Bron: www.bndestem.nl

 

Presentatie historisch bevallingenboek

 

 

wemeldinge_stmaartenskerk00

 

Sint Maartenskerk – Wemeldinge

 

 

WEMELDINGE - In de protestantse Maartenskerk in Wemeldinge vindt zaterdagmiddag (17 april 2010) vanaf twee uur de presentatie plaats van een historisch standaardwerk over de negentiende eeuwse heel- en vroedmeester Marinus de Broekert. Het boek, geschreven door historicus Gerard Lepoeter uit Kapelle en gynaecoloog Herbert Teeuw, is gebaseerd op beschrijvingen van bevallingen die De Broekert van 1824 tot 1872 begeleidde in het Zeeuws-Vlaamse Hoek en in Wemeldinge.

 

De Broekert hield in een bevallingen- of partusboek al zijn activiteiten als vroedmeester bij. Hij maakte daarover vrij uitgebreid aantekeningen. Dat was bijzonder. En bijzonder is ook dat het bevallingenboek van De Broekert bewaard is gebleven. In 2004 dreigde het bij het oud papier te belanden bij een grote schoonmaak. Mevrouw M. L. Bek-Hundersmarck zag het boek bij een familielid die het wilde weggooien. Ze nam het mee naar het gemeentearchief in Kapelle waar het sindsdien in bewaring is. Lepoeter, regelmatig bezoeker van het archief in Kapelle, kreeg het oude bevallingenboek in handen. Hij zag er de waarde van in en heeft het in samenwerking met gynaecoloog Teeuw helemaal bewerkt. Dat heeft geresulteerd in een omvangrijk boekwerk van ruim 470 pagina’s, waarin alle beschrijvingen van De Broekert zijn opgenomen. Maar dat niet alleen. De activiteiten van De Broekert zijn in hun tijd geplaatst. Het medisch jargon dat hij gebruikte, is voor leken vertaald. En de gegevens van alle geborenen zijn door Lepoeter aangevuld met gegevens uit het bevolkingsregister, zoals de beroepen van de vader en moeder en hun geboortedata. Het boek van Lepoeter en Teeuw is daardoor een naslagwerk geworden voor onderzoekers van familiestambomen. Voor liefhebbers van (Zeeuwse) geschiedenis biedt het inzicht in het leven in de negentiende eeuw. En gynaecologen, verloskundigen en kraamverzorgsters kunnen er hun kennis mee vergroten over de geschiedenis van hun vak. De Broekert moest onder nog zeer primitieve omstandigheden werken. Hij had ook te maken met een grote kindersterfte. Op de 100 kinderen die hij ter wereld hielp, kwamen er 44 à 45 voor het vijfde levensjaar om. Ter vergelijking: de kindersterfte voor het vijfde levensjaar is momenteel in Nederland 3 op de 1000 kinderen.

 

Het programma van de presentatie van het boek van Lepoeter en Teeuw zaterdag in de Maartenskerk in Wemeldinge vermeldt onder meer een inleiding door Otto Hoogerhuis (auteur van het proefschrift Baren op Beveland uit 2003), uitleg door de schrijvers zelf, uitreiking van het eerste exemplaar aan mevrouw Bek-Hundersmarck en een nawoord door de Kapelse burgemeester Siebe Kramer. Celine Lepoeter (piano), Bernadette van Steijn en Laura Lindenbergh (klarinet) zorgen voor de muzikale omlijsting. Na afloop van het officiële gedeelte is er koffie en thee en gelegenheid om het boek aan te schaffen à 29,50 euro.

 

Vanaf maandag 19 april 2010 is het boek verkrijgbaar op de volgende adressen:

 

G. J. Lepoeter, Vijverstraat 6, Kapelle, telefoon 0113-341.900.

 

Johan de Groene, Wilhelminastraat 56a, Wemeldinge, 06-29.16.14.36.

 

Bestellen is ook mogelijk:

 

Per post, naar Lepoeter, zie adres hierboven en

 

per e-mail met vermelding van postadres voor verzending, gntlepoeter@zeelandnet.nl.

 

Boek: G. J. Lepoeter en A. H. Teeuw, Marinus Nathanaël de Broekert, heel- en vroedmeester, Een verloskundige praktijk op het Zeeuwse platteland (1824-1871); weergave, analyse, beschouwingen, 472 pag., ISBN 978-90-814786-1-8, prijs 29,50 euro, extra kosten verzending buiten Zuid-Beveland 7,50 euro.

 

 

 

15 april 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN