Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/7932273/Rossou-Natuurlijk-heb-ik-Dijkstal-vervloekt.ece

 

Rossou: “Natuurlijk heb ik Dijkstal vervloekt”

 

 

 

Helemaal rechtsachter in zijn tuin, ligt nu een moestuin.

 Daar wil oud-burgemeester Piet Rossou gaan wonen.

 

 

image004

 

 

 OUD GASTEL - Sinds hij in 1997 gedwongen afscheid nam als burgemeester van Oud Gastel, heeft Piet Rossou (71) de ontwikkeling van de gemeente Halderberge van een afstandje gevolgd. Door het verzoek om een seniorenwoning te mogen bouwen in zijn eigen tuin, is het contact met de gemeente er plots weer. “Ik weet wel dat het zo werkt met bestemmingsplannen, contingenten en procedures. Al is het plan nog zo simpel. Mijn probleem is vooral dat het de burgers niet valt uit te leggen, dat zaken zo lang moeten duren.”

 

Het gaat hem goed. Piet Rossou heeft het tempo van zijn leven teruggeschroefd na een behoorlijke tia en hartproblemen vorig jaar. “Ik ben me meer gaan gedragen naar mijn leeftijd. De auto pak ik zelden, liever loop ik. Het gejaagde leven is voorbij, ik neem nu de tijd om eens een boek te lezen.” Voor zo’n waarschuwing moest hij zeventig jaar worden. Het zette de oud-burgemeester aan het denken over zijn toekomst. “We willen een levensloopbestendige woning in de tuin bouwen, naast ons eigen huis, waar onze zoon wellicht in kan gaan wonen. We willen alles gelijkvloers en een kleinere tuin.” Een tuin moet er wel blijven en voor de verhuizing naar een aanleunwoning of een appartement voelt het echtpaar Rossou zich te jong. “Vergeet niet dat mijn vrouw acht jaar jonger is,” waarschuwt Rossou voor suggesties in die richting. Ondanks dat de aanvraag minder vlot verloopt, dan hij zou willen, is de Gastelaar geduldig. Het verleden heeft hij laten rusten, ook al verliep dat niet naar wens. In de periode tegen de gemeentelijke herindeling had Rossou gehoopt op het burgemeesterschap in Halderberge. Die functie ging naar zijn Hoevense college André Osterloh. Hij had meer ijzers in het vuur en provinciecommissaris Frank Houben had zijn vrouw een week voor Kerstmis nog gezegd dat er een aanstelling aan zat te komen.

 

 

image038

 

 

“Maar minister Dijkstal besliste anders. Zes Brabantse CDA-burgemeesters vielen buiten de boot. Daarbij Cor de Ronde uit Willemstad, Kees Jan de Vet uit Prinsenbeek en mijn persoontje. Het was een donderslag bij heldere hemel.” Die hele herindeling zinde Rossou toch al niet. De samenvoeging van zijn gemeente met Oudenbosch en Hoeven had allerminst zijn voorkeur. “Net als voor 93 procent van de Gastelaren hoefde de herindeling voor mij niet en als die er toch zou komen, was er een voorkeur voor samenvoeging met Roosendaal. Ik snap nog steeds niet dat die gemeente zich daar niet harder voor heeft gemaakt. Dan was er geen getouwtrek om Borchwerf II en was de suikerfabriek bij Roosendaal gekomen.” Ondanks dat het gemis van een burgemeesterpost een bittere pil was, koos Rossou voor de toekomst. “Natuurlijk heb ik Dijkstal vervloekt, maar snel heb ik me afgevraagd wat ik daar mee opschiet. Je verandert er niks aan. Ik sprong op de racefiets en trapte het rotgevoel van me af.”

 

 

image018

 

 

Die racefiets ging mee naar Thorn waar hij een half jaar waarnemend burgemeester was. Daarna volgde in 1999 de tijdelijke functie in Waalre. Bijna vier jaar reed hij op en neer, tot zijn 64e verjaardag op 10 juli 2003. Sindsdien wordt de tijd gevuld met fietsen en in de tuin werken. Golf was enige tijd een leuke hobby, tot hij de clubs wegens een hardnekkige artrose moet laten staan. Als inwoner van de gemeente Halderberge probeert Piet Rossou zich niet druk te maken over zijn leefomgeving. Op de vraag of de samenvoeging ergens goed voor is geweest, is hij duidelijk: “Ik moet helaas constateren dat er weinig gebeurt in Oud Gastel. Kijk maar hoe lang café Onder de Toren en het oude klooster er zo bij staan. Dan weet je genoeg."

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/7932272/Akkermans-Rossou-moet-geduld-hebben-hij-staat-op-de-lijst.ece

 

Akkermans: “Rossou moet geduld hebben, hij staat op de lijst”

 

 

OUD GASTEL - Zoals ieder ander maakt oud-burgemeester Piet Rossou kans op een bouwvergunning voor een nieuwe woning. Dat zegt wethouder Jan Akkermans van Halderberge. De meeste bouwlocaties in de gemeente zijn al vastgelegd. Als bouwplannen kleiner uitvallen of helemaal geschrapt worden, kunnen andere bouwplannen daarvan profiteren. Van de overheid mag in Halderberge jaarlijks maar een beperkt aantal woningen gebouwd worden. Een gemeente moet binnen dat zogenoemde contingent blijven. Rossou maakt kans op een vrijgekomen bouwtoestemming. “Hij is niet de enige,” waarschuwt Akkermans. “Er liggen vijftien verzoeken, van één woning zoals Rossou, maar ook van acht of veertig woningen. Terwijl we ieder jaar maar vijf woningen aan individuele burgers toekennen, de rest gaat naar projectontwikkelaars.” Als de oud-burgemeester toestemming binnen heeft, kan hij een wijziging van het bestemmingsplan en een bouwvergunning aanvragen.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Zie ook:

 

Oud Gastel in beeld

Artikelen over Oud Gastel

 

 

Alle dorpen rondom Breda in beeld

 

 

8 januari 2011

 

 

 

 

Nagekomen bericht:

(25 juni 2018)

 

Laatste burgemeester Oud- en Nieuw Gastel Piet Rossou overleden

 

OUD GASTEL - Rasbestuurder Piet Rossou was in de laatste jaren voor

de herindeling niet te beroerd om naast zijn eigen gemeente

Oud- en Nieuw Gastel ook Ossendrecht waar te nemen.

 

Stank voor dank, want Rossou viel na de gemeentelijke herindeling

van 1997 als burgemeester voor Halderberge buiten de boot.

 

Dinsdag overleed de Gastelaar op 78-jarige leeftijd…

 

LEES VERDER BIJ BRON:

https://www.bndestem.nl/roosendaal/laatste-burgemeester-oud-en-nieuw-gastel-piet-rossou-overleden~a15efb0b/

 

 (zie ook nog: het dieplinkenprobleem)

 

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN