Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/7038960/Politiebureaus-gaan-dicht-voor-aangifte.ece

 

Politiebureaus gaan dicht voor aangifte

 

 

politiebureau

 

 

 

BERGEN OP ZOOM - Zomaar een politiebureau binnenlopen om aangifte van een misdrijf te doen, is er voortaan niet meer bij. Bij veertien van de achttien politiebureaus in Midden- en West-Brabant is fysiek aangifte doen niet meer mogelijk, of alleen via een afspraak. De politie heeft vier politiebureaus aangewezen als aangiftepunt. Het gaat om de bureaus aan het Chasséveld in Breda, het Europark in Oosterhout, de Jacob Obrechtlaan in Bergen op Zoom en de Ringbaan Zuid in Tilburg.

 

Het besluit is genomen uit efficiency-overwegingen en als gevolg van bezuinigingen. De politie wil met de maatregel bereiken dat meer mensen aangifte via internet doen of telefonisch een afspraak maken. “Van veel voorkomende misdrijven, zoals tasjesdiefstal of een auto-inbraak, kan via internet aangifte worden gedaan,” zegt politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk. Vorig jaar deden ongeveer 30.000 mensen in Midden- en West-Brabant aangifte via internet. Voor 2010 verwacht de politie een stijging van tien procent. “Hierdoor daalt het aantal bezoekers aan de politiebureaus sterk.” Van Hooijdonk benadrukt dat de politiebureaus niet dichtgaan. De politie wil het liefst dat mensen een afspraak maken of via internet aangifte doen. “Ga niet op de bonnefooi naar een politiebureau toe,” luidt het devies van Van Hooijdonk. “Want de kans dat je dan heel lang moet wachten of dat het bureau vanwege een bezettingsprobleem niet open is, is groot.”

 

Dat geldt ook voor de vier bureaus die de politie als aangiftepunt heeft bestempeld. “Zeker voor gespecialiseerde aangiftes die veel tijd kosten, is het plezieriger dat je dan niet lang hoeft te wachten tot je aan de beurt bent.” Volgens Van Hooijdonk wil de politie niet bezuinigen op de noodhulp of op wijkagenten en recherchewerk. “Daarom kiezen we voor ondersteunende diensten, waaronder ook het baliepersoneel valt.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Aangifte alleen in centrum

 

BREDA - Mensen die aangifte willen doen, kunnen in Breda alleen nog terecht op het politiebureau Centrum op het Chasséveld. De politie heeft gisteren nadere uitleg gegeven over de bij het publiek nog vrijwel onbekende en vorige maand ingevoerde bezuinigingsmaatregel. Dat betekent dat drie politiebureaus in de stad niet langer geopend zijn voor het doen van aangifte. Het gaat om de kantoren Noord (Hambroeklaan), Zuid-Oost (Blauwe Kei) en Zuid-West (Tuinzigtlaan). Daar werken alleen nog de wijkagenten, de baliefunctie is verdwenen. Dat nogal wat mensen niet weten wat er speelt, werd vorige week donderdag nog duidelijk toen vijf mensen voor een gesloten deur stonden bij bureau Zuid-West. Zij wilden aangifte doen, onder meer van vernieling en wisten niet waar ze terecht konden.

 

Burgemeester Peter van der Velden laat via een woordvoerster weten: “We geven al langer aan dat de politiecapaciteit niet toereikend is. Jammer dat dit soort maatregelen genomen moet worden. Aan de andere kant is het een slimme maatregel om de in gang gezette digitale ontwikkeling van makkelijk aangifte doen via internet verder uit te nutten. Daardoor kan personeel op straat aan de slag in plaats van achter de balies en wordt zo min mogelijk bezuinigd op blauw op straat.”

 

Dat in Breda de deuren van drie politiebureaus dicht gaan voor aangifte, daar heeft de grootste fractie in de Bredase gemeenteraad, de VVD, niet zoveel moeite mee. Maar, zo reageert VVD-raadslid Boaz Adank, stel er dan wel meer blauw op straat tegenover. “We staan pal voor veiligheid en kwaliteit van de politie. Bezuinigen hierop is eigenlijk geen optie. Minder blauw op het bureau is prima, maar dan wel meer blauw op straat.” Boaz: “Waar we van balen is dat deze reorganisatie geen extra blauw op straat oplevert. Het is het resultaat van een bezuiniging van het vorige kabinet. Daar was de VVD op tegen en dat zijn we nog steeds. Dat je nu op minder plekken aangifte kunt doen, kan lastig zijn. Maar het is veel belangrijker dat er genoeg agenten zijn om iets met je aangifte te doen.” Efficiënt gebruik maken van internet is slim, stelt Boaz. “De politie moet wel altijd goed toegankelijk zijn. Hopelijk lukt dat ook in het nieuwe systeem. We zullen dat kritisch volgen.” Vorig jaar is in Breda 30.000 keer aangifte gedaan via internet. Het aantal aangiftes via internet zal in 2010 naar verwachting met tien procent toenemen.

 

 

 

27 juli 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN