Bron: www.bndestem.nl

 

Politie maakt jacht op dna criminelen

 

 

Sinds gisterochtend vijf uur is een grote groep agenten van het politiekorps Midden- en West-Brabant

op jacht naar mensen die nog dna af moeten staan.

 

Veroordeelden bij wie om wat voor reden dan ook nog geen dna-materiaal is afgenomen,

kunnen binnenkort een huisbezoek van agenten verwachten.

 

 

Ze worden vervolgens meegenomen naar het politiebureau, waar alsnog wangslijm moet worden afgestaan. Het gaat om een groep van honderdzestig personen in de hele politieregio Midden- en West-Brabant van wie wettelijk is bepaald dat ze dna af moeten staan. Het zijn allemaal veroordeelde criminelen die iets op hun kerfstok hebben, waarop een maximum gevangenisstraf van vier jaar of meer staat (ze hoeven die straf niet daadwerkelijk gekregen te hebben). “De mensen die we nu thuis opzoeken, hebben geen gehoor gegeven aan verschillende oproepen van ons om zelf naar het politiebureau te komen. Soms zijn het ook criminelen die weigeren dna af te staan,” aldus politiewoordvoerder Jeroen Steenmeijer. “Bezwaar maken is echter niet mogelijk. Als iemand blijft weigeren, dan laten we door een GGD-arts onder dwang bloed afnemen.”

 

De politie heeft 25 agenten vrijgemaakt voor deze grote dna-actie. Gisteren waren ze op pad in Oosterhout en Tilburg. Tegen de avond had de politie 23 mensen te pakken, bij wie vervolgens wangslijm werd afgenomen. Het materiaal gaat naar het Nederlands Forensisch Instituut, waar het wordt opgeslagen in een grote databank. Met dit nieuwe materiaal hoopt de politie nog meer openstaande zaken op te lossen. Politiewoordvoerder Steenmeijer: “Daarnaast is de ervaring dat er ook een preventieve werking van uit gaat. Wie weer in de fout gaat, is er meteen bij, omdat de dna-gegevens bij ons bekend zijn.” De wet dat veroordeelden dna af moeten staan geldt sinds 1 februari 2005.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Vier borsteltjes met waardevol wangslijm

 

 

TILBURG - Arrestantenverzorgster en gediplomeerd dna-afneemster Els Martens had het er maar druk mee gisteren. De hele dag door werden op het politiebureau aan de Ringbaan West in Tilburg mensen binnen gebracht die nog dna moesten afstaan. In de mond van iedere veroordeelde crimineel verdwijnt maar liefst vier keer een plastic borsteltje waarmee wangslijm wordt weggeschraapt. “We doen het vier keer om er zeker van te zijn dat we voldoende hebben,” legt Martens uit, terwijl ze demonstreert hoe je dna-materiaal uit een mond haalt. Het gevoel blijkt hetzelfde als wanneer met een tandenborstel langs de binnenkant van de mond wordt gestreken. Agenten haalden gisteren in Oosterhout en Tilburg mensen thuis op die nog dna moesten afstaan. Zedendelinquenten stonden boven aan het lijstje. Met een politiebusje werden ze naar het cellencomplex gebracht. Voor de meesten bekend terrein, want allemaal zijn ze al veroordeeld door de rechter voor vergrijpen waar minstens vier jaar op staat.

 

Na zich te hebben gelegitimeerd en te zijn gefouilleerd, komen deze veroordeelden één voor één in de kamer van Els Martens. Die trekt steeds weer schone handschoenen aan. Het luchtdicht afgesloten zakje met het materiaal om wangslijm af te nemen, knipt ze voorzichtig open. “Allemaal om te voorkomen dat mijn dna wordt vermengd met dat van de veroordeelde,” legt ze uit. “Dan heb je er niks meer aan.” De vier borsteltjes verdwijnen, voorzien van een streepjescode die ook op het proces-verbaal staat, in een doosje. Voorzien van grote stickers met daarop NFI, wordt het doosje verzegeld en is zo klaar om opgestuurd te worden naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), waar het wordt opgeslagen in een landelijke dna-databank. Het politiekorps Midden- en West-Brabant hoopt deze databank op korte termijn te verrijken met honderdzestig nieuwe namen van veroordeelden uit deze regio. Wangslijm weghalen uit de mond, blijkt een fluitje van een cent. Het dna-materiaal dat uit dit slijm wordt gehaald, kan voor de politie echter van onschatbare waarde zijn, omdat er openstaande zaken mee kunnen worden opgelost. Zo kon een Tilburgse inbreker vorige maand aan de hand van dna-gegevens worden opgepakt.

 

 

11 december 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN