Bron: www.bndestem.nl

 

Politie laat de echte wietbazen lopen

 

 

wiet

 

 

BREDA - Politie en justitie in West- en Midden-Brabant rollen

wel wietkwekerijtjes bij mensen op zolder op,

maar de grote criminele bendes daarachter laten ze lopen.

 

Naar de echte boeven die de winsten opstrijken,

wordt nauwelijks onderzoek gedaan.

 

 

Dat stelt Stephan van Nimwegen, rechercheur bij de regiopolitie Midden- en West-Brabant, vast in zijn onderzoek “Tijd om te oogsten.” Dezelfde conclusie geldt volgens hem voor de politiekorpsen en justitie in Zeeland, Oost-Brabant en Limburg. Volgens Van Nimwegen hebben zaken die met hennepcriminaliteit te maken hebben, geen prioriteit bij politie en Openbaar Ministerie. Moord, roof en andere ernstige delicten gaan altijd voor. “Ach, het is maar hennep,” krijgt hij vaak van zijn eigen collega’s te horen, aldus Van Nimwegen onlangs in het politieblad “Blauw.” Dat onschuldige imago is volgens hem ‘onterecht.’ “Bij de georganiseerde hennepteelt zijn geweldsdelicten aan de orde van de dag, inclusief ripdeals en liquidaties,” zegt de rechercheur in Blauw. In de in het zuiden van het land geconcentreerde wietkweek gaat volgens Van Nimwegen ook enorm veel geld om: zo’n 2,5 miljard euro per jaar.

 

Onder- en bovenwereld zijn financieel sterk met elkaar verweven geraakt. Allemaal redenen om de strijd tegen de wietbendes serieuzer en systematischer aan te pakken, denkt Van Nimwegen. Daarvoor moet binnen de recherche meer mankracht worden vrijgemaakt. In zijn onderzoek bepleit hij ook de oprichting van een landelijk expertisecentrum hennepcriminaliteit. Hij bemerkte dat de politiekorpsen haast geen zicht hebben op wat zich in het hennepmilieu afspeelt; zelfs een eenduidige registratie ontbreekt. De huidige aanpak komt volgens Van Nimwegen neer op ‘symptoombestrijding.’ De ‘kleintjes’ die een kwekerij op hun zolder hebben toegelaten - vaak wat zielige mensen die in geldnood zitten - moeten zwaar boeten; de criminele bendes daarachter gaan vrijuit en beginnen elders direct opnieuw.

 

De Bossche hoofdofficier van justitie Gerrit van der Burg, voorzitter van de landelijke taskforce hennepcriminaliteit, onderschreef zaterdag in NRC Handelsblad de bevindingen van het onderzoek. Het grote probleem is volgens hem gebrek aan capaciteit. Het Openbaar Ministerie in het arrondissement Breda is voorzichtiger. Woordvoerster Martine Pilaar is het ‘ten dele’ met Van Nimwegen eens. “We kunnen niet alles aanpakken, het is steeds een kwestie van keuzes maken. Maar we hebben wel degelijk ook grote onderzoeken gedaan.” De afgelopen jaren werden in het wietmilieu in West- en Midden-Brabant zeker vier moorden gepleegd. Stephan van Nimwegen is een zeer ervaren politieman: hij werkt sinds 1980 bij de recherche en vanaf 1987 in Midden- en West-Brabant. Zijn korpsleiding wilde dit weekeinde niet reageren. De kwestie had ‘geen prioriteit.’

 

 

 

3 augustus 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count