Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/7048025/Advocaten-Politie-te-snel-boos-over-belediging.ece

 

“Politie te snel boos over belediging”

 

 

t-shirt

 

Het gewraakte t-shirt

 

 

BREDA - Advocaten storen zich in toenemende mate aan het grote aantal rechtszaken tegen mensen die een politieagent hebben beledigd. “Er zijn in ons land langzamerhand twee categorieën mensen: politieagenten en overigen.” “Als je tegen een politieagent iets verkeerds zegt. wordt er 500 euro boete tegen je geëist. Als je dat tegen een andere beroepsbeoefenaar doet, kraait er geen haan naar,” zo meent de Bredase raadsman Rogier Hörchner. Hij verdedigt een 22-jarige man uit Terheijden die tegen enkele agenten “kutwouten” heeft gezegd. “Als je daartegen heel hard optreedt , iemand in de boeien slaat en in de cel gooit, dan heb je wel erg lange tenen. Als mijn buurman tegen mij “kutadvocaat” zegt of “klote Hörchner,” dan ziet de politie me al aankomen. Dacht u echt dat ze daar werk van zou maken,” zo vroeg hij de rechter.

 

Advocaat Willem van der Putten betwijfelt bovendien of de politie dit soort beledigingen in alle nachtelijk rumoer wel goed hoort. “We hebben toch al te vaak meegemaakt dat het niet klopt.” Justitie wil echter van geen wijken weten en eist steevast 500 euro boete voor dit soort beledigingen van het bevoegd gezag. Rechters vinden dat te gortig. Ze leggen doorgaans 250 euro op. Dat gold ook voor de cliënten van Hörchner (“kutwouten”) en Van der Putte (“kutmongool”). Vandaag behandelt de rechtbank weer drie van dit soort zaken. Iemand uit Geertruidenberg zei “vuile teringwout,” iemand uit Gilze “stomme lamlul” en een Tilburger stak zijn middelvinger op.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/5104083/Beledigend-Tshirt-wel-komisch.ece

 

Beledigend T-shirt ‘wel komisch’

 

 

 

politie-1

 

 

BREDA - De politierechter in Breda heeft de 29-jarige Dénis van Vliet uit Tilburg veroordeeld tot een boete van 170 euro voorwaardelijk voor het beledigen van de politie. De man droeg in maart 2007 een T-shirt met de opdruk “corrupt” en het logo van de politie. Als Dénis van Vliet op zijn twaalfde geen reuma had gekregen was hij nu misschien wel politieagent geweest, want die droom had hij als kleine jongen, vertelde hij de rechter gisteren. Aan respect voor de politie ontbreekt het hem absoluut niet, verzekerde hij de Bredase politierechter. “Als ik voor mijn werk als verslaggever bij het Algemeen Dagblad zie wat agenten doen, denk ik vaak, ik ben blij dat ik niet in hun schoenen sta.” Hij vond het T-shirt komisch. “Net zoals een afbeelding van een pinguïn in de Sahara.”

 

Van Vliet keek er dan ook van op toen hij te horen kreeg dat hij vanwege de opdruk op het shirt in overtreding was. “Ik dacht eerst dat ik mijn auto verkeerd had geparkeerd.” Maar uitgerekend die dag hadden agenten in zijn woonplaats te horen gekregen dat ze op moesten treden tegen dergelijke T-shirts. Terecht, stelde officier van justitie H. Donker gisteren. “Natuurlijk, je kunt zeggen, geintje, moet kunnen. Maar dit soort geintjes dragen wel bij aan de normvervaging die ook leidt tot geweld tegen hulpverleners. En dat willen we gewoon niet.”

 

De officier eiste 170 euro boete, hetzelfde bedrag als Van Vliet van de politie als transactie aangeboden kreeg. Donker erkende dat de zaak te lang is blijven liggen en maakte mede daarom 100 euro van de geëiste boete voorwaardelijk. Advocaat A. Jhingoer wees op de uitspraak van het gerechtshof Leeuwarden dat politiemensen wat meer moeten kunnen verdragen dan anderen. “Je mag niemand beledigen, ook politiemensen niet, maar van hen mag je verwachten dat ze een beetje een dikke huid hebben,” aldus de raadsman. De politierechter was het daar niet mee eens: “Politiemensen moeten stressbestendig zijn. Ze moeten ergens tegen kunnen. Daar worden ze op getraind. Maar je moet het uitgangspunt niet te ver oprekken.” Het shirt dat van Vliet droeg is “onmiskenbaar beledigend” en gaat te ver, oordeelde de politierechter. Hij liet het wel bij een geheel voorwaardelijke boete van 170 euro.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/5100410/Voorwaardelijk-voor-belediging-op-Tshirt.ece

 

Voorwaardelijk voor belediging op T-shirt

 

 

BREDA - De politierechter in Breda heeft de 31-jarige Dénis van V. uit Tilburg donderdag veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 170 euro wegens belediging van het openbaar gezag. Hij krijgt die straf omdat hij op 3 maart 2007 op een Tilburgs plein een T-shirt droeg met daarop het woord corrupt gecombineerd met het logo van de politie. Van V. beschouwt de opdruk van het T-shirt als een geintje en betoogde dat hij respect heeft voor de politie. Volgens de rechter was het kledingstuk echter onmiskenbaar beledigend bedoeld. De verdachte gaat in hoger beroep.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

29 juli 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN