http://www.bndestem.nl/regio/breda/7244523/Protest-tegen-dichte-kruising.ece

 

Protest tegen dichte kruising

 

 

image004

 

Kruising Liesboslaan / Princenhagelaan (1)

(Foto: Kees Wittenbols – 30 augustus 2008)

 

 

Er is een actie gaande, tegen de afsluiting van de kruising bij Princeville

 

 

BREDA - Gewapend met spandoeken trok gistermorgen een gezelschap van twintig bewoners uit Princenhage en het buitengebied rond Lies ten strijde tegen de afsluiting van de piepkleine, maar niet onbelangrijke kruising Liesboslaan-Princenhagelaan, bij hotel Princeville. Met strijdkreten als “Open het dorp” en “Sluit ons niet buiten” willen de bewoners de kruising weer open krijgen. Of burgemeester en wethouders hun besluit terugdraaien, is nog maar de vraag. De kwestie begon vier jaar geleden al bij de opening. De kruising, beter gezegd oversteek, viel onder het tracébesluit voor de HSL/A16. De historische Liesboslaan werd doorgetrokken onder liefst vier viaducten en stak de Princenhagelaan over. Voor zowel auto’s als fietsen. Zo was het door de stad bedongen bij Rijkswaterstaat. Een peperdure oplossing voor de ontsluiting van Princenhage en het buitengebied. Maar in de eerste twee jaar ging het mis met liefst 29 ongevallen, waarvan acht met letsel. In oktober 2008 besloot de gemeente tot afsluiting, tot nader order.

 

 

 

wouw-5 065

 

Kruising Liesboslaan / Princenhagelaan (2)

(Foto: Kees Wittenbols – 13 september 2010)

 

 

De wijkraden Buitengebied Zuid-West en Princenhage trokken aan de bel. De ontsluiting van Princenhage stond op het spel, verkeer moet een paar kilometer omrijden via de Mastbosweg en de Heilaarstraat. Even leek het erop dat de kruising weer open zou gaan. “Maar sinds november horen we niets meer,” hekelt voorzitter Paul Bindels van de wijkraad Zuid-West de situatie. In juli 2010 heeft de gemeente na een advies van Veilig Verkeer Nederland (VVN) middels een verkeersbesluit de kruising definitief gesloten. Bindels: “Zonder overleg, dat is niet netjes.” Ook Marian Verhey, voorzitter dorpsraad Princenhage, vindt dat B en W moeten terugkomen op het besluit. “Je kunt niet zomaar een route lukraak sluiten, zoek een oplossing.” Er liggen nu pakweg 150 bezwaren van bewoners en de twee wijkraden tegen het verkeersbesluit. Maar het advies van VVN (januari 2010) is onverbiddelijk: openen van de kruising is levensgevaarlijk, zeker ook omdat op de Princenhagelaan zeventig gereden mag worden.

 

 

 

wouw-5 064

 

Kruising Liesboslaan/Princenhagelaan (3)

(Foto: Kees Wittenbols – 30 augustus 2010)

 

 

Komt nog bij dat er sinds de afsluiting geen ongelukken meer zijn gebeurd. Alleen met stoplichten, stelt VVN, zou de kruising weer open kunnen. Voor Bindels en Verhey een prima gedachte: dan maar stoplichten. Als B en W het besluit niet terugdraaien, sluit Bindels niet uit naar de rechter te stappen. In dat geval gewapend met het tracébesluit. “Maak de kruising, hangende de procedure, op z’n minst veiliger voor fietsers.”

 

 

 

 

Zie ook:

 

Rondje Liesbos in beeld

 

 

7 september 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN