Bron: http://www.bndestem.nl/regio/zeeland/6724429/Oorlog-door-gewone-ogen.ece

 

Poldermensen in oorlogstijd

 

Inwoners van polder De Bossenblie verschuilen zich, terwijl

Duitse militairen de wacht houden onder een perenboom.

 

 

axel

 

Gregorius de Grotekerk – Axel

(Foto: uit Wikipedia)

 

 

AXEL - De geschiedenis met een hoofdletter “G” laat zich het indringendst vertellen door de ogen van ‘gewone’ mensen. Neem de Tweede Wereldoorlog. De Duitse minister voor propaganda Goebbels had het in 1943 niet voor niets over “de totale oorlog.” Overal raakten mensen op drift, overal vielen slachtoffers, zo ook in de BeoostenblijBenoordenpolder (in de volksmond De Bossenblie) bij Axel. Chiel van Doeselaar uit Epe - geboren en getogen in De Bossenblie - heeft de polderbewoners een stem gegeven in zijn recent opnieuw gepubliceerde boek “Poldermensen in oorlogstijd.”

 

De Tweede Wereldoorlog rolt over De Bossenblie heen als een onafwendbaar natuurverschijnsel. Wat kunnen de bewoners ook doen tegen de inval van Duitse troepen op 10 mei 1940? Ze leveren hun aandeel in het Nederlandse leger. Een aantal polderjongens is gemobiliseerd, tot in Nederlands Indië. Aarnout van Cadsand - wiens vader en opa bekende jagers waren in de polder - komt daar in februari 1942 om bij de Slag in de Javazee tegen de Japanse marine. Hij had geen schijn van kans. Het leven in De Bossenblie gaat ondertussen zijn gangetje, al is de oorlog nooit ver weg. De christelijke landarbeidersbond moet tot het Duitsgezinde Arbeidsfront toetreden. De Axelse afdeling waaronder de polder valt, weigert. Van Doeselaar spreekt van “een daad van verzet.” Gemakkelijk is dat niet, verzet plegen. Van Doeselaar heeft vijf inwoners van De Bossenblie gevonden die vanaf 1943 in Duitsland moesten gaan werken. Radio Oranje in Londen riep op niet te gaan en onder te duiken. “Maar waar moet je zo snel heen?,” vraagt Van Doeselaar zich af. Eén polderbewoner zal nooit terugkeren. Frans Koekkoek overlijdt op eerste kerstdag 1943 aan tyfus in het verre Oostduitse Finow.

 

De Bossenblie biedt in die tijd ook onderdak aan onderduikers, onder anderen bij bakker Dieleman in buurtschap Kijkuit. Bij een nachtelijke overval weet onderduiker Willy de Cock uit Aardenburg ternauwernood te ontsnappen door in de dakgoot te kruipen. Een ‘goede’ politieagent heeft hem daar wel gezien, maar hij geeft dat niet door. Het zijn deze verhalen die “Poldermensen in oorlogstijd” maken. In 2004 verscheen de eerste druk. De nieuwe uitgave is uitgebreid met extra dagboekaantekeningen en foto’s. Het boek (206 blz) is à 27 euro te koop bij boekhandels Van Aken, Bruna en Van de Sande in Terneuzen en bij Van Doeselaar, 0578691557.

 

 

 

22 mei 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN