Bron: BN-DeStem

 

Rood de kleur van Breda

 

 

 

 

BREDA - Minstens 2500 roodharigen flaneerden

gisteren door de binnenstad van Breda.

 

De Roodharigendag is zo’n succes dat nu

al gedacht wordt aan een tweedaags evenement.

 

 

Zie ook: Fotoalbum Roodharigendag

 

 

Breda was gisteren het Ierland van Brabant. Ontelbaar veel roodharigen waren naar het stadscentrum gekomen om zich ongegeneerd te laten bewonderen en verwennen op de in vele opzichten unieke Roodharigendag. Geestelijk vader is gelegenheidskunstschilder Bart Rouwenhorst uit Breda. Ooit was hij voor een hobbyproject op zoek naar modellen met rood haar. De roodharigendag is ontstaan om in deze behoefte te voorzien. Wat als een grap begon met ruim honderd roodharigen, is uitgegroeid tot een evenement met internationale allure. Rouwenhorst heeft aanmeldingen gehad uit 25 landen. Hij schat dat gisteren minsten 2500 roodharigen door het stadscentrum flaneerden. Uit vijf landen was er pers aanwezig om dit opmerkelijke fenomeen te verslaan. De Roodharigendag begon gisteren onder het mooiste dak van Breda. Om 11.00 uur werd de formele aftrap gegeven in de Grote Kerk met de onthulling van een schilderij.

 

De kerk was echter niet berekend op het succes van de Roodharigendag. Voor aanvang ging de zware deur rigoureus in het slot om te voorkomen dat het monument zou worden overspoeld door belangstellenden. Als een gloed verspreidde de roodharigen zich vervolgens door de stad, zich lavend aan de ludieke acties van de horeca en de middenstand. Koffie met een rood gebakje, een gratis glaasje rode wijn, tien procent korting voor roodharigen, tasjes vol met gratis promotiemateriaal. “Schitterend toch. Steeds meer mensen haken aan. De Roodharigendag wordt steeds groter, er zijn steeds meer activiteiten,” juicht Rouwenhorst. Maar bovenal is de Roodharigendag een kunstzinnig evenement. Exposities vol met roodharige modellen sieren de stad. Rood inspireert, zo blijkt. Honderden camera’s en mobiele telefoons worden door vooral niet roodharigen gebruikt om portretten te schieten. In winkelgalerij ’t Sas tekenen kunstenaars zichzelf de blaren op de vingers in een ultieme poging om zoveel mogelijk roodharigen op papier te vangen. Op de Vlaszak hebben gerenommeerde fotografen een gelegenheidsstudio ingericht. Duizenden roodharigen passeren de hongerige lenzen. Ze krijgen het resultaat per e-mail thuis gestuurd. In winkelcentrum De Barones worden de roodharigen vrijwillig onder stroom gezet. Het betreft een paar volt, precies genoeg om enkele haren omhoog te laten staan. Het levert bizarre foto’s op. In het park heeft kunstenaar Jos Vogelpoel zo’n 1500 roodharigen verzameld die hij vanuit een hoogwerker fotografeert.

 

Fotograaf Melanie Rijkers heeft een verklaring voor al deze creatieve aandacht. “Kunstenaars zijn altijd op zoek naar het unieke. Mensen met rood haar zijn apart. Maar één procent van de bevolking heeft rood haar. Dat boeit.” De roodharigen zelf genieten van alle aandacht. “Normaal zijn we het buitenbeentje. Of erger, het pispaaltje. Nu is het precies andersom. We zijn met velen en alles draait om ons. Dit is echt genieten,” vertelt Louis. Het enthousiasme van Rouwenhorst is niet meer te stuiten. Volgend jaar is er weer een Roodharigendag, weet hij. Eentje die nog groter is. Het streven is een tweedaags evenement.

 

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

8 september 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN