Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/7148039/Politie-slordig-na-inbeslagname-wapens.ece

 

Politie is slordig na inbeslagname wapens

 

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/da/SigP220.jpg/250px-SigP220.jpg

 

(Foto: uit Wikipedia)

 

 

DEN HAAG - Inbeslaggenomen vuurwapens kunnen bij de politie zoekraken of worden vernietigd zonder dat is onderzocht of ze bij een misdrijf zijn gebruikt. Ook bij de beruchte zaak op de Bavelse Berg werd een geweer vernietigd voordat er onderzoek op was verricht. De zaak is aan de orde gesteld door t Yme Joustra, voorzitter van het Landelijk Platform Vuurwapens (LPV), een samenwerkingsverband van politie, justitie, marechaussee en douane. De slordige omgang met vuurwapens heeft jarenlang geduurd, blijkt uit het rapport “Vuurwapens weg?” van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) en de Auditdienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

 

Inbeslaggenomen wapens behoren uiteindelijk te worden vernietigd. De inspectie onderzocht in 2007 de werkwijze en stelde vast dat wapens op papier zoekraken doordat het registratieproces te ingewikkeld is. Of de vuurwapens daadwerkelijk zoek zijn en mogelijk in verkeerde handen zijn gevallen, is onduidelijk. Er zijn geen bewijzen voor gevonden, maar het tegendeel kon ook niet met zekerheid worden vastgesteld, aldus de IOOV. Hoeveel wapens zijn zoekgeraakt, kreeg de IOOV niet boven water. Uit het onderzoek blijkt ook dat honderden, zo niet duizenden vuurwapens zijn vernietigd zonder dat is onderzocht of ze bij misdrijven zijn gebruikt. Zo is mogelijk waardevolle informatie verloren gegaan die misdrijven hadden kunnen oplossen. Politie en Justitie hebben naar aanleiding van het onderzoek de interne regels verscherpt. Zo zouden alle korpsen dit jaar moeten beschikken over een centraal punt waar wapens worden ingezameld en onderzocht.

 

Maar dit lukt niet, zegt Joustra. Nog maar eenderde van de korpsen heeft een centraal inzamelingspunt. Dat betekent dat nog steeds wapens kunnen zoekraken of te snel worden vernietigd, bevestigt Joustra. “Dat maakt me ongerust, ongeduldig. Bovendien begint het gênant te worden, omdat die bureaus er al jaren hadden moeten zijn.” Het Openbaar Ministerie gaat de korpsen na de zomer kritisch volgen om te zien of zij hun zaakjes op orde hebben, aldus Chris van Dam, hoofdofficier van justitie en nauw betrokken bij de nieuwe werkwijze. “Wij gaan ervan uit dat de politie doet wat ze heeft beloofd,” zegt Van Dam. Hij is ervan overtuigd dat als alle korpsen zo’n expertisepunt hebben, de problemen uiteindelijk tot het verleden behoren. “Het klopt dat we er nog niet zijn,” bevestigt een woordvoerder van de Raad van Korpschefs. De politie kan nog niet garanderen dat vuurwapens niet langer administratief verdwijnen. “Daar wordt hard aan gewerkt. Maar dat er wapens terugkeren in het illegale circuit, daar is geen sprake van.”

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wapen

 

 

 

19 augustus 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN