http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/7650326/Relikwie-gevonden-achter-steen-Vincentiusbouw.ece

 

Relikwie gevonden

achter steen Vincentiusbouw

 

 

Broeder-overste Cees van Dam heeft zojuist de eerste

steen gelegd van de Mariabouw in Oudenbosch

 

 

image002

 

 

 OUDENBOSCH - Bij het verwijderen van de eerste steen van de Vincentiusbouw in Oudenbosch, is een klein loden kokertje gevonden met daarin een relikwie: een plat stukje been met daarop een afbeelding in was van het Lam Gods. In het kokertje zat ook een briefje met daarop de door pastoor Willem Hellemons in 1843 geschreven tekst: “dit relikwie dient ter bewaring en bescherming van dit huis en allen die er wonen.” Bij het briefje zaten nog twee briefjes die in 1892 door monseigneur De Kroes en overste Hilarius zijn toegevoegd, nadat de steen tijdelijk is verwijderd vanwege de verbouwing van de Vincentiusbouw.

 

Broeder-overste Cees van Dam was bij het weghalen van de eerste steen aanwezig. “Omdat we wisten dat het relikwie achter de steen moest zitten, zoals bij meerdere gebouwen in het gebied Saint Louis.” Het stukje been in het kokertje is twee bij drie centimeter groot en is volgens de overste van een mens en afkomstig uit de catacomben van Rome. “In het ondergrondse gangenstelsel van Rome liggen meerdere stukken bot en een paar stukjes daarvan zijn meegenomen naar Oudenbosch, als relikwie.” Van Dam onthulde de vondst gistermiddag tijdens de legging van een andere eerste steen: die van de nieuwe Mariabouw achter het oude hoofdgebouw van het instituut Saint Louis. Hij was verguld om zoveel jaren na pastoor Hellemons in diens voetsporen te mogen treden en ook een eerste steen te mogen leggen in het gebied. “Dit is een nieuw, kloek gebouw van de toekomst. Veel prominenter aanwezig dan de oorspronkelijke Mariabouw,” sprak van Dam over het omstreden complex van acht appartementen. Het is omstreden omdat het tegen bestaande bebouwing is gebouwd. Omwonenden hebben fel tegen de nieuwbouw geprotesteerd, tot bij de rechtbank toe.

 

Voorstanders van de bouw, zoals de gisteren ook aanwezige architect Hoogenberk, complimenteerde bouwer Van Agtmaal en eigenaar Bernardus Wonen met het resultaat, ook omdat het de wanden van de cour van Saint Louis afsluit. Hoogenberk vertelde dat hij bij het tekenen van de plannen in het Tivoli-gebied een extra plekje zocht om te bebouwen. “Om het totale plan financieel rond te krijgen. Het is eigenlijk een onmogelijk plekje zo dichtbij bestaande bebouwing, knap dat het er toch staat.” De eerste steen van de Vincentiusbouw is tijdelijk verwijderd zodat die tijdens de verbouwing niet wordt beschadigd. Overste Van Dam overweegt bij het terugplaatsen ook een briefje aan het relikwie toe te voegen.

 

 

Zie ook:

 

Oudenbosch in beeld

 

 

19 november 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN