Wim was al wat kortademig, dus ook dat zat er niet meer in. Hij had het al zo kwaad gehad met die excursie laatst in Thailand naar de River Kwai. Dat nooit meer en van dat alleraardigste stel wat ze op de terugweg in het vliegtuig hadden ontmoet, wel die hadden hun toevertrouwd dat die campertocht die ze samen hadden gemaakt in West-Canada, vanuit Vancouver, een ware ramp was geworden. Ze waren letterlijk opgevreten door de muggen. Ja, die komen inderdaad in ontelbare zwermen voor in de Canadese bossen en die hebben een speciale voorliefde voor toeristen die geen rekening houden met hún aanwezigheid.

 

 

 

Helsinki – Finland

 

 

Zo werd het dit jaar toch wel een extra moeilijk jaar wat betreft de vakantiebestemming te bepalen. Goede raad was duur en oom Wim en tante Ria zochten hun heil op de jaarlijkse vakantiebeurs in Utrecht. Elk jaar wordt daar een groots opgezette vakantiebeurs gehouden in de Jaarbeurshallen. Vele, zoniet bijna alle touroperators geven daar ‘acte de presence,’ alsmede bijna alle nationale verkeersbureaus van elk zich zelf respecterend vakantieland. Daarnaast vindt men een keur aan regionale ‘Verkehrsvereinen’ uit het Duitstalige gebied. Private hotelondernemingen, luchtvaartmaatschappijen en ferrymaatschappijen. Kortom alles wat u maar nodig denkt te kunnen hebben voor een geslaagde vakantie, het is er te vinden. Een beetje speurder komt er met tassen vol met de meest kleurrijke folders en soms gratis landkaarten vandaan. Of uw keuze nou Samoa is of Madagaskar of de Islamitische republiek Iran. U kunt er meer vinden dan in alle reisbureaus tesamen. Zo kwamen oom Wim en tante Ria terecht in de hal, waar juist die landen hun tenten hadden opgeslagen, die wel Europees zijn, wis en waarachtig, maar waar je als gemiddelde vakantieganger nou niet een, twee, drie aan denkt.

 

 

Skandinavië:

 

De verzamelnaam voor de noordelijke landen en dan met name Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en tot op zekere hoogte mag je IJsland daar ook toerekenen. Deze landen mogen zich verheugen in een toenemende belangstelling van toeristen in het algemeen en Nederlanders in het bijzonder. Binnen de kortste keren waren oom Wim en tante Ria ‘verkocht.’ De beslissing was eigenlijk al gemaakt nog voor dat ze deze zaal hadden verlaten. Het leek zo dichtbij. De afstand van Utrecht naar het midden van Denemarken was amper een dag rijden, zo was hen nadrukkelijk verteld. Wat ze niet te weten waren gekomen was het feit dat de afstand van Zuid-Noorwegen naar de Noordkaap, het noorden van Noorwegen, verder is dan van Nederland naar Spanje. Nog minder waren ze ervan op de hoogte dat die Noordkaap eigenlijk niets meer was dan een kale rots met weinig tot geen vertier en waar het ook in de hoogzomer weliswaar ’s nachts ook nog licht was, doch dat het aldaar meer regende en waaide dan waar maar ook. Echt binnen een paar minuten ben je er echt uitgekeken. Om dan maar weer de terugweg van een ruime drieduizend kilometers aan te moeten vangen.

 

 

 

Torhatten – Noorwegen

 

 

Wat menigeen zich ook amper realiseert is dat men in de Scandinavische landen dan wel heel erg soepel is aan de grenzen en er amper sprake is van enige controle. Doch de ‘polis’ of de politie is echter wel erg fel gebeten op autobestuurders met ‘drank achter de kiezen.’ Overal geldt een toegestaan promillage van 0,0 pro mille en ‘wee z’n gebeente’ die gepakt wordt. Buitenlander of niet. De straffen zijn draconisch! In Denemarken bijvoorbeeld wordt iemand die gepakt wordt met drank op ook nog eens aan de overdrachtelijke schandpaal genageld, door met naam en toenaam plus foto in de regionale krant te kijk te worden gezet. Een dergelijke methode werkt overigens wel!

 

 

Traditionele Noorse kleding

 

 

Een andere kant van de noordelijke landen is het feit dat mede gezien door de hoge prijzen voor alcohol, men zich regelmatig te buiten gaat aan die alcohol en dat in het bijzonder op de luxe ferryboten, die tussen de diverse landen zeer frequent heen en weer varen. Met voor hén goedkope drankprijzen op die schepen die zich in internationale wateren bevinden, zal je er hele massa’s vinden die een retourtje kopen, zich een hele dag en nacht vol laten lopen en dan de andere dag weer braaf met een ‘houten kop’ naar huis rijden. Soms, zonder ook maar aan de overkant even de benen gestrekt te hebben. Waarom zouden ze ook? De drank is daar dan weer net zo duur als thuis.

 

Om de een of andere reden kan het er bij een Noor of Zweed niet in dat je alcohol ook kunt gebruiken als iets lekkers. Als iets wat je met mate dient te gebruiken of als iets aangenaams en smaakvol. Neen, de goeden niet te na gesproken, het ligt aan de landsaard. Velen zullen de gelegenheid aangrijpen om zich ‘straal lazerus’ te zuipen. Dat een prettig en geanimeerd gesprek dan niet meer in de lijn der verwachtingen ligt moge voor zich spreken. Sommigen wanen zich weer als oude vikingen en gedragen zich dan ook zo. Niet bepaald een uitnodiging om eens lekker te kletsen met deze op zich toch wel aardige maar vrij stugge mensen. Het frivole en het soepele en zeker niet het Franse ‘comme ci, comme ca,’ is daar te verwachten. De natuur echter, die vaak overweldigend is, maar voor hen die deze natuur vanaf een goed voorzien en geoutilleerd terras willen bewonderen, wordt het toch aardig zoeken geblazen. Bovendien, als je er al een gevonden hebt, realiseer je dan dat het volgende terrasje soms wel driehonderd kilometer verwijderd ligt van waar je je op dat moment bevindt. Echte grote steden met het te verwachten grootstedelijke vermaak, dat is eigenlijk alleen maar te vinden in Kopenhagen en in Stockholm. Een stad als Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, hoe ruim en mooi ook gelegen, is nou niet bepaald de ‘place to be’ om eens uit je bol te gaan. Afgezien van Oslo kent Noorwegen nog één grote stad van betekenis en wel Bergen, gelegen aan een prachtige fjord, maar helaas staat Bergen ook bekend als dé Europese stad met de meeste regenval en of dát nou een aanbeveling is voor Nederlanders? Natuurlijk kent Noorwegen net als Zweden en de andere Scandinavische landen vele plaatsen met enige mate van toeristen-(industrie). Maar een vergelijk met welke Spaanse Costa of Italiaanse Riviëra maar ook, gaat nooit of te nimmer op.

 

 

 

 

Middernachtzon in Zweden

 

 

Neen, ik wil deze landen niet afschilderen als ‘foute’ vakantiebestemmingen. Geenszins! U dient zich wél te realiseren dat vakantie in de noordelijke landen een heel, maar dan ook een heel ander soort vakantie is dan in de meer voor de handliggende vakantielanden. Bent u een echte natuurliefhebber? Houdt u van rust en stelt u het op prijs om niet gestoord te worden door andere vakantiegangers? Dan is Scandinavië voor u ongetwijfeld een ideale ‘stek.’ Velen vakanties zijn pas echt geslaagd als de plaatselijke discotheken echt té gek waren, de terrasjes supergezellig en het bier of andere drankjes enigszins betaalbaar bleken te zijn. Nou, als dát uw overigens gelegitimeerde filosofie over vakantie vieren is, dan moet u dus echt niet in Scandinavië wezen om drie weken te relaxen. Folkloristische avondjes, zoals alom te vinden in Duitsland, Oostenrijk of andere Alpengebieden, zijn nou ook niet bepaald ‘schering en inslag’ in dat hoge noorden.

 

 

 

Zonsondergang in Härmälä – Finland

 

 

Ja, heerlijk vissen op een van de vele duizenden schitterende Finse meren. Daar is niks mis mee en als dat uw ‘cup of tea’  is, zoals de Engelsman zo grappig weet te zeggen, dan zit u wel degelijk goed in dat deel van Europa. Zij het dat de kans dat u het meer voor u alleen heeft groter is dan dat u het moet delen met andere vakantiegangers. Er zijn namelijk letterlijk duizenden en duizenden meren in Finland. Ook als u van wandelen houdt en er niet tegen opziet om enige ontberingen voor lief te nemen, dan zit u hier echt ‘gebeiteld.’ De ware natuurliefhebber komt hier meer dan aan zijn/haar trekken. Maar denk niet dat u zich ’s avonds heerlijk kan verpozen aan de boulevard. Die zijn er namelijk niet. Ook van die gezellige hotels zoals Duitsland kent zult u hier met een ‘kaarslichtje’ moeten zoeken.

 

Scandinavië is een waar paradijs voor gezinnen of groepen die weten te genieten van de natuur en als men de juiste reismaanden weet te kiezen, is de kans op een zonrijke vakantie zeker zo groot als aan de Spaanse costa’s. Het is derhalve een hele, hele andere soort vakantie dan die vakanties die u wellicht gewend bent in het ‘zonnige zuiden.’ Als u van die feiten kennisneemt en er rekening mee weet te houden, staat u niets in de weg om deze toch wel vrij prijzige, maar mooie landen te bezoeken. Nogmaals, gaat u voor de ‘fun,’ de ‘jolijt’ en het zien of gezien worden. Dan bent u daar ‘akelig’ verkeerd.

 

 

 

Noorwegen

 

 

Oom Wim en tante Ria hebben zich overigens heerlijk vermaakt in dat verre noorden. Tante Ria heeft zich een ‘ongeluk’ gekocht aan die onbekende, maar o zo kwalitatief hoogstaande en moderne Finse mode. De schitterende designs van Zweedse en Finse sieraden heeft ze ook bijzonder weten te waarderen. Het gehuurde chalet aan die prachtige Noorse fjord was zo afgelegen en zo uniek en schitterend in zijn ligging, dat oom Wim en tante Ria niet uitgekeken raakten en zo onder de indruk van de natuur kwamen, dat zelfs Ria meer dan een half uur achtereen haar mond dicht wist te houden. Bij gebrek aan een lokale gezellige ‘Bierstube’ of iets dergelijks zijn ze aanvankelijk noodgedwongen diverse avondjes alleen gebleven in het typisch Noorse villaatje en hebben zowaar voor het eerst en sinds jaren weer echt met elkaar gepraat. Scandinavië staat voor hen hoog genoteerd op hun lijstje voor een volgende trip, maar ze zullen het hun kinderen vooralsnog afraden. Die waren trouwens afgelopen jaar naar Alanya gegaan en hadden het weken later nog over die swingende disco.

 

 

Silvia Videler.

 

December 2006

 

Home

 

 

 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN