logo (4)

 

“Er is nog een hele rij wachtenden voor u”

 

 

“Er zijn nog 23 wachtenden voor u”

Het liefst zou je direct de hoorn weer op de haak gooien.

 

 

Maar soms heb je een bedrijf gewoon echt nodig, bijvoorbeeld omdat je een reservering wilt verzetten of omdat de factuur niet klopt. Naast het vaak lange wachten, is het misschien nog vervelender dat je voor 0900-nummers vaak hoge tarieven betaalt. Zo ben je snel vele euro's kwijt voor een eenvoudige vraag.

 

Geen wonder dat staatssecretaris Frank Heemskerk de hoge gesprekskosten van 0900-nummers aan banden wil leggen. Hij gaat bedrijven verplichten om aan het begin van het gesprek aan te geven hoe hoog de maximale gesprekskosten zullen zijn. Dat dwingt, volgens hem, bedrijven de kosten niet de pan uit te laten rijzen. Wie aan het begin van het gesprek te horen krijgt dat de maximale gesprekskosten vijftien euro zijn, zal snel de hoorn erop leggen en een brief of e-mail zenden. Waarom geen maximumtarief? “Dit ligt niet voor de hand omdat de overheid zich dan gaat bemoeien met de inhoud van de dienstverlening. De 0900-nummers omvatten namelijk een breed scala aan aanbieders en diensten, wat vraagt om flexibele tarieven. Een door de overheid opgelegd maximumbedrag beperkt de mogelijkheden voor nummerexploitanten om tarieven te kiezen die het beste passen bij hun dienstverlening,” zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken.

 

Ook zal de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken nog dit jaar een geschillencommissie oprichten, waarbij exploitanten van alle 0906-, 0909-nummers en dure 0900-nummers verplicht moeten zijn aangesloten. Consumenten kunnen bij die nieuwe geschillencommissie met klachten over het overschrijden van het maximumtarief terecht.

 

Wanneer de maatregelen precies worden ingevoerd, is nog niet duidelijk. Wie sowieso geen zin heeft in een 0900-nummer, kan terecht op www.vraagalex.nl. Op deze website vind je alternatieven voor de 0900-nummers. Ieder 0900-nummer is gekoppeld aan een ‘gewoon’ abonneenummer. Bel je dit nummer dan kom je bij hetzelfde callcenter terecht. De wachttijd blijft helaas even lang, maar je betaalt er in ieder geval minder voor. “Het idee is ontstaan toen ik als tiener een tijd in Engeland woonde. Ik kwam er toen achter dat je vanuit het buitenland vaak alternatieve nummers moet bellen als je een Nederlands bedrijf wilt bereiken,” vertelt initiatiefnemer Alexander van Dijl (25). Omdat je vanuit het buitenland geen 0900-nummer kunt bellen, hebben bedrijven ‘gewone’ abonneenummers voor klanten die vanuit het buitenland bellen. Van Dijl achterhaalt de alternatieven voor de 0900-nummers dan ook via de nummers voor het buitenland die op websites van bedrijven zijn vermeld.

 

Ook spoort hij de nummers van callcenters op door te variëren met rechtstreekse nummers van medewerkers die wel op de website staan. Omdat vaak alleen de laatste getallen verschillen, is het op een gegeven moment raak. “Het is een heel gepuzzel, maar inmiddels heb ik al van 600 tot 700 bedrijven de alternatieve nummers achterhaald,” vertelt hij.

 

Op de website staan alternatieven voor bijvoorbeeld Kruidvat, T-Mobile en TNT Post. De lijst is echter nog niet compleet. “Er staan nog wel een aantal nummers hoog op mijn verlanglijst zoals het nummer voor 0900-9292, waarop reisinformatie over het openbaar vervoer wordt gegeven,” zegt Van Dijl. Hij is voordurend op zoek naar alternatieven. Zo heeft hij nog geen lokale nummers gevonden voor de betaalde nummers van Orange, de Sponsor Loterij en Pathé Bioscopen. Niet alle bedrijven zijn even blij met de website: de 0900-nummers zijn voor hen een mooie extra inkomstenbron. Zo eiste Nuon dat het alternatieve nummer van de website werd verwijderd. Van Dijl ging overstag.

 

Van Dijl houdt de website bij in de avonduren. Toch denkt hij erover om parttime te gaan werken en meer tijd in www.vraagalex.nl te investeren. De inkomsten moeten binnengehaald worden via advertenties. Zijn ultieme doel is echter dat de website op den duur overbodig wordt. “Ik ben erg blij dat de overheid paal en perk gaat stellen aan de kosten van 0900-nummers. Als bedrijven goedkoop en snel bereikbaar zijn, is mijn doel bereikt,” zegt Van Dijl. Een stap in de goede richting is al gezet: uit resultaten van een onderzoek van dagblad AD bleek onlangs dat de wachttijden de afgelopen jaren zijn afgenomen. Vier jaar geleden moest een consument nog 3,30 minuten wachten voordat hij een medewerk(st)er aan de lijn kreeg. Vorig jaar was dat al teruggebracht tot 2,27 minuten en dit jaar bedraagt de gemiddelde wachttijd nog maar 1,44 minuten.

 

Maar sommige bedrijven en instellingen maken het nog steeds erg bont. Zo moeten klanten van Ikea volgens het AD gemiddeld 6 minuten wachten voordat ze iemand aan de telefoon krijgen. En bij Ohra wordt je geduld gemiddeld 5,2 minuten lang op de proef gesteld.

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

15 april 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN