Bent u echt gezond?

 

Ik zou er geen snars van moeten geloven als ik naar de officiële cijfers kijk.

 

 

 

Het ligt waarschijnlijk aan mijn aard, maar de officiële gepubliceerde cijfertjes van de overheid, of het centraal bureau van de statistiek, neem ik steeds minder voor ‘zoete koek’ aan. Zo was ik afgelopen week geboeid in een prachtig glossy tijdschrift aan het lezen over een of andere enge ziekte. Naar goed Nederlands gebruik stond er te lezen hoeveel patiënten er waren geregistreerd, die deze ziekte onder hun leden hadden en derhalve niet meer of uiterst moeizaam nog konden functioneren.

 

Dit gegeven indachtig, maar nog net niet gealarmeerd, las ik wat later dat er enkele duizenden pedofielen in Nederland moeten leven. Oef, dat was schrikken. Kans dat er een in de buurt woont is niet te verwaarlozen. Al heeft het helemaal niets maar dan ook niets met pedofilie uit te staan, malaria schijnt toch gemiddeld in Nederland meer voor te komen dan je aanvankelijk denkt. Zo’n ruime 3.000 gevallen per jaar! Niet mis voor een toch tropische ziekte. Dat las ik namelijk weer in het blad Quest.

 

Of het zo zijn moest werd ik ook deze week geconfronteerd met de ziekte van mijn boekhouder, die aan suikerziekte lijdt en daar toch wel steeds meer problemen mee krijgt en hij vertelde me dat hij één van de ruim 600.000 suikerpatiënten is die Nederland telt. Dát ging ik opzoeken en inderdaad: http://www.hermedico.nl/nl/index.htm?cat=60 bevestigde dat getal.

 

Lachend ging ik me afvragen, wetende dat er zovele ziekten en aandoeningen zijn, wie er dan nog gezond was. De speurtocht op het internet begon. Op www.reumafonds.nl las ik tot mijn grote verbazing dat maar liefst 2.300.000 Nederlanders aan reuma of artrose lijden. De website van de GGD wist me te vertellen dat er maar liefst 960.000 mensen zijn die een of andere longziekte hebben, zoals astma, bronchitis, TBC, enzovoorts. Een andere site bracht aan het licht dat er maar liefst ruim 50.000 mensen rondlopen met chronische maagaandoeningen.

 

Helemaal verbaasd was ik toen de site www.ggznederland.nl las, die me wijsmaakte dat er 3.000.000 (drie miljoen!) Nederlanders zijn die minimaal een keer in hun leven een psychische stoornis hebben gehad en dat er jaarlijks 1.500.000 hulp zoeken, waarvan een half miljoen bij de GGZ! Wauw, dat zijn cijfers! Tevens las ik weer op een andere site dat 750.000 Nederlanders dagelijks slaappillen consumeren en nog eens 680.000 mensen een of meerdere soorten kalmeringsmiddelen gebruiken. Per dag hoor!

 

Toen eens gaan kijken op de website van het Nederlands Centrum voor Hersenletsel, waar ik nou ook niet bepaald vrolijk van werd. Dat geeft aan dat wij in Nederland ruim 250.000 Alzheimerpatiënten hebben en 50.000 patiënten met de ziekte van Parkinson en 16.000 Multiple Sclerosepatiënten. Plus nog eens een ruime 10.000 mensen die allerlei andere degeneratieve ziekten van het zenuwenstelsel hebben. Het Koningin Wilhelmina Kanker Fonds gaf aan dat wij in Nederland bijna 400.000 kankerpatiënten tellen en de site van het Ministerie van Volksgezondheid had het over 103.000 mensen met een verstandelijke handicap, zoals Downsyndroom en zwaar gestoorden.

 

www.snellerbeter.nl gaf aan dat ons landje ruim 200.000 hartpatiënten telt, maar elders las ik over bijna een half miljoen. Inclusief hartritmestoringen. Het medisch centrum van de Erasmus Universiteit sprak over 64.000 hepatitus-B patiënten. De A- en de C-variant heb ik maar niet opgezocht. Over geslachtsziektes gesproken, dat wil je niet weten. Chlamydia: ruim 60.000 patiënten per jaar. Aids, hiv, sjanker en alle andere SOA’s bij elkaar, dat bleek een veelvoud van die 60.000 te zijn. Dat loopt ook al tegen een half miljoen aan!

 

Dan heeft ons land de twijfelachtige eer om 1.600.000 (ruim 1,5 miljoen) zware drinkers te tellen. Ook zijn er ruim 80.000 personen afhankelijk van cannabis, terwijl er volgens de Jellinek kliniek 675.000 gebruikers zijn! Plus nog eens 32.000 problematische heroïneverslaafden of gebruikers. Waar zit ‘m het verschil in trouwens? Bij de nierstichting kon ik zo gauw geen cijfers vinden, maar het aantal lichamelijk invaliden loog er ook niet om. Uiteindelijk kwam ik terecht op een site die alle patiëntenverenigingen van Nederland op een rijtje had gezet en ik kwam woorden, of liever gezegd benamingen tegen van ziekten en aandoeningen waar ik nog nimmer van had gehoord, maar die toch gemiddeld zo allemaal enkele duizenden tot tienduizenden leden telden. Enkele hele zeldzame ziekten of aandoeningen uitgezonderd.

 

Ik ben me er terdege van bewust, dat ik bij lange na niet alle ziekten en aandoeningen de revue heb laten passeren. Ook de tienduizenden ongevallen zowel in het verkeer, thuis, als op het werk heb ik niet mee geteld. Ook niet de ‘gewone’ ziekten: zoals griep en alle andere voorbijgaande ziekten, ben ik gemakshalve ook maar vergeten. Het gaat en ging me echter om de chronische gevallen: zoals kankers, hartziekten, nier, lever, long, soa’s, diabetesziekte enzovoorts. Als we die cijfers moeten geloven én gaan optellen, dan ja, dan zijn er meer zieken in ons land dan dat we inwoners hebben. Als dát allemaal waar is dan heb ik: of het verkeerde beroep gekozen of de officieel opgegeven cijfers zeggen toch niet altijd de volle waarheid!

 

 

Silvia Videler.

 

Juni 2007

 

Home

 

stats count

 

 

 

 

 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN