Bron: www.bndestem.nl

 

Plannen om Jupiler

in Nederland te brouwen

 

 

 

jupiler

 

 

BREDA - Bierbrouwer AB InBev Nederland in Breda overweegt

in de Dommelsch-brouwerij Jupiler te gaan produceren.

 

Dat zou uniek zijn: Belgisch bier dat uit een Nederlandse brouwerij komt. InBev Nederland denkt over die stap omdat de voorraad bier uit België – en vooral Jupiler – snel op raakt. In België verzetten vakbonden en werknemers zich fel tegen het nieuwste plan van AB InBev om banen te schrappen. Ze hebben de poorten van de brouwerijen in Leuven, Hoegaarden en Jupille (Jupiler) geblokkeerd. Er komt geen druppel bier naar buiten en dus loopt ook de bevoorrading van supermarkten, slijters en cafés in Nederland steeds verder spaak.

 

 

Piedboeuf

 

Brouwerij Piedboeuf – Jupille-sur-Meuse – België

(Foto: uit Wikipedia)

 

 

Volgens Ronald Panis van InBev Nederland dreigt het vanaf maandag echt nijpend te worden, vooral bij de supers.

Gisteren besloot InBev Nederland op dit moment nog af te zien van het brouwen van Jupiler in Dommelen.

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Jupiler

 

 

 

16 januari 2010

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel 1:

 

19 januari 2010

 

Bron: www.bndestem.nl

 

 

InBev kan snel weer Jupiler leveren

 

 

BREDA - Brouwer AB InBev Nederland kan “over enkele dagen” weer Jupilerbier leveren aan supermarkten, slijters en cafés. Dat zegt woordvoerder Ronald Panis van het bedrijf in Breda. InBev is gisteren in de Dommelsch-brouwerij in Dommelen begonnen met het afvullen van flesjes Jupiler uit de reservevoorraad die daar aanwezig is. Dat levert volgens Panis genoeg bier op voor een week. Als dan de problemen in België – waar boze werknemers al bijna twee weken de poorten van de brouwerijen in Jupille (Jupiler), Leuven en Hoegaarden blokkeren – nog steeds voortduren, ontstaat opnieuw een tekort. In dat geval overweegt InBev Nederland om tijdelijk zelf Jupiler te gaan brouwen in Dommelen.

 

Jupiler raakt bij de supermarkten, de horeca en de groothandel snel op. Bij een filiaal van Albert Heijn in Bergen op Zoom was gisteren geen kratje meer te koop. Er waren nog wel wat blikjes te krijgen en een paar verpakkingen met drie flesjes. Bierdrinkers schakelen vooral over op Heineken, Grolsch en de huismerken van AH, zegt de bedrijfsleidster. Schuitema (het bedrijf achter de C1000-supers) meldt dat de voorraad nog voor enkele dagen strekt. In België zijn de tekorten nog groter. En daar gaat het niet alleen om Jupiler, maar ook om Stella Artois, Leffe, Hoegaarden en andere speciaalbieren. Hier worden die speciaalbieren minder verkocht en daardoor heeft InBev Nederland er nog wel wat voorraadjes van. In België heeft InBev de vakbonden uitgenodigd voor een ‘verzoeningsgesprek,’ dat vandaag moet plaatsvinden. Het was gisteravond nog niet zeker of de bonden daarop ingaan. Zij willen dat InBev eerst zijn reorganisatieplan in de huidige vorm van tafel haalt.

 

In België kost dat plan 263 banen. In Nederland wil InBev 52 banen schrappen, voornamelijk op het hoofdkantoor in Breda. Tien functies daarvan zijn al langere tijd niet ingevuld, zodat het plan 42 mensen direct raakt. Volgens bestuurder Jack Couwenberg van FNV Bondgenoten zijn de werknemers bang dat wanneer InBev in België vanwege het felle verzet water bij de wijn doet, dat in Nederland extra banen gaat kosten. InBev Nederland heeft hem gegarandeerd dat dit niet zal gebeuren. Ook Panis zegt dat het bij de huidige voornemens blijft. In Dommelen heeft een actiecomité gisteren een handtekeningenactie gevoerd, waarmee de werknemers van de brouwerij hun steun uitspreken aan de collega’s in België en hun bezorgdheid over de ontwikkelingen bij InBev.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel 2:

 

20 januari 2010

 

Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/economie/6114976/Belgische-bierproductie-Inbev-volledig-plat.ece

 

 

Belgische bierproductie InBev volledig plat

 

 

BRUSSEL (ANP) - De bierproductie van Anheuser-Busch InBev in België is volledig tot stilstand gekomen na mislukte onderhandelingen tussen vakbonden en de directie. Vakbonden en directie liggen al bijna twee weken met elkaar overhoop over een voorgenomen reorganisatie in België. Boze werknemers blokkeren al bijna twee weken de poorten van de brouwerijen van AB InBev in Luik en Leuven en sinds een week bij de brouwerij in Hoegaarden. AB InBev, ‘s werelds grootste brouwer, wil 263 van de 2700 banen in België schrappen.

 

In een verklaring woensdag zei AB InBev dat bevoorrading van de brouwerijen met grondstoffen en lege kratten onmogelijk is geworden en tegelijk er geen volle krat naar buiten komt. Door de protesten zijn biermerken als Jupiler en Hoegaarden momenteel moeilijk verkrijgbaar in de Belgische supermarkten. Ook in Nederland begint het Belgische bier op te raken.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel 3:

 

21 januari 2010

 

Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/economie/6117750/InBev-stopt-met-bottelen-Jupiler--in-Nederland.ece

 

 

InBev stopt met bottelen Jupiler in Nederland

 

 

BREDA - Bierconcern AB InBev Nederland in Breda stopt met het bottelen van Jupiler in de Dommelsch-brouwerij in Dommelen. De bierreus gaat daarmee door de knieën voor de eisen van het personeel en de vakbonden. In de Dommelsch-brouwerij dreigde gisteren een staking toen de werknemers, gesteund door FNV Bondgenoten, weigerden nog langer ‘besmet werk’ te verrichten. In België blokkeren medewerkers al weken de poorten van de drie brouwerijen daar; er gaat geen flesje bier de deur uit. Ze verzetten zich daarmee tegen een reorganisatieplan, dat in België 263 en in Nederland 52 arbeidsplaatsen moet kosten.

 

De Belgische bieren van InBev, vooral Jupiler, worden daardoor ook in Nederland steeds schaarser. Daarom besloot de Nederlandse directie om vanaf maandag een in Dommelen aanwezige buffervoorraad Jupiler daar te gaan bottelen. Door het protest van werknemers en vakbonden die de acties in België niet willen doorkruisen, is dat dus al weer van de baan. Dat geldt eens te mee voor het plan om - als de acties in België voortduren - Jupilerbier ook daadwerkelijk te gaan brouwen in de Dommelsch-brouwerij.

 

Intussen groeit ook in Nederland het verzet tegen het afslankingsplan, niet zozeer op het hoofdkantoor in Breda, maar wel in Dommelen. “De strijdvaardigheid is heel groot,” zegt Jack Couwenberg van FNV Bondgenoten. Hij sluit acties niet uit. Vandaag overleggen vakbonden en ondernemingsraad over ‘nut en noodzaak’ van het plan. In Nederland moet dat 52 banen kosten. Tien daarvan waren al langere tijd niet ingevuld, zodat de reorganisatie 42 mensen raakt. Uit een intern document van InBev, in handen van deze krant, blijkt dat het in Dommelen om acht banen gaat en in Breda om 34. InBev denkt maar enkelen van de 42 medewerkers te kunnen herplaatsen. Daardoor draait het in ‘37 tot 40’ van de gevallen uit op gedwongen ontslag.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel 4:

 

21 januari 2010

 

Bron: www.bndestem.nl

 

 

Bij InBev Breda 34 banen weg

 

 

AB InBev Nederland wil 34 banen schrappen op het hoofdkantoor in Breda. Acht functies verdwijnen bij de Dommelsch-brouwerij in Dommelen. Dat staat in een interne notitie waarover deze krant beschikt. Officieel wil InBev alleen kwijt dat het 42 administratieve banen wil laten vervallen, merendeels in Breda. Daar werken nu nog een kleine 150 mensen. Uit dezelfde notitie blijkt dat InBev maar enkele mensen wil herplaatsen. De reorganisatie betekent voor ‘37 tot 40’ van de 42 betrokkenen gedwongen ontslag. In feite verdwijnen er nog tien banen meer; dat zijn functies die al langere tijd niet zijn ingevuld.

 

Hoewel InBev het formeel ontkent, kleedt de Belgisch-Braziliaans-Amerikaanse biergigant in heel Europa de werkgelegenheid uit om de miljardenschuld af te betalen die ontstond door de overname van Anheuser-Busch in de VS. Volgens secretaris Luc Gysemberg van de Belgische vakcentrale ACV sleept AB InBev-topman Carlos Brito een bonus van 81 miljoen euro in aandelen in de wacht als hij dat in 2018 voor elkaar heeft.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel 5:

 

21 januari 2010

 

 

Ontslagen AB InBev - België - ingetrokken

 

inbev

 

 

De directie van AB InBev heeft na bemiddeling beslist om het collectief ontslag van 300 personeelsleden in te trekken. De vakbonden stoppen hun blokkades. Eerder waren de sociaal bemiddelaar en de directie het donderdag na een derde verzoeningsvergadering eens geraakt over een onderhandelingskader. Dat bepaalt onder meer dat de procedure in het kader van de wet-Renault wordt stopgezet. De werknemers van InBev Belgium zullen loon ontvangen voor woensdag 20 en donderdag 21 januari 2010. De vakbonden bij AB InBev reageren zeer positief op het voorstel dat het verzoeningsbureau donderdag gedaan heeft en dat inmiddels door de AB InBev-directie aanvaard is.

 

“Plan ingetrokken, zoals wij gevraagd hadden”

“De directie trekt het plan in zoals wij gevraagd hadden. Wij zullen de komende uren personeelsvergaderingen organiseren en hierin voorstellen om de blokkades op te heffen. Dat laatste zal echter ten vroegste vrijdagnamiddag gebeuren,” aldus vakbondssecretaris Luc Gysemberg (ACV). “Het directievoorstel betekent dat we met een leeg papier kunnen gaan praten met de directie over een nieuw industrieel plan. Afgesproken is dat we hiervoor de nodige tijd zullen nemen en dus zonder tijdsdruk kunnen onderhandelen. Dat zal overigens gebeuren in het bijzijn van de Europese directie. Aan de mensen die getroffen werden door de lock-out van woensdag, worden de normale lonen uitbetaald,” aldus Luc Gysemberg.

 

“Dit alles is dus zeer positief en wij zullen het ook zo gaan voorleggen aan het personeel. Als eerste komen straks de werknemers aan de beurt die de brouwerijen blokkeren. De komende uren zullen we overal personeelsvergaderingen organiseren. Het is voor ons echter nu al duidelijk dat de blokkades kunnen worden stopgezet, want die werden opgezet om de intrekking van het plan te eisen en dat heeft de directie nu gedaan,” aldus Gysemberg.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN