logo (7)

 

Politiedossiers op internet nuttig

 

 

 

DEN HAAG - Het onderzoek naar de moord op

Jan Popke Karsten uit Zwolle zat muurvast.

 

 

jan popke karsten

 

Jan Popke Karsten

 

 

Op de website politieonderzoeken.nl plaatste de politie daarom een groot deel van het dossier. Feiten over de moord op Karsten, die was doodgestoken, deelde ze met het grote publiek. Het resultaat mocht er zijn: er kwamen 21 emails binnen. Uiteindelijk kon de politie mede dankzij de hulp van de burger twee mannen aanhouden.

 

Bernhard Jens, lid van het dagelijks bestuur landelijke opsporingsberichtgeving van de politie, begint graag over deze zaak. Een prachtig voorbeeld van de kracht van het internet, vindt hij. Zet informatie over een misdrijf online en honderden, zo niet duizenden internetters kunnen zich erover buigen. “Laat mensen meedenken, laat heel de wereld meekijken,” aldus een enthousiaste Jens. “Er zit zo veel kennis bij burgers.” Politieonderzoeken.nl, drie jaar geleden opgericht, is slechts een van de vele initiatieven om de burger via het internet nauwer te betrekken bij het oplossen van misdrijven. Het korps Hollands-Midden is een eigen videokanaal begonnen op de filmpjeswebsite YouTube, het korps Amsterdam-Amstelland plaatst foto's van overvallers online en op burgernet.nl krijgt iemand die zich daar heeft geregistreerd een sms-berichtje als de politie in zijn wijk een zoekactie begint. Dan kan hij meehelpen zoeken of informatie geven.

 

Deze strategie werkt, zegt een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen. De politie Hollands-Midden heeft een overval op een tankstation opgelost dankzij een filmpje op YouTube en het korps in Amsterdam kan geregeld overvallers oppakken dankzij tips. “We staan nog maar aan het begin,” aldus de zegsman. “Er komt straks veel meer politie-informatie op het internet.” Strafjurist Ybo Buruma waarschuwt echter dat burgers ‘ontzettend onbetrouwbaar’ zijn. “Mensen verstrekken opzettelijk verkeerde informatie.” Maar toch, zegt Buruma, zeker bij ernstige delicten is er niets op tegen om de hulp van de burger in te schakelen.

 

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

18 augustus 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN