logo

 

 

Politie maakt jacht op gestolen fietsen.

 

 

fiets3

 

Maandag 15 oktober 2007 - DEN HAAG - De politie gaat volgend jaar met speciale scanapparaten op jacht naar gestolen fietsen bij stallingen in de buurt van stations en scholen. Op 27 januari gaat de databank gestolen fietsen van start, waardoor het mogelijk wordt om fietsen die met een chip zijn uitgerust op te sporen.

 

 

Tienduizenden gestolen fietsen komen vanaf volgend jaar weer bij hun rechtmatige eigenaar terug, stelt Guus Wesselink van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Eind deze maand beschikt 80 procent van de politiekorpsen over de juiste computer- en scanapparatuur om gestolen fietsen op te sporen. Volgend jaar moeten alle 25 korpsen die apparatuur in huis hebben.

 

De doelstelling van het kabinet om het aantal gestolen fietsen in 2010 met 100.000 terug te brengen ten opzichte van 2006 gaat 'makkelijk gehaald worden'. In 2006 werden circa 750.000 fietsen ontvreemd. Door de komst van de databank wordt het voor dieven minder lucratief om fietsen te stelen, aldus Wesselink. "Normaal ben ik terughoudend met dat soort uitspraken, maar nu ligt er voor het eerst een plan waar fabrikanten, verzekeraars, justitie en politie achter staan." De databank bevat inmiddels 4,5 miljoen fietsen die van een chip zijn voorzien. Volgend jaar komen daar nog miljoenen fietsen bij zonder chip, maar waarvan het framenummer wel bekend is.

 

De databank maakt het niet alleen voor de politie makkelijker om gestolen fietsen op te sporen. Doordat het digitale register op internet komt te staan, kunnen kopers van een tweedehands fiets kijken of deze als gestolen geregistreerd staat.

 

 

Een bijdrage van redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

15 oktober 2007

 

Home

 

stats count

 

 

 

 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN