Bron: BN-DeStem

 

Pure onzin, dat slikken en snuiven

 

 

verkouden-1

 

Steeds vaker wordt er naar antihoest- en griepmiddelen gegrepen.

Ze zijn makkelijk te krijgen en voor iedere leeftijdsgroep is wel een apart middeltje.

 

 

 

Ieder gezinslid zijn eigen medicijnkast.

Marieke (35) en Ronald (34) Kappert voelen er wel wat voor.

Met drie kleine kinderen in huis is er bij de Hagenaren bijna altijd wel iemand verkouden.

 

 

“We hebben standaard een collectie hoest- en verkoudheidsmiddelen in huis.

Iedereen heeft zijn eigen soort.”

 

 

Marieke somt op: “Voor Ronald en mij is er een normale neusspray, voor de driejarige Daphne de neusspray voor twee- tot zesjarigen en voor tweeling Fleur en Kim (9 maanden) een fysiologische zoutoplossing.” Bij hardnekkige hoest is er voor Daphne nog een kinderhoestdrank, de ouders slikken hoestprikkeldempende capsules. “Zodat je 's nachts wat lekkerder slaapt.” Ook keeltabletten en verkoudheidsbalsem ontbreken niet in de huisapotheek. De familie Kappert is niet de enige met een goed gevulde medicijnkast, blijkt uit onderzoek van de internationale geneesmiddelendatabank IMS Health. De verkoop van hoest- en verkoudheidsmiddelen is in vijf jaar tijd met 15 procent gestegen tot 86 miljoen euro dit jaar.

 

 

verkoudheid-2

 

 

Zijn Nederlanders vaker ziek? “Welnee, daar heeft het niets mee te maken,” zegt directeur Roel Coutinho van gezondheidsinstituut RIVM. Pure onzin, noemt hij het slikken en snuiven van al die middelen. “De meeste doen zo goed als niets. Het is zinloos. Mijn advies: doe helemaal niets. Het gaat vanzelf over, dus hou dat geld in je zak. Wie wat verlichting zoekt, kan net zo goed gaan stomen.” Of bij keelpijn op een dropje sabbelen, stelt apotheker Annemieke Horikx van de landelijke apothekersvereniging KNMP. Volgens haar hebben de ouderwetse middeltjes als drop, een lepel honing of een kop hete thee dezelfde werking als een hoestmiddel. Alleen neussprays- of druppels bieden verlichting, omdat die ervoor zorgen dat er weer even gewoon adem kan worden gehaald. Ook prikkeldempende hoestmiddelen helpen een nacht. “Slapen doe je er wel op, maar verder gebeurt er niets.” De meeste verkoudheidsklachten, zeker in deze tijd van het jaar, worden veroorzaakt door virale infecties, legt huisarts Frank van Brenk uit Enschede uit. Behandeling heeft dan geen zin. “Van al die hoestdranken en verkoudheidsbalsems is de werking nooit wetenschappelijk aangetoond. En toch worden er miljoenen euro's aan uitgegeven. Onbegrijpelijk.” De vermeende werking zit vooral tussen de oren, meent Van Brenk. “Ik noem het magisch handelen. Je hebt ergens last van en dan wil je toch iets doen, ook al word je er geen dag eerder beter door.”

 

Onzorgvuldig gebruik van zelfzorgmiddelen brengt bovendien risico's met zich mee. Apotheker Horikx: “Gebruik geen enkel middel langer dan vijf dagen. Zeker neussprays niet. Dan riskeer je dat je de rest van je leven een snotneus houdt.” Veel hoestmiddelen zijn weer niet geschikt voor kinderen. “Zelfs een halve dosis mag je niet geven.” Huisarts Van Brenk ziet nog een gevaar. Steeds meer geneesmiddelen zijn bij supermarkten verkrijgbaar. “Daar koop ik mijn brood, geen medicijnen. Als mensen buiten het medische circuit om middelen inslaan, lopen ze het risico te lang met een ziekte of kwaal te blijven doorlopen.” In de supermarkt liggen de middelen letterlijk voor het oprapen, zegt marketingdeskundige Eugene Roorda. “Wanneer het buiten kouder wordt en de tv-reclames daarop inspelen, dan is die hoestdrank of balsem zo gekocht. Wat mensen zien willen ze hebben, ook al hebben ze het nog helemaal niet nodig.” Danielle Quarles van Ufford (35) uit Voorburg is niet gevoelig voor de commercie. “In mijn omgeving lijkt iedere moeder precies te weten welk middeltje je waarvoor moet hebben. Ik niet. De pijn verzachten oké, maar de meeste kwaaltjes gaan vanzelf over.” Als haar zoons Mathijs (7) en Sander (4) ziek zijn, houdt Quarles van Ufford hen gewoon een paar daagjes binnen. “Ze zijn er altijd zo weer bovenop. Ik geloof meer in de heilzame werking van een kop thee met honing of citroensap, dan in poeders en pillen. Maar ik ben kennelijk in de minderheid.”

 

 

7 november 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN