Verhaaltje uit de oude doos

 

 

Met vet krijt waren er tekens aangebracht vlak naast de bel bij uw voordeur. Waarom ik me dat nog zo goed herinner. Wel, dat lag aan de bij tijd en wijle oplaaiende schoonmaakwoede, die mijn moeder periodiek overviel. Het beste kon je dan maar de ‘plaat poetsen,’ want deed je dat niet, dan was je ‘letterlijk het haasje.’ Helaas ben ik min of meer regelmatig ‘het haasje’ geweest. Een van die vervelende klusjes die mijn moeder dan in haar almachtige wijsheid wist te verzinnen voor mij, was dan met een goede, harde borstel de voorgevel een beurt te geven. Mijn moeder zou dan de ramen doen, dat stond voor het glas en het houtwerk met spons en zeem bewerken en dat deed ze zo goed, dat de insecten het glas niet meer zagen en binnen de kortste keren waren de ramen dan weer voorzien van gestrande vliegen en ander ongerief. Maar eer het zover was, moest ik met een harde borstel de stenen goed schuren. Vanuit het kleine voortuintje was er dan wel wat zand tegen de gevel aangewaaid en daar ik nogal spetterde met dit werk, werden de glazen ruiten nog viezer dan ze al waren in haar ogen. Dus eerst, de stenen, dan het houtwerk en dan het glas.

 

Er was echter een probleem. Dat waren de rare tekentjes die met krijt zo ter hoogte van de voordeurbel op de muur waren aangebracht. Nou was krijt mij geen onbekend spul en we maakten er als kind dan ook dankbaar gebruik van, om er allerhande spelletjes mee op straat te tekenen, zoals hinkelpotjes en dergelijke. Maar om ter hoogte van de voordeurbel nou kleine tekentjes aan te brengen. Neen, daar zagen wij zelfs het nut niet van in. Het soort krijt waarmee deze tekens waren aangebracht waren dan ook nog eens van een zeer moeilijk te verwijderen soort. Dit tot grote ergernis van mijn moeder. Soms was het zo, als je maar genoeg water gebruikte en hard schrobde, dan leek het of de tekens verdwenen waren, maar zo gauw de stenen weer droog waren kwam het gekrabbel weer terug in zicht. Een teken kan ik het best omschrijven als de letter “C,” maar ook de omgekeerde “C” was bekend, of de letter “O,” al of niet met een streepje erdoor. Doet het bij u een belletje rinkelen? Herkent u het? Mijn ouders waren ervan overtuigd dat dit nimmer mijn ‘werk’ was geweest, alhoewel ik mezelf echt wel tot veel kattenkwaad uithalen geroepen voelde, maar van zoiets dergelijks zag ik nou ook echt niet de lol in, om zulke kleine letters bij een bel te tekenen.

 

Mijn nieuwsgierige aard werd dus des te meer geprikkeld, toen we ons realiseerden dat het bij de buren idem dito zo was. Navraag betreffende dit fenomeen leverde vooralsnog helemaal niets op, zij het dat we constateerden dat er vrijwel overal en bij iedereen zijn of haar voordeur een of meerdere van deze tekens waren aangebracht. Bij toeval kwam ik er later achter, dat een man die ik kende uit mijn jonge jaren, wist te vertellen dat dit het werk was van leurders, verkopers, colporteurs en dan voornamelijk van zigeuners of woonwagenbewoners. In een voor mij nu nog onbekende code gaven zij zo aan elkaar door, welk adres ‘goed’ was en welk adres ‘slecht,’ qua verkoop. Alleen dit facet van het toen veel langere en uitgebreidere verhaal is mij bijgebleven. De codes waren dan ook veel en veel meer dan alleen een “C” of een “O,” al of niet voorzien van een streepje erdoor. Maar de andere codes en de betekenissen daarvan, die ben ik helaas vergeten.

 

In die dagen kwam men dan ook met allerhande handel langs de deuren. Van dekens tot tafellakens, van serviesgoed tot hele cassettes met messen en vorken, alsmede potten en pannen en God mag weten wat nog meer. Deze tekens waaronder er ook eentje was die aangaf dat men op een dergelijk adres maar in het geheel niet moest aanbellen, deden zodoende hun werk en gaf het colportage-gilde daarmee heel wat waardevolle aanwijzingen. Simpel en heel effectief. Nu houdt men digitaal bij wat en waar u koopt, voor hoeveel en hoe vaak en is er meer, veel meer van u bekend, dan dat door simpele tekentjes bij de bel vroeger werden te kennen gegeven aan ingewijden.

 

 

Silvia Videler.

 

Augustus 2007

 

Home

 

stats count

 

 

 

 

 

 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN