Bron: www.bndestem.nl

 

Schimmig Breda

 

 

BREDA - Meneer Dijkshoorn was een opvallende verschijning in Breda.

 

Met een wichelroede in de hand volgde hij in 1948,

zwaar in trance, de sporen van historische figuren.

 

 

Een fysiek onaangename klus. Keer op keer bonkte hij met zijn snufferd tegen muren en gebouwen. Die bleken te zijn verrezen op plekken waar ooit straten lagen. Dat wisten de geesten van meneer Dijkshoorn niet. Het is Thijs van der Veen die zaterdagmiddag in de Sint Annastraat kond doet van deze geschiedenis. Van der Veen is met een groepje toeristen op pad. Bezoekers aan Breda die afkwamen op de nieuwe “Mysteriewandeling” van de VVV. Een tocht vol anekdotes dwars door het Bredase stadshart. Passend bij de Week van de Geschiedenis die momenteel plaatsvindt en die dit jaar in het teken staat van verhalen.

 

Van der Veen schreef de boekenserie “Mysteries van Nederland.” Een reeks waarvoor hij in steden en dorpen verhalen uit de oude doos opdiepte. Mysterieuze geschiedenissen, spannende vertelsels. En zo kan het zijn dat het groepje toeristen op een zonnige middag in het Valkenberg zich gevoelsmatig opeens bevindt onder de duistere bomen van het oude Mastbos. Plaats waar een kolenbrander wordt beticht van het beroven en doden van zeven argeloze bosbezoekers. Kruiperig ontkennend kijkt de kolenbrander zijn beschuldigers aan. Wetend dat hij zijn slachtoffers goed begroef. Maar daar groeien op precies die plekken waar hij de lijken verstopte, plotseling bergen naar boven. Zand waaruit een skelettenarm rijst. De vuist gebald. Vrijwel onmiddellijk komt met een ijzingwekkende kreet een beest, half mens, half draak, aangestormd, grijpt de kolenbrander bij de kladden en sleept hem over een laantje naar een plek die niemand kent. Langs dat weggetje wil sinds die dag niks meer groeien. Het is het Eeuwige Laantje. En die bergen? Ook die verdwenen nimmer. Het zijn de Zeven Heuveltjes. “Is het echt gebeurd,” vraagt een tienermeisje dat de wandeling meeloopt. Van der Veen legt uit hoe in het pre-gameboy- en pre-televisietijdperk mensen elkaar bezighielden met het vertellen van zulke verhalen. Legenden die trouwens, steeds in een iets andere vorm, soms op meerdere plaatsen in Nederland opduiken.

 

Zoals het verhaal van de schat in de poel. Een zware kist die de katholieke kerken en kloosters, zo gaat het verhaal, tijdens de overheersing van de protestanten volgooiden met goud en kerkschatten, om hem snel te verstoppen voor later. Zo'n kist, zo gaat het gerucht, ligt ook in de poel in de buurt van 't Kraaiennest in de Haagse Beemden. Op een goede dag, lang geleden, wilden boeren hem eruit vissen. Het was een zondag. Uren en uren bouwden de boeren aan een soort takel. De dag gleed voorbij, tijd om naar de mis te gaan was er niet. En daar, eindelijk, kwam de kist naar boven. Het gevaarte hing amper in de touwen, of er landde een vuurrode haan op. Krijsend schreeuwde die: “Deze kist zal vergaan, omdat ge niet naar de mis zijt gegaan!” En plots, met een hels kabaal viel het ding terug in de poel. Tot op de dag van vandaag ligt hij daar. Maar wee je gebeente wie hem eruit poogt te vissen. De kist is vervloekt. Een ieder die ernaar taant wordt achtervolgd door ongeluk. En weg gaat Van der Veen weer. Vertellend dat een vergelijkbare kist volgens de verhalen dus in tientallen poelen moet liggen. Hij wandelt door de stad. Staat af en toe stil tussen het winkelend publiek. Vertellend en informatie verstrekkend. Want zo tussen de bedrijven door licht hij de toeristen in over de geschiedenis van Breda als Nassaustad, over de kloosterkazerne, de oude vestingen en ga zo maar door. Afgewisseld met bekende en minder bekende mysteries. Zo leest hij op de Haven het Romeo en Julia-achtige verhaal van de Duivelsbrug voor, vertelt even verderop bij het Spanjaardsgat de overbekende geschiedenis van het Turfschip en staat, struinend richting Grote Kerk, even stil bij de Suyckerkist op de Havermarkt.

 

Waarom? Dat blijkt later als Van der Veen in de kerk verhaalt over de heilige hostie van Niervaert en hoe die spoorloos verdween nadat een kanunnik hem in de zestiende eeuw tijdens de beeldenstorm in veiligheid bracht. En daar rent opeens meneer Dijkshoorn de rondleiding weer binnen. In trance, achter zijn wichelroede, zich links en rechts stotend tegen moderne bouwsels. Hij volgt het spoor van de kanunnik. Met in zijn gevolg likkebaardende archivarissen, gemeentemensen en pastors. Hup daar racen ze de Suyckerkist binnen, de kelder in. En daar komen de hakbijlen. Maar in hun gretigheid maken ze onherstelbare fouten. De hostie wordt nimmer gevonden. En zo eindigt de wandeling van Van der Veen. Zaterdag weer een mysterietocht. Om 15.00 uur bij de VVV aan de Willemstraat. Wel even aanmelden.

 

 

 

13 oktober 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN