logo (7)

 

De Peutax wordt 75 jaar

 

 

hans santbergen

 

Directeur Hans Santbergen (links) en adjunct Jan Braun bij de jubileumtaxi's, die tijdelijk het zilvergrijs doorbreken.

 

 

 

peutax-2

 

In 1934, een jaar na de oprichting, heeft Peutax al een taxivloot van twintig wagens.

 

 

 

BREDA - Enig idee waar de bekende Bredase naam Peutax vandaan komt? Nee?

 

Vanaf het begin reed men in Peugeots!

Het Bredase taxibedrijf Peutax viert vandaag het 75-jarig bestaan met een receptie en een personeelsfeest in het NAC-stadion.

 

 

Geen nood. Vanaf 18.00 uur staan er zes bedrijven klaar om de taxiritten over te nemen. In een onooglijk bedrijfspand aan de Konijnenberg in Breda vertellen Mr. Peutax - directeur Hans Santbergen - en zijn adjunct Jan Braun over hun jubilerende bedrijf. Hans Santbergen maakt bijna veertig jaar deel uit van de Bredase taxiwereld. Hij kwam mee met RedTax, verruilde zijn administratieve werk voor de taxi, werd in 1978 bedrijfsleider en in 1988 directeur. “Taxi is hartstikke duur. Er zijn weinig mensen die het tarief nog kunnen betalen. Als ik van een feestje in Molenschot naar huis ga (Overakkerstraat), kost me dat 40 euro. Als ik naar het centrum moet, ben ik 15 euro kwijt, dat vind ik duur,” erkent Santbergen ruiterlijk. Voor particulieren is het tarief tegenwoordig zo hoog (7,50 euro voor de eerste twee kilometer en 2,20 euro voor elke volgende kilometer) omdat het eventuele stilstaan bij de kilometerprijs is ingecalculeerd.

 

Dit (dure) particuliere vervoer is al lang geen hoofdzaak meer voor Peutax. “Kijk, op zaterdagavond staan er wel eens honderd mensen op de brug, maar dat komt verder nooit voor,” zegt Santbergen. Mensen die thuis of in de kroeg een taxi bestellen, vormen nog geen vijftien procent van het klantenbestand. Peutax moet het niet (meer) hebben van de straat, maar van regionaal ziekenvervoer en groepsvervoer zoals scholieren. Langjarige megacontracten met zorgverzekeraars als VGZ en CZ en de gemeente dragen veel meer bij aan de jaaromzet van zeven miljoen euro met een gemiddeld winstpercentage van zeven.

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

2 augustus 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN