Bron: www.bndestem.nl

 

Postzegels verzamelen is niet

voor saaie Pieten

 

 

BREDA / OOSTERHOUT - Postzegels sparen een duffe hobby? Filatelisten saaie pieten?

De Franse president Sarkozy geldt als fanatiek postzegelverzamelaar.

 

 

 

Geen mens zou hem saai durven noemen. Toen Gerrit Zalm afscheid nam als minister zei hij enthousiast “eindelijk eens tijd voor de postzegels” te krijgen en Zalm is niet duf. De grote nationale postzegeltentoonstelling Bofilex 2008, vanaf vanmiddag een weekeinde lang in Schouwburg De Bussel in Oosterhout, kan nog verder afrekenen met het beeld van stoffig en saai dat voor sommigen aan filatelie kleeft. Met 220 ‘kaders’ (uitstalkasten) geldt de West-Brabantse tentoonstelling als behoorlijk groot. En zal horden verzamelaars aantrekken, want een soortgelijke beurs dit voorjaar in de Brabanthallen in Den Bosch trok eventjes 25.000 mensen.

 

De Bofilex, waar alle filatelistische verenigingen van het land (en veel uit België) op afkomen, combineert drie jubilea. Allereerst viert de Postzegelvereniging Breda haar 115-jarig bestaan: opgericht in 1893 is ze de oudste stedelijke postzegelvereniging van het land. Verder viert de Oosterhoutse vereniging van Postzegelverzamelaars OVVP haar 35-jarig jubileum en is er het eeuwfeest van de Koninklijke Nederlandse Bond van Filatelistenverenigingen KNBF. Bofilex zal ook mensen die (nog) niks hebben met de gekartelde kleinoden laten zien dat postzegels een fascinerende hobby kunnen zijn. Vooral dankzij de thema-verzamelaars, die hun collectie opbouwen rondom een enkel onderwerp. Mede-organisatoren John Nijhuis (namens de Bredase vereniging) en Reinder Luinge (namens de Oosterhoutse OVVP) bewijzen dat zelf. Bredanaar Nijhuis is niet alleen een gepassioneerd verzamelaar van Matchboxautootjes (met de grootste verzameling van die modelautootjes in Nederland), maar richt zich in zijn postzegelverzameling óók op speelgoedauto's. Verenaar Luinge verzamelt, naast landenseries, ook postzegels met sloten en sleutels als thema: hij werkte in die business.

 

Zo zijn er ook verzamelaars die zowel zandlopers in het echt verzamelen als postzegels met zandlopers. Cees Bakker uit Raamsdonksveer, met een passie voor gitaren, verzamelt gitaren én postzegels uit de hele wereld met muziekinstrumenten. Toos en Rijk Oostrijck uit Etten-Leur hebben een mooie verzameling mineralen opgebouwd én zijn gepassioneerde collectioneurs van postzegels met juwelen en mineralen. Een flink aantal van die dubbel-verzamelaars staat met hun collectie op de Bofilex. Daar zijn ook jeugdleden bij, die filatelistische verzamelingen hebben van thema's als circus, paarden, dierentuinen, muziek en sport. Nijhuis en Luinge: “Bij ons zie je de allermooiste verzamelingen. Op hoog niveau: geen rotzooi. Een strenge jury, die álles van postzegels weet, selecteert. Er zullen geen valse zegels of Cinderella's te zien zijn.” Ook voor de echte filatelisten is het lekkerbekken op de Bofilex, want ter gelegenheid van de Oosterhoutse tentoonstelling zullen de jubilerende Bredase en de Oosterhoutse verenigingen bijzondere postzegels uitgeven en zijn er verschillende speciale enveloppen verkrijgbaar. Ook de recente set van zes speciale zegels van Breda, met foto's van Johan van Gurp (oud-fotograaf van deze krant), is er te koop. Die zijn massaal verkocht: al meer dan vijftienduizend vrolijke postzegels met foto's van Bredase festiviteiten vonden hun weg naar verzamelaars en gebruikers.

 

Ter gelegenheid van de expositie wordt ook een enveloppe uitgegeven met een afbeelding van het Nassaumonument in het Valkenbergpark in Breda. Dat monument symboliseert de goede verhoudingen tussen de steden Breda en Oosterhout. De wapens van beide steden staan er op afgebeeld. Op de Bofilex wordt een gloednieuwe postzegel van Oosterhout uitgebracht, officieel uitgegeven door TNT post, met een afbeelding van de oude Slotbosse torenruïne, een waarde van 44 eurocent en de vermelding van 35 jaar OVVP. Met een bijbehorende envelop. Voor rasverzamelaars John Nijhuis en Reinder Luinge is juist het verzamelen op thema de toekomst van de filatelie, die ook jongeren kan prikkelen om met postzegelen als hobby te beginnen. “Dat vinden de jeugdleden van onze verenigingen ook het leukst. Auto's, dieren, vliegtuigen. En dan niet te hard roepen dat het zo ‘leerzaam’ is, maar vooral leuk. Maar intussen leren ze vanzelf een hoop over het onderwerp waar ze zich in verdiepen en houden daar vaak spreekbeurten over.”

 

Nederland telt meer dan een miljoen verzamelaars van postzegels, bij de landelijke bond zijn ruim 30.000 leden aangesloten. Filatelie als hobby is lang niet meer zo postfris als pakweg een halve eeuw geleden. John Nijhuis: “Een sterk vergrijzende hobby. Onze Bredase vereniging heeft onder de 350 leden een minimaal aantal jeugdleden, de betrekkelijk grote Oosterhoutse club van 250 leden eveneens. Dat is zorgwekkend. Juist daarom is het verzamelen op thema, met inzet van computer en internet, veel aantrekkelijker dan zoals het vroeger ging: heren die landencollecties aanlegden en zich bezig hielden met tandingen en stempelingen.” De twee organisatoren van de Bofilex weten het ook uit eigen ervaring. “Filatelie als hobby is geweldig goed tegen het ‘zwarte gat,’ voor als je stopt met werken. Wie verzamelt doet dat met passie en heeft geen saai leven.”

 

 

 

Bofilex 2008:

 

 

Bofilex 2008 op 26, 27 en 28 september, Schouwburg De Bussel, Torenplein, Oosterhout.

Openingstijden vrijdag 15 - 21 uur, zaterdag 10 - 20 uur, zondag 10 - 16 uur.

Toegang gratis.

Behalve de postzegelverenigingen en verzamelaars zijn ook handelaren aanwezig.

Speciale zegels (o.m. de Breda-serie en een nieuwe Oosterhoutse postzegel), maximumkaarten en herinneringsenveloppen verkrijgbaar.

Tevens 47e Dag van de Aerofilatelie (rondom luchtvaart), georganiseerd door De Vliegende Hollander.

www.jnijhuis.com/BOFILEX/

postzegelverenigingbreda.eu/Bofilex2008. 

Catalogus op cd à 1,50 euro.

 

 

 

 

26 september 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN