Smartshops en sofdrugs

in de binnenstad van Breda.

 

 

Het moet voor menig bezoeker van Breda en zeker voor oud-Bredanaars die hun stad ongetwijfeld straks weer gaan bezoeken, ter gelegenheid van de feestelijke heropening van de haven, een grote schok zijn te moeten constateren dat in Breda zoveel smartshops en soortgelijke gelegenheden te vinden zijn. Ik hoor het weleens van mensen die Breda bezocht hebben en ietsjes verder gelopen hebben dan de meest voor de handliggende toeristische attracties, zoals het Begijnhof, de Grote kerk aan de Markt, de KMA en het Spanjaardsgat enzovoorts. Met name rond de Boschstraat en zeker ook op en rond de Haagdijk/Nieuwe Haagdijk is het aantal smartshops groter dan het aantal adressen (winkels) waar je vroeger sigaren of sigaretten kon kopen.

 

Onlangs hoorde ik dat de regering het plan heeft opgevat om deze gelegenheden in ieder geval niet meer in de buurt van scholen toe te staan. Nimmer heb ik ooit van een meer belachelijke maatregel gehoord. Denken die hooggeleerde heren en dames politici nou echt dat een 500-tal meters meer of minder voor de hedendaagse jeugd een belemmering, dan wel een rem zal geven om dat soort spul te kopen?

 

Ik spaarde vroeger postzegels en de postzegelhandel in de Passage vond ik met mijn beperkt budget vrij duur. In de Prins Hendrikstraat was een sigarenzaakje en die verkocht ook postzegels en was aanmerkelijk goedkoper. Dus… wat deed ik? Op het fietsje naar het Ginneken en daar mijn fel begeerde postzegeltjes halen en ik was voorwaar niet verslaafd, noch lichamelijk afhankelijk van het al of niet bemachtigen van een paar zegeltjes. Toen moest ik nog fietsen. Tegenwoordig heeft elk zichzelf respecterende tiener een brommer dan wel scooterachtig ding, om zich op voort te bewegen. Met andere woorden: zonder een noemenswaardige lichamelijke inspanning is die vijfhonderd meter extra wel te overbruggen.

 

Zouden die dames en heren politici uitgaan van hun eigen lichamelijke lamlendigheid. Want ik vrees als zíj vijfhonderd meter moeten lopen dat ze dan eerst de telefoon pakken en de dienstdoende chauffeur oproepen, die hen dan op ’s rijkskosten die vijfhonderd meter verder transporteert, met de dienstauto van het ministerie. Maar terug naar Breda. Zelf ben ik geen gebruiker van de artikelen die deze smartshops in de verkoop hebben, noch ben ik een bezoekster van coffeeshops. Ik ken die dingen dan eigenlijk ook alleen maar van de buitenkant en dan moet ik zeggen: “het maakt er het straatbeeld nou niet bepaald aantrekkelijker op. Integendeel, een toch wel wat louche sfeer brengt het met zich mee.”

 

Zo ervaren straks ook al die bezoekers, die ongetwijfeld door de Boschstraat of de Haagdijk en omgeving zullen gaan wandelen, om van de andere lokaliteiten nog maar niet te spreken. Natuurlijk is Breda niet de enige plaats met dit soort zaakjes. Ik ken er die zelfs nog luguberder tonen dan de gemiddelde Bredase coffee- en of smartshop. Maar één ding staat voor mij en velen anderen vast: het is zeker geen visitekaartje voor de stad. Enerzijds is men nu zo rigoureus bezig het roken van tabak aan banden te leggen. Niet alleen door in openbare gebouwen het roken geheel en al te verbieden, nee zelfs in bedrijven, winkels, werkplaatsen enzovoorts. Nu zelfs in de horeca per volgend jaar.

 

Anderzijds kan men vrijelijk spul kopen, wat direct na gebruik toch een heel stuk gevaarlijker is voor de gebruiker zelf en de omgeving. Wat te denken van een autobestuurder die zo stoned als een eierkoek is? “Mag niet,” zult u zeggen. Klopt, vloeken ook niet! Wie controleert dat?

 

Ik ben nog nimmer gehinderd geweest een voertuig te besturen na het gebruiken van een sigaretje, maar ik heb wel gezien hoe volledig van de wereld soms jongeren waren en toch op de brommer of scooter stapten en als een raket zichzelf het verkeer in lanceerden. Maar terug naar de smartshop en dergelijke. Verbieden zal inderdaad heel veel problemen geven. Ik ken de juridische én medische aspecten dan ook niet voldoende om hier een fundamenteel oordeel over te geven. Ik zie alleen de verloedering die deze zaken uitstralen en de gevolgen die dat heeft op de directe omgeving.

 

Daarom pleit ik voor één centraal punt waar men dit spul kan aanschaffen, als men dan toch zonodig moet. Dan zijn er een aantal buurten tenminste verlost van zaken, die de sfeer er nou niet bepaald prettiger om maken én is er een betere controle mogelijk. Bezoekers van onze mooie stad hoeven dan ook niet meer steeds geconfronteerd te worden met uitwassen van een maatschappelijke uitwas wat drugs nu eenmaal zijn.

 

 

Silvia Videler.

 

Juni 2007

 

Home

 

stats count

 

 

 

 

 

 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN