Bron: www.bndestem.nl

 

Pinpasfraude: slachtoffer of eigen schuld?

 

 

Mevrouw Jansen, een dame op leeftijd, pinde op een

donderdagochtend 250 euro bij de plaatselijke Rabobank.

 

 

Een paar minuten later merkte ze dat haar portemonnee weg was. “Ik ben direct teruggegaan. Medewerkers van de bank hebben onmiddellijk de rekening geblokkeerd. Maar al gauw bleek dat er 1300 euro was afgeschreven.” Op politiebeelden herkende ze twee meiden uit haar dorp. Ze wacht nog steeds op uitsluitsel of ze haar geld terugkrijgt. Yvonne de Wit pinde op een zaterdagmiddag met twee bankpasjes, een van de ING en een van de ABN. Even later merkte ze dat haar portemonnee weg was. Ze liet haar bankrekeningen onmiddellijk blokkeren, maar via internetbankieren ontdekte ze dat er binnen een kwartier van de ING-bank 200 euro was afgeschreven en van de ABN-rekening 900 euro. Van de ABN kreeg ze 750 terug, 150 euro kwamen voor eigen risico. Van de ING-bank kreeg ze 0 euro. Ze had beter op haar pas en pincode moeten letten, vond deze bank. Zowel mevrouw Jansen als mevrouw De Wit voelen zich slachtoffer van criminelen. Maar of zij hun geld (helemaal) terugkrijgen, is verre van zeker. Want in beide gevallen was geen sprake van skimming (zie kader).

 

Banken hebben afgesproken dat slachtoffers van skimming onmiddellijk schadeloos worden gesteld. Leidend hierbij is het principe “één is geen,” wat betekent dat er altijd meerdere slachtoffers moeten zijn. “In het geval van skimming zal dat altijd zo zijn,” legt Bob Goulooze van Currence uit. Currence is eigenaar van de collectieve betaalproducten PIN, Chipknip, Acceptgiro, Incasso/Machtigen en iDEAL. “Skimmers hebben geïnvesteerd in apparatuur. Ze zijn niet geïnteresseerd in individuele pasjes, maar proberen zo veel mogelijk pinpasgegevens binnen te krijgen. Daarom zal altijd bij meerdere mensen geld worden afgeschreven.” Daarnaast kan een bank aan het afwijkende dataverkeer zien dat er is geskimd. Dan wordt bijvoorbeeld dezelfde dag én geld opgenomen in Nederland én in het buitenland. Merkt een bank dat, dan kan zij besluiten ook andere passen die bij het ge-skimde apparaat gebruikt zijn, uit voorzorg te blokkeren. Hiermee wordt verdere schade voorkomen. Het levert wel veel ongemak op voor de geblokkeerde bankklanten, omdat zij niet meer kunnen pinnen. Zij ontvangen een brief met tekst en uitleg van een bank en krijgen een nieuwe pas.

 

Bij de dames Jansen en De Wit is sprake van een andere vorm van pinpasfraude. Hun pincodes zijn afgekeken door mee te kijken of te filmen. Daarna zijn hun passen gestolen. Volgens de ene bank is de fraude je eigen schuld, de andere ziet je als slachtoffer. “Wij bekijken dit soort zaken van geval tot geval,” vertelt Elbrich Raessen van de SNS-bank. “Er zijn geen algemene regels voor.” Wat meespeelt, is dat dit soort pinpasfraude soms plaats heeft in huiselijke kring. Dan zijn huisgenoten op de hoogte van de pincode en nemen stiekem geld op. Volgens Goulooze van Currence is in de meeste gevallen van pinpasfraude echter wel sprake van skimming. Hij wil geen uitspraken doen over individuele gevallen als mevrouw Jansen en mevrouw de Wit. Wel vindt hij dat mensen hun pincode nog steeds niet goed afschermen. “Uit onderzoek blijkt dat 57 procent van de pinpashouders zijn pincode afschermt als hij deze intikt, maar dat dit vaak op de verkeerde manier gebeurt. Mensen doen het door bijvoorbeeld een hoge rug op te zetten of zich breed voor de pinautomaat te posteren. Dit heeft echter weinig zin.” De enige manier is, volgens Goulooze, door tijdens het pinnen de pincode af te schermen met de hand. “Is er een cameraatje geplaatst, dan kan deze de pincode niet filmen.”

 

Zowel skimming als het stelen van de pas heeft dan geen zin. Want skimmers hebben én de pincode én de gegevens van de magneetstrip nodig. Dieven kunnen ook niets met een pas zonder dat ze de pincode weten. Het bewaken van de pincode vindt Goulooze de verantwoordelijkheid van de pashouder. “Als je weggaat, doe je de deur toch ook op slot?” Currence heeft overigens grote verwachtingen van de chip op de pinpassen, die waarschijnlijk in 2011 in gebruik wordt genomen. Daardoor zal in ieder geval skimming onmogelijk worden gemaakt. “De chip is bijna niet te kopiëren, in tegenstelling tot de magneetstrip die er nu op zit,” licht Goulooze toe. Intussen zijn de problemen van de dames De Wit en Jansen de wereld nog niet uit. Tegen hun ellende helpt maar één ding: scherm bij het intoetsen van je pincode het scherm af met je hand.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Skimming

 

Bij skimming (afromen) kopiëren criminelen pinpasgegevens door pincodes te lezen (door middel van een cameraatje) en de magneetstrip op de pas te kopiëren (met behulp van speciale apparatuur). Als criminelen de gegevens hebben, maken zij valse passen. Daarmee nemen zij in het buitenland geld op van de rekening van gedupeerde. Zodra duidelijk is dat sprake is van skimming, krijgt de benadeelde zijn geld terug. Banken kunnen dit zien aan hun computergegevens. Zodra banken merken dat iemand is geskimd, kunnen zij de passen van andere klanten die bij dezelfde automaat hebben gepind, uit voorzorg blokkeren. Deze klanten krijgen zo snel mogelijk een nieuwe pas.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Pinpasfraude: andere vorm

 

Criminelen kunnen ook op andere manieren gebruikmaken van je pinpas: Ze kunnen achter je pincode komen door te filmen of mee te kijken en daarna je pas te stelen zonder dat je het merkt. De ‘tientjestruc’ is ook befaamd. Net als je je pincode hebt ingetoetst wijst een vaak goedgekleed persoon je erop dat je een tientje hebt laten vallen. Als je bukt om het geld op te rapen, haalt een handlanger je pas uit het apparaat en verwisselt die voor een soortgelijke pas. Omdat je pincode is afgelezen, zijn de daders in staat met de buitgemaakte pas van je rekening te pinnen. Jij hebt niets door omdat je over je eigen bankpas denkt te beschikken.  Een tip om eventuele schade te beperken: verlaag het maximale bedrag dat je per dag op kunt nemen via de geldautomaat en waarmee je in de winkel mag betalen.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Zie ook:

 

 

19 mei 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN