Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/7038970/Politie-wil-Poolse-BOBcampagne.ece

 

Politie wil ‘Poolse BOB-campagne’

 

 

Sleutelhanger_BOB

 

 

BREDA - De afdeling verkeershandhaving van de politie Midden- en West-Brabant is voorstander van een landelijke campagne speciaal voor Polen, om het rijden met teveel drank op tegen te gaan. “We zouden dat zeer verwelkomen, maar dat kan alleen landelijk,” zegt woordvoerder André van den Hul in een reactie op een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Uit dat onderzoek blijkt dat het aantal ongelukken met dronken Polen sterk toeneemt, terwijl het totaal aantal verkeersongelukken in Nederland juist afneemt. Bij zestien procent van het aantal ongelukken met een Poolse veroorzaker had de dader in 2009 te veel alcohol op (2008: 9,8 procent).

 

Van den Hul: “Wij houden het niet apart bij, maar er zijn nogal wat ongevallen waarbij de Poolse medemens onder invloed is. Er ligt een meertalige folder in onze auto’s over alcoholcontroles, maar dan is het kwaad vaak al geschied.” Niet alleen zijn relatief veel Poolse veroorzakers van ongevallen beschonken, ook de mate waarin is opvallend. “Bij Polen gaat het vaak om flinke promillages.” Is het een kwestie van cultuur, dat Polen meer drinken en vaker met drank op autorijden? Peter van Rijsbergen van verslavingsinstelling Novadic-Kentron: “De opvattingen in Oost-Europa over alcohol en verkeer zijn anders.” Toch is het rijden onder invloed in Polen net zo goed verboden. Het drankgebruik is niet alleen in de auto hoger. “Vorig jaar zomer was in Breda een grote concentratie Polen op plekken waar het bier het goedkoopst was, voor bepaalde supermarkten moesten Polen weggejaagd worden,” weet Van Rijsbergen. Speciaal verslavingsbeleid voor Polen is er niet bij Novadic-Kentron. Er zijn ook geen speciale Poolse alcohol-verkeers-cursussen. “Ik weet niet welk rendement dat zou hebben. Dat heeft alleen zin als mensen hier langer zijn.”

 

 

 

Bob_en_dan_een_fluitje

 

 

De West-Brabantse uitzendorganisatie Exotic Green werkt met 1200 Poolse werknemers. En heeft een eigen methode tegen teveel drinken, zegt manager Eric Verdonk: “Ik denk dat 80 procent van onze werknemers uit stelletjes bestaat. Heel bewust. Onder meer vanwege de sociale controle.” Daarnaast moeten Poolse werknemers van Exotic Green die zich ziek melden, verplicht een blaas-test doen. Blazen voordat ze een busje van Exotic Green gaan besturen, hoeven de Polen niet. “Wel kiezen we bij voorkeur meer ervaren werknemers als de bestuurders van onze 250 busjes.”

 

 

Lees ook:

 

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bob

 

 

 

27 juli 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN