Bron: http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/7446666/Restaurant-Mijn-Keuken-in-Wouw-Brabants-beste.ece

 

Restaurant Mijn Keuken in Wouw

is Brabants beste

 

 

image016

 

Restaurant Mijn Keuken in Wouw

(Foto: Kees Wittenbols – 2 juni 2008)

 

 

WOUW - Restaurant Mijn Keuken in Wouw (in deze krant onlangs beoordeeld als “uitstekend”) is het beste restaurant van Noord-Brabant. Althans volgens de restaurantgids www.SpecialBite.com en zijn lezers, die zich via internet aan kunnen melden als ‘restaurantspotter.’ Beste restaurant van Zeeland is onveranderd Oud Sluis in Sluis.

 

SpecialBite heeft deze week de top-501 van Nederlandse restaurants gepubliceerd, bij elkaar gebracht in een glossy jaargids. Daarin staan ook de toppers per provincie. Voor Brabant zijn dat achter Mijn Keuken onder meer Wolfslaar (in Breda, op nummer 3) en Het Lelijk Eendje (in De Zwaan in Etten-Leur, nummer 5). Over Mijn Keuken schrijft SpecialBite: “gastvrouw Tabitha Oppermans ontvangt je warm en zoekt met zorg de unieke wijnen bij de prachtige gerechten als tartaar van langoustines met een Spaanse vinaigrette, verse amandelen, chorizochips en olie van piment d’espelette van chef-kok Pieter Bosters.” Landelijk voert Ivy in Rotterdam de ranglijst aan, gevolgd door Oud Sluis en Beluga in Maastricht. De website van SpecialBite wordt voortdurend ververst, zodat restaurantvolgers de laatste trends en nieuwtjes tot zich kunnen nemen.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Bron: http://www.bndestem.nl/extra/eten/4607935/Hier-wordt-gekookt.ece

 

Hier wordt gekookt

 

Chef-kok Peter Bosters en gastvrouw Tabitha Oppermans

runnen samen Mijn Keuken in Wouw.

 

In het kader van de Restaurant Week schuiven we dinsdagmiddag aan voor de lunch in Mijn Keuken in Wouw. Dat is een populair toprestaurant in de regio dat ambitie uitstraalt. Het paar Pieter Bosters en Tabitha Oppermans is sinds 3,5 jaar eigenaar. “We hadden eerlijk gezegd al op een Michelin-ster gehoopt,” biecht chef-kok Pieter (36) zonder valse bescheidenheid op. Dat wekt hoge verwachtingen.

 

Mijn Keuken is gevestigd in het monumentale oude raadhuis van Wouw, prominent gelegen op een landerig dorpsplein, in de schaduw van een fraaie kerk. Geen gebrek aan sfeer hier. Binnen heerst een veilige, maar goede ambiance, die het midden houdt tussen klassiek en modern: marmeren vloertegels, lange gordijnen, moderne kunst, bruinleren clubfauteuils, onberispelijk tafellinnen, een semi-open keuken en niet opdringerige muziek. Stijlvol. We hebben alle aandacht van de bediening. “Het is vanmiddag private dining,” concludeert de eigenaresse opgewekt bij het welkom aan tafel. “De twee andere lunch-reserveringen hebben afgezegd.” Ze kan er om lachen, want de zaak zit deze speciale week elke avond ‘bomvol.’ “De lunch is en blijft een probleem op sommige dagen,” schetst ze een bekend probleem in de betere West-Brabantse restaurants.

 

 

image028

 

Restaurant Mijn Keuken in Wouw

(Foto: Kees Wittenbols – 2 juni 2008)

 

 

Eens kijken wat de wegblijvers missen. Om te beginnen meteen een extraatje in de vorm van een gulle, dubbele amuse: een schuimige velouté van Bretonse witte bonen, bospeen en groene asperges. Daarnaast een glaasje met parelgort (graansoort) aangemaakt met Noordzeekrab, ragfijn gesneden groenten, verse kruiden zoals dragon en basilicum en afgedekt met diep oranje bospeenschuim. Fantasierijk, fris, smakelijk en technisch onberispelijk uitgevoerd. Onze aandacht is meteen echt gewekt. Hier wordt gekookt!

 

De eerste gang van het verrassingsmenu is een schilderijtje: een ronde parfait van gerookte Oosterscheldepaling met daarop rode bietengelei, gevangen door een subtiele garnituur van veel fijne smaakjes: stukjes paling, quennelles van crème fraîche met bieslook, gepocheerde kwarteleitjes, stukjes aardappel, appel en rode biet en verse kruiden. Elke hap, elke combinatie is een feestje in de mond. De grote zorg waarmee alle afzonderlijke ingrediënten zijn bereid en vervolgens uitnodigend zijn opgediend, duidt op vakmanschap. Hier onderscheidt het culinaire kaf zich van het koren en wordt de hand van een licht bezeten keukenmeester zichtbaar.

 

Het hoofdgerecht: gebraden Hollandse hertenrugfilet met een ‘aardse’ garnituur van gestoofde meiknolletjes, gebakken anijspaddenstoelen, een bolletje puree van peterseliewortel, een ‘hutspot’ van knolraap, pastinaak en wortel en jus van het hert. Een schoonheid van een gerecht dat smaaktechnisch uitstekend in elkaar zit: simpele, bijna boerse ingrediënten die opnieuw elk afzonderlijk zo correct zijn klaargemaakt en gecombineerd dat het geheel meer smaak oplevert dan de kale som der delen. Met die meerwaarde onderscheidt een echt goede keuken zich van een gewoon goede keuken. Neem alleen dat hutspotje. Feitelijk is het een brunoise van piepklein gesneden blokjes groenten, aangezet in boter en zachtjes gegaard in bouillon. Een monnikenwerk waar een dure hulpkok uren mee bezig is.

 

Het dessert: een klassieke moelleux au coeur coulant (warme chocoladecake met vloeibaar hart), sinaasappelijs, citroencrème, schuim van bloedsinaasappel, stukjes grapefruit en citrus en in suikerwater gewelde citroenschil. Wederom een verfijnde voltreffer. We weten het nu zeker. Bosters kookt op hoog niveau, zowel technisch als artistiek. Zijn gecontroleerde hand verraadt een gedegen klassieke opleiding. Die basis stelt hem in staat (regionale) producten te laten excelleren in eigentijdse en veelzijdige creaties met fijne smaken. Voor twintig euro per persoon is dit natuurlijk een eenmalig lachertje. De mensen van Michelin moeten nog maar eens snel komen proeven in Wouw.

 

 

Restaurant Mijn keuken:

 

 

Adres: Markt 1

 

4724 BK Wouw

 

Telefoon: 0165 - 302208

 

Website: www.mijnkeuken.com

 

Lunch: wo t/m zo 12.00-14.00 uur

(zaterdag geen lunch)

 

Diner: wo t/m zo 18.30-21.30 uur

 

Driegangenmenu: 45,- euro

 

Zesgangenmenu: 72,50 euro

 

 

 

 

De rekening:

 

 

2 lunch Restaurant Week: 40,-

 

2 wijnarrangement: 39,-

 

1 brood: 4,50

 

2 huisaperitief: 11,-

 

1 verse jus: 3,-

 

1 cappuccino: 2,25

 

1 dubbele espresso: 4,-

 

totaal: 103,75 euro

 

 

 

Geef uw mening over dit restaurant op www.bndestem.nl/eten. Daar treft u ook andere eetrecensies aan.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Bron: http://www.bndestem.nl/extra/eten/4607929/Extra-klandizie-in-de-Restaurant-Week-meer-dan-welkom.ece

 

Extra klandizie in de Restaurant Week meer dan welkom

 

Of het uitgerekend aan de economische crisis ligt of niet, Nederland is massaal gevallen voor de Nationale Restaurant Week die op dit moment plaatsheeft. Dat lijkt een tegenstrijdigheid, maar is het niet. De 150.000 landgenoten die deze week ‘op restaurant gaan’ maken van de gelegenheid gebruik om voor een zacht prijsje aan te schuiven in toprestaurants die anders wellicht buiten het budget vallen. Dat zijn er 50.000 meer dan bij de laatste editie in augustus vorig jaar, toen we het nog breed konden laten hangen. Ook doen er meer restaurants mee: 850 tegen 558. In amper twee jaar tijd is de Restaurant Week een fenomeen geworden waar topzaken bijna niet meer omheen kunnen.

 

 

image007

 

Restaurant Wolfslaar – Breda

(Foto: Kees Wittenbols – 2006)

 

 

Wat extra klandizie kan de culinaire eredivisie sowieso goed gebruiken. Uit de laatste CBS-cijfers en inschattingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) blijkt dat met name veel (top)restaurants forse omzetverliezen lijden. Misschien is dat de reden dat zelfs de allerbeste restaurateurs hun schroom en trots nu massaal hebben laten varen. Maar liefst 33 sterrenzaken, bijna de helft van het totaalaantal, staan op de lijst van de vijfde editie van de Restaurant Week, waaronder Wolfslaar (*) in Breda, een van de 24 deelnemende zaken uit West-Brabant. Eigenaar Ton Pinxten is in zijn nopjes: “We zitten bomvol. Zeshonderd couverts in één week, honderd meer dan vorig jaar.” Pinxten ruimde in de aanloop zelfs alle tafels van zijn sterrenzaak in voor het evenement toen bleek dat het stormliep met reserveringen: “De keuken kookt de hele week niet à la carte, alleen voor vaste klanten, maar die hebben we gebeld.” Bedrijfsleider Rob Koevoets van Moerstede in Bergen op Zoom heeft evenmin te klagen. “We doen voor het eerst mee en zitten bomvol in het weekeinde.” Die vlieger gaat ook op voor collega-nieuwkomer The Kettle in Ossendrecht. Eigenaar Ronny Jonckheere hoopt vooral veel nieuwe gezichten te zien: “We proberen zo veel mogelijk nieuwe klanten binnen te halen en te binden.” Extra klandizie en niet extra omzet is dus de drijfveer voor eigenaren om mee te doen, al komt dat, als alles naar verwachting verloopt, op den duur op hetzelfde neer.

 

Toch zijn er topzaken die juist om bedrijfseconomische redenen niet inschrijven. “Met zo’n minimale menuprijs is het een uitgekleed verhaal. Voor dat geld wordt het heel lastig een menu te maken dat kwalitatief past bij mijn restaurant. Ik kan er niks aan verdienen,” is de nuchtere reactie van Roland Peijnenburg van De Zwaan (*) in Etten-Leur. Hij doet niet mee. “Het is een investering zonder enige zekerheid dat klanten terugkomen. Dat risico neem ik niet, zeker niet als het ten koste kan gaan van mijn vaste klanten.” Collega Pinxten denkt dat het zo’n vaart niet loopt. “Het is inderdaad een investering in goodwill, maar we kunnen er best wat aan verdienen. We zien dat veel gasten behalve het driegangenmenu nog een extra gerechtje, een mooie wijn of een aangeklede koffie na nemen.” Koevoets ziet het probleem evenmin: “Wij hoeven er sowieso niks aan te verdienen. We beschouwen het als een grote advertentie: die kost ook veel geld.” De economische crisis mag dan niet de directe reden zijn waarom de West-Brabantse restaurateurs inschrijven. Toch verhullen ze niet dat ze de gevolgen van de recessie meer of minder voelen, een publieke bekentenis die min of meer een taboe was in deze imagogevoelige wereld. Jarenlang was the sky the limit en verbleekte een meteorietenregen bij de jaarlijkse uitreiking van de Michelinsterren. “Het hakt er eerlijk gezegd aardig in. Dit lijkt mij in elk geval meer dan een klein economisch dipje,” analyseert Pinxten. Hij zit echter niet bij de pakken neer en ziet behalve de Restaurant Week tal van mogelijkheden om klanten te vinden en binden, zoals culinaire workshops en wellicht een nieuwe, spannende opzet van menukaart.

 

 

image001

 

Restaurant De Zwaan – Etten-Leur

(Foto: Kees Wittenbols – 6 april 2009)

 

 

Ook De Zwaan trekt ‘van alles uit de kast’ om bijvoorbeeld de belangrijke industriële klandizie te prikkelen. Peijnenburg: “Binnenkort houden we speciaal voor ondernemers een excursie met natje en droogje.” Bij Moerstede ziet bedrijfsleider Koevoets “inderdaad wat minder zakelijke klanten.” “Al valt het allemaal nog mee na onze recente, succesvolle verbouwing.” KHN biedt de ondernemers op zijn site algemene adviezen om de moeilijke tijd door te komen, zoals een kritisch onderzoek naar alle kosten. Deelname aan de Restaurant Week ontbreekt op de lijst, maar zou gezien het succes wellicht niet misstaan.

 

 

Concept Restaurant Week uit New York

De Nationale Restaurant Week is een commercieel evenement van www.DiningCity.com, een van oorsprong Amsterdamse online restaurantgids en reserveringssite die inmiddels actief is in steden in de hele wereld. Het bedrijf nam het concept twee jaar geleden over van New York. In Nederland zijn er sinds 2007 twee Restaurant Weken per jaar (maart en augustus), aanvankelijk alleen in de Randstad, maar nu ook in de rest van het land. Fijnproevers kunnen tijdens de Week voordelig lunchen (20 euro) of dineren (25 euro) in aangesloten toprestaurants. Reserveren is verplicht en kan alleen via de site van de organisatie. Deelnemende zaken betalen een bijdrage aan de organisatie. Klanten waarderen de restaurants en kiezen na elke editie een winnaar van de Publieksprijs.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

Zie ook:

 

Wouw in beeld

 

Alle dorpen rondom Breda in beeld

 

 

 

14 oktober 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count