Bron: http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/7120488/De-elektriciteitsmeter-liep-terug-dat-was-een-kick.ece

 

Peter van Leemput wil zoveel mogelijk

 zonne-energie opwekken

 

 

Peter van Leemput houdt de regie over zijn leven zoveel mogelijk zelf in handen.

Dat houdt onder andere in dat hij niet afhankelijk wil zijn van de grote energiemaatschappijen.

Vandaar dat de elektrotechnisch ingenieur zoveel mogelijk zonne-energie wil opwekken.

 

 

zonnepanelen

 

Zonnepanelen op een woning

(Foto: uit Wikipedia)

 

 

WOUW - Het is zo’n typische Hollandse zomerdag. Felle zon wisselt donkere luchten af. Dan, tijdens zo’n opklaring, loopt hij zijn schuurtje in. Even later komt hij enthousiast terug: “Vijfhonderd watt!” Het is de opbrengst die op dat moment van de zonnepanelen aan de zuidzijde van zijn huis komt. Hij rekent even snel uit wat de andere panelen ongeveer doen. En komt op dat moment, 15.50 uur onder een stralende hemel, op zo’n duizend watt totaal. Peter van Leemput uit Wouw neemt de regie over zijn leven het liefst zelf in handen. Hij eet zoveel mogelijk biologisch, eet en drinkt geen producten met geur-, kleur- of smaakstoffen, mijdt alcohol en wil ook niet afhankelijk zijn van de grote energiemaatschappijen. Vroeger, toen hij nog in Zeeland woonde, brouwde hij zelfs uit gebruikte soja-olie met behulp van o.a. methanol en natriumhydroxide een biodiesel. Daarop snorde zijn Mitsubishi Lancer in veertien jaar tijd probleemloos naar de 416.000 kilometer.

 

Dat gaf een voldaan gevoel natuurlijk. Maar onbeschrijfelijk was de sensatie op het moment dat de elektriciteitsmeter in zijn hal niet meer vooruit- maar terugliep. Met andere woorden: er kwam meer eigen energie uit de woning dan dat er op dat moment verbruikt werd. Hij herinnert het zich nog als de dag van gisteren. “Het was in maart. Net zo’n middag als nu: maartse buien, afgewisseld met felle zon. De meter liep steeds trager vooruit en op een gegeven moment was het break-even point bereikt. Daarna liep ie terug. Een kick van jewelste was dat.” Sindsdien zag hij de meter veel vaker teruglopen. “Binnen een jaar hoop ik door de nul te gaan, het punt te hebben bereikt dat ik over een langere periode meer watt terug heb geleverd dan verbruikt. Dat is een doel ja. Sinds mei heb ik nu al 620 watt teruggeleverd.”

 

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/Buerst%C3%A4dter_sonnensegel.jpg/250px-Buerst%C3%A4dter_sonnensegel.jpg

 

Zonnebloemen en zonnepanelen

(Foto: uit Wikipedia)

 

 

Van Leemput, in het dagelijks leven elektrotechnisch ingenieur, kwam vijf jaar geleden in Wouw wonen. Hij begon eerst met andere energiebesparende maatregelen. “Zeg ik desgevraagd ook altijd tegen mensen: zorg er eerst voor dat je huis goed is geïsoleerd, dat je apparatuur niet te veel opslokt en dat je er spaarlampen in hebt zitten. Let bovendien op het sluipverbruik: de standbyknoppen, de adapters, de router voor internet. Sluit alles aan op een stekkerdoos en schakel die ‘s nachts uit. Scheelt je honderden kilowattuur per jaar. Begin dan pas aan zonnepanelen. “Want anders is het water naar de zee dragen.” Zelf heeft Van Leemput nu voor 2100 watt ‘piek’ liggen. Betekent dat hij bij maximale instraling op al zijn panelen 2100 watt kan halen. “Maar dat bereik ik natuurlijk nooit. Wel zo’n 1200, 1300 watt.” Voordeel is natuurlijk dat hij, als elektrotechnisch ingenieur, de spullen zelf gemakkelijk kan aansluiten. “Het is feitelijk ook een hobby. Die me tot nu toe natuurlijk vooral het nodige geld heeft gekost. Maar de kosten gaan voor de baat uit. Zeker hier. Uiteindelijk hoop ik hier goed mee weg te komen. Als auto’s op elektriciteit gaan rijden, kan ik in mijn eigen huis gaan tanken.”

 

 

http://purmerend.sp.nl/weblog/files/2007/12/071207elektriciteitsmeter.jpg

 

 

Maar Van Leemput weet ook wel dat hij het voorlopig voor het geld niet hoeft te doen. “Ze vragen wel eens, “wat levert dit op, buurman?” Zeg ik “vooral veel voldoening,” ha ha. Maar serieus: “Begin deze eeuw kenden we in Nederland een aanschafsubsidie, nu enkel nog de regeling SDE (Stimulering Duurzame Energie, red.), een kleinverbruik-subsidie, gebaseerd op het in vijftien jaar terug kunnen verdienen van je investering. Dramatisch. Dit jaar waren er 17.500 aanvragen, de subsidiepot was in één dag uitgeput. Ik greep ernaast. Ben ook uitgeloot. Jammer, anders had ik m’n dak aan de zuidzijde ook met panelen volgelegd. Ga ik nu nog voor sparen.” Hij rekent voor: “Een gemiddeld gezin van vier personen gebruikt pakweg zo’n 3600 kilowattuur. Laten we de prijs per kilowattuur gemakshalve op 0,25 cent zetten. Dan is dat een bedrag van 900 euro per jaar. Een goede installatie van ongeveer 4000 watt kost 15.000 tot 20.000 euro. Met 900 euro besparing per jaar duurt het twintig jaar voordat je het terug hebt verdiend. Tegen die tijd is je installatie ook weer afgeschreven. Daar hoef je het dus amper voor te doen. Niet in Nederland, met de huidige slechte - en in mijn ogen kortzichtige - subsidieregeling. Wat dat betreft doen ze het zelfs in buurlanden beter. En in China natuurlijk. Let op China.”

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Zonne-energie

 

 

 

Zie ook:

 

Wouw in beeld

 

 

13 augustus 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN