Bron: www.bndestem.nl

 

Politie is klaar voor de ‘donkere’ maanden

 

 

politieagenten

 

 

OOSTERHOUT - De regionale politietop is naar eigen zeggen voorbereid op een nieuwe golf van overvallen en straatroven. Dat zegt plaatsvervangend korpschef Dick Schouten van de politie Midden- en West-Brabant. De ‘donkere’ maanden zijn weer aangebroken en er is reeds een toename van het aantal overvallen en straatroven waarneembaar. Schouten: “We spelen daar bijvoorbeeld op in tijdens verkeerscontroles door te letten op mensen die bij de politie bekend zijn of op verdacht gedrag. Ook gaan we het middel van de roadblock vaker gebruiken. Op strategische plekken in de buurt van de hot spots (plaatsen waar veel misdrijven worden gepleegd) stellen we tijdens uitgaansavonden op voorhand een fuik op. Dat is een heel probaat middel. Bovendien houden we de ons bekende criminelen nauwlettend in de gaten. Het zou helpen als ook de burgers zich bewust worden van de gevaren en daar waar mogelijk voorbereidingen treffen. Dat geldt vooral voor ondernemers.”

 

Schouten refereert aan de enorme golf van overvallen en straatroven die de regio eind vorig jaar overspoelde. Vooral Tilburg was de klos. “Wij hebben ervan geleerd. In het driehoeksoverleg (politie, justitie en burgemeesters) is afgesproken de aanpak van dit soort criminaliteit voorrang te geven. Bij overvallen gaat het soms om georganiseerde bendes, maar vaker nog gaat het om jongeren die tamelijk willekeurig tot elkaar zijn gekomen en die de hit-and-runmethode hanteren. Ze plegen de meest brutale overvallen. Meestal vinden de delicten plaats binnen een straal van hooguit tien kilometer van hun woonplaats.”

 

Volgens Schouten zijn de overvallers vaak erg jong. “Je hebt het dan over 14- of 15-jarigen. En het gaat niet alleen om daders uit de bekende probleemgroepen. Dat is het meest verontrustende. In nogal wat gevallen komen de daders uit een goed milieu. De reden? Ik kan er geen antwoord op geven. Dat is aan de wetenschappers.” Hij ziet ook lichtpuntjes. “Het sms-alert is heel effectief. Het helpt als mensen ons meteen na een misdrijf waarschuwen. Zo kunnen we onmiddellijk actie ondernemen en dat maakt de kans op een heterdaad groter. Daar komt bij dat justitie zwaardere straffen eist dan voorheen. Ook de vonnissen zijn vaak fors.” Positief is Schouten ook over de actieve houding van gemeenten om hun burgers in de lichten over veiligheidsmaatregelen. “Daarnaast hebben wij, na een succesvolle proef in Tilburg, besloten om in meer gemeenten slachtofferavonden te organiseren.”

 

 

 

17 oktober 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN