logo (4)

 

 

Politiek is niet doof

voor kritiek van de horeca

 

 

uitgaan

 

Meer uitgaansvolk op de been, maar ook meer ellende door de ruimere sluitingstijden in de stad.

 

 

Zaterdag 29 maart 2008 - BREDA - Politiek Breda is niet doof voor de harde kritiek

van met name de horeca-ondernemers op de verruiming van de sluitingstijden

van cafés in de binnenstad.

 

 

 

Onder meer CDA, VVD en Leefbaar Breda willen niet wachten op de evaluatie die gepland was in februari 2009. De fracties willen op korte termijn een debat over de signalen van onvrede uit de binnenstad. Fractievoorzitter Selçuk Akinci van GroenLinks heeft geen zin in een nieuwe politieke discussie over de verruiming van sluitingstijden, maar Akinci wil wél om de tafel met de klagende horecaondernemers. "Ik wil niet terugkomen op de verruiming zelf, maar wel wil ik van de ondernemers weten hoe zíj het dan organisatorisch in zouden richten."

 

Akinci, wiens fractie het liefst zou zien dat de sluitingstijden volledig vrij zouden worden gegeven, vindt het twee maanden na invoering van de nieuwe regeling ook 'niet reëel' dat een zaak als Kerkplein om 04.00 uur leeg moet zijn. Niet alleen dicht dus, maar helemaal leeg. Dat probleem heeft exploitant Laurens Meijer van onder meer Kerkplein en De Graanbeurs naar eigen zeggen in de afgelopen twee maanden al tussen de twee ton en een kwart miljoen aan boetes opgeleverd. Per overtreding moet hij 13.000 euro afrekenen. Als dat zo doorgaat gaat zo'n zaak failliet, denkt Akinci. Dat houdt zelfs geen grote zaak vol. Je kunt bij wijze van spreke elke vrijdag al de acceptgiro's uit gaan draaien, maar ik vind dat we daar met de ondernemer of ondernemers in kwestie over in gesprek moeten.

 

Meijer is overigens helemaal niet van plan de boetes te betalen. Integendeel: de ondernemer heeft met zijn collega van De Nachtwacht een miljoenenclaim neergelegd bij de gemeente Breda vanwege onder meer omzetverlies, die het gevolg zou zijn van de nieuwe sluitingstijden. Ga dan een uur eerder open, heeft de gemeente hem naar zijn zeggen voorgesteld, maar ‘de minachting druipt af van dat voorstel,’ om niet te zeggen dat Meijer het ronduit onbeschoft vindt.

 

Zijn collega Peter Werther, voorzitter van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) afdeling Breda heeft ook geen goed woord over voor de nieuwe sluitingstijden. En volgens hem bleek onlangs uit een bijeenkomst met 25 andere ondernemers, verenigd in De Wandelerij, dat de meeste horeca-exploitanten er gehakt van maken. Werther: "Het is een waardeloze maatregel. Ondernemers verdienen er niks extra door. Het is alleen de jonge jeugd die tot drie uur in die cafés blijft hangen omdat ze het stoer vinden om zo laat mogelijk thuis te komen."

 

Toch zijn ze er wel, de voorstanders van de verruiming van de sluitingstijd. Zoals Willy van Schie, eigenaresse van QNation en bestuurslid van KHN Breda. En ook haar collega's die een avondzaak runnen in de Visserstraat zijn volgens haar overwegend positief. "Als je het over heel Breda hebt, had het beter geregeld kunnen worden, maar voor mij persoonlijk is het een heel goede maatregel. Het is gewoon drukker en ik zet duidelijk meer om."

 

Volgens Van Schie had de gemeente beter naar de horeca moeten luisteren: "Ze had het gewoon bij het oude moeten laten en ondernemers die langer open wilden zijn daar toestemming voor moeten geven. Wij gaan 's avond open en blijven open tot drie uur. Voor ons is de maatregel goed. Maar voor een hoop dagzaken die ook 's avonds open zijn, levert dat extra uurtje nauwelijks iets op. En voor de nachtcafés is het helemáál funest. Die moeten nu leeg zijn om 04.00 uur terwijl ze eerder om 04.00 uur moesten sluiten."

 

John Stubenitsky, raadscommissielid voor Leefbaar Breda, heeft verzocht om het onderwerp 'Horecasluitingstijden, een tussenstand' op de agenda te zetten van de vergadering van 23 april. Het CDA sluit zich daar van harte bij aan, volgens fractieleider André Lips. Het CDA was altijd al tegen de verruiming. "De bewoners van de binnenstad vonden het een groot probleem, de horeca in de binnenstad zag er geen brood in en de veiligheid staat onder druk. We hebben meer blauw nodig op straat," zegt Lips, verwijzend naar de politie die al weken de handen vol heeft aan het sussen van conflicten over jassen tijdens het vensteruur. Dat is het uur tussen 02.00 en 03.00 uur dat gasten nog wel naar buiten mogen, maar niet meer naar binnen, bijvoorbeeld om hun jassen op te halen. "En ook veel ouders zijn niet blij dat hun kinderen later thuiskomen," weet Lips.

 

Alfred Arbouw van de VVD, wiens partij uiteindelijk voor stemde, vindt dat de politiek de negatieve geluiden serieus moet nemen. "Als er zoveel commotie is over een maatregel, dan moet je daar over praten." Arbouw wil van burgemeester en wethouders weten of die tot op heden gereageerd hebben op de signalen. "Want ik heb daar nog niets over vernomen en je zou toch van het college mogen verwachten dat het reageert en onderzoek doet als daar aanleiding toe blijkt te zijn."

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

29 maart 2008

 

Home

 

stats count

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN