Klaplong na harde muziek

 

 

Een publicatie van dinsdag 2 november 2004:

 

 

Werd een paar dagen geleden bekend dat het een stuk slechter is gesteld met het gehoor van jongeren, die bloot worden gesteld aan harde muziek, in België ontdekten wetenschappers dat in één van de vijf gevallen van een klaplong óók harde muziek een rol speelde. De onderzoekers ontdekten het eigenlijk min of meer bij toeval, vertelt Marc Noppen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) aan de Belgische krant Standaard. In een korte periode stuitten de onderzoekers op verschillende mensen met een klaplong, die niet lang daarvoor aan harde muziek waren blootgesteld.

 

Twee patiënten kregen een klaplong na een rock- en een heavymetalconcert, één was kort voor zijn klaplong in een discotheek geweest en eentje had de volumeknop, van de net nieuwe muziekinstallatie, in zijn auto flink omhoog gedraaid. Zeer waarschijnlijk zorgen zware basdreunen, frequentie en volume ervoor dat de longen zo gaan trillen dat er kleine scheurtjes ontstaan. Vervolgens klapt de long in. Een ingeklapte long zorgt voor een stekende pijn in de borst en kortademigheid. Meestal herstelt de long zich vervolgens vanzelf, maar een enkele keer kan de aandoening levensbedreigend zijn. Sinds de ontdekking van de samenhang tussen harde muziek en een klaplong, vragen de onderzoekers alle patiënten met een klaplong naar hun bezigheden voor de ingeklapte long. Naar aanleiding daarvan schatten ze nu in dat de klaplong in één van de vijf gevallen is terug te voeren op harde muziek.

 

De Brusselse wetenschappers stellen dat vooral mensen tussen de 15 en 25 gevoelig zijn voor een klaplong en dat rokers, omdat hun longen al beschadigd zijn, ook meer risico lopen. Volgens Stefan van Damme treft de klaplong vooral jonge, lange, magere mannen. Op zijn eigen website www.klaplong.nl vertellen hij en anderen over hun ervaring met een klaplong. In zijn geval was een operatie nodig om het gat te herstellen. Noppen van het Academisch Ziekenhuis van de VUB adviseert mensen vooral om niet te dicht bij de boxen te kruipen in de discotheek en zelf ook het volume van de muziekinstallatie niet al te hoog te zetten.

 

 

Een bijdrage van Kees Wittenbols.

 

Oktober 2006

 

Home

 

stats count

 

 

 

 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN