Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/7148078/Preventief-fouilleren-lijkt-kansrijk.ece

 

Preventief fouilleren lijkt kansrijk

 

 

fouilleren

 

 

BREDA – Het ziet er naar uit dat burgemeester Peter van der Velden van Breda binnenkort op zijn wenken wordt bediend. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken is er een wet in voorbereiding, waardoor de politie preventief mag fouilleren op drugsroutes en op plaatsen waar drugs worden gebruikt. De huidige wet staat dit nog in de weg. Dit tot frustratie van ordehandhavers, omdat drugsgebruik kan leiden tot geweld. Van der Velden wil daarom preventief fouilleren als machtsmiddel inzetten in het politiedistrict Breda. In september komt de uitslag van een onderzoek dat in opdracht van Binnenlandse Zaken en de gemeente Rotterdam is opgesteld.

 

In deze studie wordt het fenomeen geweld door drank en drugs gebruikende voetbalhooligans belicht naar aanleiding van de rellen bij Hoek van Holland vorig jaar. Door de verbinding tussen geweld en drugs te leggen, zijn de mogelijkheden groter om preventief fouilleren bij alleen de verdenking van drugsgebruik of -handel juridisch toelaatbaar te maken, zegt de woordvoerder van Binnenlandse Zaken. De vraag of preventief fouilleren bij verdenking van drugsdelicten mag worden ingezet, wordt in september beantwoord. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In een onderzoek van COT, instituut voor Crisis- en Veiligheidsmanagement, werd onder meer de aanbeveling gedaan om preventief fouilleren in te voeren op drugsroutes en op plaatsen waar drugs gebruikt worden. Een interessant thema in deze streek, zeker na de sluiting van coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal. In een rapport medio 2008 stelde het COT immers al vast dat de jeugd vaker drugs en drank gebruikt. Ook zijn straathandel en drugstoerisme toegenomen. Een aanbeveling in dit rapport was dat preventief fouilleren op drugsroutes en op plaatsen waar gebruikt wordt een goed instrument zou zijn in de strijd tegen de groeiende overlast. In een brief aan het kabinet schreef burgemeester Peter van der Velden deze aanbeveling te steunen in het belang van het politiedistrict Breda.

 

Enkele weken geleden meldde deze krant al dat het kabinet positief stond tegenover dit idee. Omdat het een zeer vergaand middel is met veel juridische en maatschappelijke haken en ogen, was inhoudelijk advies gevraagd aan de politietop, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, het Genootschap van Burgemeesters, Raad van State en andere gezaghebbende (advies)organen. “De reacties waren vaak niet specifiek genoeg en niet eenduidig. Het varieerde van voor tot fel tegen,” zegt de woordvoerder van het ministerie. Juridisch is het moeilijk. “Alleen het feit dat handel in drugs strafbaar is, is onvoldoende. De koppeling met geweld opent nieuwe juridische wegen,” aldus de woordvoerder. “Je ziet namelijk steeds vaker dat rotzooi getrapt wordt na drank- en drugsgebruik. De rellen in Hoek van Holland vorig jaar waren zeer spraakmakend.” Binnenlandse Zaken heeft daarom samen met de gemeente Rotterdam opdracht gegeven onderzoek te doen naar het fenomeen hooligans in combinatie met drank, drugs en geweld. “Hierin wordt eerst bekeken of drugs een rol spelen bij ongeregeldheden. Wanneer dat zo is, dan wordt de vraag beantwoord of preventief fouilleren een van de antwoorden is om rellende jeugd te beteugelen. Want de politie moet het ook praktisch toe kunnen passen.”

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Fouilleren

 

 

 

 

19 augustus 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN