Bron: www.bndestem.nl

 

Roland Peijnenburg verzamelt schilderijen

 

“Aandelen kun je niet inlijsten”

 

 

 

ETTEN-LEUR - Opa Peijnenburg, van de koek, begon precies een eeuw geleden schilderijen te verzamelen.

 

 

Honderd jaar later zet zijn kleinzoon de traditie voort. Op bescheiden wijze, want Roland Peijnenburg koopt slechts eenmaal per jaar een doek. “Voor mijn verjaardag. Ik doe mezelf dan een werk cadeau,” zegt de eigenaar van sterrestaurant De Zwaan in Etten-Leur. Met welke aankoop hij de honderdste verjaardag van de collectie gaat vieren, weet hij nog niet. Hij heeft ook nog de tijd, want pas in oktober viert hij zijn verjaardag. “Het zou natuurlijk mooi zijn als het een groot werk zou worden. Maar dat hangt ook van de economische situatie af.”

 

Peijnenburg is trots op de collectie. “Het allergaafste van schilderijen is dat je er samen naar kunt kijken. De ander kan iets zeggen, waardoor je het hele werk ineens met andere ogen bekijkt.” Liefde voor schilderijen zit dit jaar dus een eeuw in de familie. “Toen mijn opa in zijn jonge jaren naar Parijs ging, kwam hij daar voor het eerst in aanraking met kunst. Daar heeft hij zijn eerste schilderij gekocht en dat was het begin. Hij had een groot huis, maar je kon er nergens spelen. Achter elk gordijn stonden de schilderijen rijen dik.” Opvallend genoeg sloeg de kunstvonk ook op kleinzoon Roland in Parijs over. “Ik liep daar stage in een restaurant en ik had veel vrije tijd. En ja, wat doe je in je eentje in Parijs? Ik ging de musea af en dat heeft mij eigenlijk de ogen geopend.”

 

Hij koopt alleen werken van levende kunstenaars. “Dat is belangrijk voor me. Ik wil de kunstenaar kennen, voordat ik iets koop. Als ik hier een schilderij zie, heb ik gelijk voor ogen wie het gemaakt heeft. Dat geeft het een veel persoonlijker randje.” Spijt van een aankoop heeft hij nooit gehad. “Als je een schilderij koopt, dan kun je daar jaren van genieten. Aandelen kun je niet inlijsten. Ik koop honderd keer liever een schilderij.” Dat zijn schilderijen niet voor iedereen toegankelijk zijn, compenseert hij met uitleen aan musea. “Niet iedereen is in de positie om hier te komen eten. Maar ik vind wel dat iedereen van de kunst moet kunnen genieten.”

 

Het topstuk uit zijn collectie is een schilderij van Isaac Israëls, Guusje van Dongen met Banjo. “Magistraal. Hij schilderde snel, maar met een ongelooflijk grote beheersing van zijn penseel. In één penseelstreek kon hij een compleet lichaamsdeel perfect op het doek krijgen. Fantastisch!” Gek is hij ook op een schilderijtje dat in een hoek hangt. “Dat heeft mijn oudste zoon gemaakt. Daar kan niets tegenop.”

 

 

Zie ook:

 

Etten in beeld

Leur in beeld

 

 

 

13 maart 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count